| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Morbus Perthes

(?)
[<<Předchozích 180] Názory 181190 z 279  [Dalších 89 >>]
7Olga 65905
16.10.2009 12:55:08
Zdravím maminky! Naše dcerka /29měs./ začala včera podvečer kulhat na levou nožičku. Předtím nedošla k žádnému pádu či zranění. Během dvou hodin již nechtěla na nožičku ani našlapovat a pokud ano, zbortila. Dnes ráno to samé, takže jsme ihned mazaly k doktorce. Nabrala jí krev - CRP i sedimentace je OK, tzn. o žádný zánět se asi jednat nebude. Ostatní výsledky budou až odpoledne či v pondělí. Nevím, zda to nemůže souviset s její, poslední dobou nejoblíbenější činností, a to je skákání - jak shora dolů - odkudkoli kamkoli či skákání na posteli - má to jak trampolínu. V poslední době mi připadá, že skoro nic jiného nedělá, že skáče, tak jestli si něco nemohla udělat - nicméně - nožička jí absolutně nebolí, nikdy nezafňukala - ani při vyšetření pediatričkou, která jí hýbala všemi směry.... Máme čekat na výsledky a pokud se to nezlepší, následuje RTG. Mám strašný strach z Perthesoy choroby... Stalo se Vám někdy něco podobného? Děkuji O.
bohďa
  • 
21.6.2009 13:04:37
Zdravím všechny,kteří se zajímáte o Perthesovu chorobu. Touto nemocí jsem onemocněla v 5-ti letech,v roce 1977.Je už to hodně dávno, vše si již nepamatuji, jen vím,že nejdříve jsem ležela na ortopedii na Fifejdách,kde jsem měla sádru na celé postižené noze, bohužel bez výsledku.Pak se rodiče dozvěděli o léčebně v Košumberku a já jsem tam odjela během letních prázdnin, zrovna jsem měla nastoupit do 1.třídy.Léčba byla opravdu dlouhá, zpočátku jsem měla stále přivázány pytlíky s pískem na noze a minimálně rok jsem takhle ležela. Už nevím přesně, kdy jsem mohla začít opět pozvolna chodit, ale ten pocit,kdy jsem po více než roce stála opět na nohou si stále pamatuji. V té době byl v léčebně úžasný p.primář Felt, kterému vděčím za své uzdravení. Byla jsem tam celkem 16 měsíců a pak samozřejmě následovaly rehabilitace. Podstatné je, že jsem se domů vracela zcela zdráva. Dnes je mi 37 let, mám dvě dcerky a ty jsou obě zdrávy. Nemoc prý není dědičná!Je pravda, že poslední měsíce pociťuji bolet v kloubu a myslím, že to bude s věkem přibývat. Prý se ten postižený kloub může rychleji opotřebovávat, takže uvidím, co bude dále. Každopádně přeji všem, kteří musí tuto nepříjemnou chorobu řešit, pevné nervy a hlavně trpělivost, je to běh na dlouhou trať, ale výsledek se v cíli určitě dostaví!!!
Zdenka Beková,čtyři dospělé děti
  • 
26.5.2009 21:13:27
Asi před třemi lety,mně byla takhle pojmenována moje vrozená vada kyčle.Do té doby jsem věděla,že jsem měla rozpad kloubku a po operativním zákroku mně kloub narostl,ale neměla jsem stříšku-dělali mně plastiku.První operace byla ve třech letech,další v pěti a poslední v devíti.Mezi tím ještě jednou operovali i zdravou kyčli s tím,aby mně noha nerostla rychleji než nemocná.Při poslední operaci mně bylo řečeno(spíš mým rodičům),že v dospělosti bude nutná ještě jedna operace-asi jsem ještě nedospěla,i když od poslední operace uběhlo již 41let.Porodila jsem 4 zdravé děti normálním způsobem,bez problémů kyčlí.Až v posledních letech se objevily problémy,které ale vystřelují z páteře do "zdravé"nohy.Na páteři jsou degenerativní nálezy,ale většina neurologů vše hází na m.Perthese,o kterém jsme s rodiči nikdy při konzultaci s ortopedy na Fifejdách nikdy neslyšeli.Proto děkuji operátorům a lákařům této nemocnice a jsem ráda,že stále pokračují v dobré práci svých předchůdců.Mohu-li vám poradit,tak hlavně se nevzdávejte...zahleďte se do sebe a vystopujte odkud bolest vychází a zamyslete se nad tím,co děláte špatně(postavení páteře při sezení i chůzi,posilování svalů,nohy při sezení(učení)mít na podlaze,počítač v poloze proti tělu apod....)Bude zase dobře a ještě líp.Přeji vám jen samé sluníčko..ono vyjde i z podmraků zas.
Zdenka B.
vencajda 96896
22.5.2009 11:22:40
dobry den dnes jsem tu poprve,mam trileteho syna a mame podezreni na morbus pertes.Rtg a krevni odbery jsou zatim negativni ale ceka nas dalsi fura vysetreni.Neustale ho boli leva kycel po vetsi namaze odmita nekdy chodit uplne,v klidu ho nozka vetsinou neboli nebo jen pri nekterem tezsim pohybu.V posledni dobe sledujeme i pokulhavani.Zatim nevime zda se tato choroba potvrdi,ale to cekani je strasne.Vsude jsou dlouhe objednaci doby a clovek musi JEN cekaz a doufat.Jak zde ctu lecbu tak mi to pripada jako z hororu.Neumim si predstavit nechat ho tolik mesicu samotneho v nejake lecebne ,ale jinak nevim jak by se to resilo kdyz mam doma jeste jedno male dite a praci.Samozrejmne jsem zastance konzervaivni lecby.Zatim se jen modlim a doufam at je vse v poradku a Vam vsem preji silu a pevne nervy.
kubikule
  • 
16.5.2009 18:13:39
Máte pravdu,jsem ta maminka.Holky si spolu často venku hrají s panenkami Barbie.Myslím, že jsme se tím pádem i viděly....Taky Vám přeji hodně úspěchu v léčbě a rychlý postup.Pevně věřím, že letos jsou holky doma.My jdeme na rentgen 25.5. a jestli to bude ok, tak za 2 měsíce fičíme domů.ale moc tomu nevěřím.Malá je hrozné šídlo.Nechce sedět v těch extenzích.Ivča v tom sedí bez problému,takže ty výsledky určitě taky půjdou vidět. Držím pěsti.
Lenka
  • 
13.5.2009 8:28:29
Zdravím Vás, má dcera Ivanka je na dětském pavilonu. Myslím, že tuším kdo jste, Ivanka mi povídala o holčičce, která tam je s maminkou a někdy s babičkou, ale můžu se mýlit. Tak ať se Vám daří.
kubikule
  • 
12.5.2009 18:34:14
Dobrý den Lenko,
chci se jen zeptat na jakém pavilonu Vaše dcerka je?
Linda
  • 
20.4.2009 12:02:03
Dobrý den,
poprvé u mě tuto chorobu diagnostikovali v sedmi letech, v roce 1992. Tehdy nám o této nemoci moc neřekli, ani o možnostech léčby a nějakých následcích, pouze navrhli konzervativní léčbu v příšerné léčebně v Albrechticích, kde se čekalo, jak se můj stav bude vyvíjet. Dva roky jsem ležela se závažím, po roce mi postupně přidávali minutu stání, potom pět minut chůze. Můj stav se bohužel nelepšil, naopak noha mě pořád bolela, až mě rodiče přes protesty pana primáře z Albrechtic odvezli a začal mě léčit MUDr. Musialek, tenkrát v nemocnici v Ostravě na Fifejdách. Podstoupila jsem operaci, která se podle všeho zdařila a bylo mi řečeno, že do budoucna budu naprosto v pořádku, pouze zkrat LDK 2cm, skoliosa, rekreačně sport, jinak bez omezení. Dnes je mi 23, doteď jsem fungovala dá se říci normálně, dokonce jsem se věnovala pěší turistice. Až před několika měsíci jsem začala pociťovat bolesti při chůzi v levé kyčli stejné jako tenkrát a na dva týdny jsem přetala chodit úplně, takže jsem se lekla, jestli se perthes náhodou nemůže vrátit. Na ortopedii mi řekli že nemůže, udělali mi rtg, sono, vyloučili zánět, artrózu, dostala jsem prášky proti bolesti, napsali mi elektroléčbu, kam jsem potom týden musela dojíždět (je to sice kousek, ale nedošla jsem) a poslali mě domů s tím, že mi vlastně nic není a s doporučením, že když mě ten kloub bolí hlavně při chůzi, tak ať nechodím! Naštěstí se učím na státnice, takže chodit teď moc nemusím, ovšem pokud potom budu hledat práci, nevím jak do ní dojdu. Příští týden jdu asi po šesti letech navštívit MUDr. Musialka, tak jsem zvědavá, co mi řekne on. Pokud by se zde vyskytl někdo s podobným osudem, protože nás bohužel není málo, budu ráda, pokud zde napíše své zkušenosti. Všem mainkám bych chtěla dodat hodně odvahy, je to boj, ale dá se vyhrát.
Lenka
  • 
17.4.2009 13:24:50
Dobrý den,
také mám desetiletou dceru s Perthesem v Košumberku.Začíná již šestý měsíc a já pevně doufám, že ji budeme mít na vánoce natrvalo doma. Počáteční léčba je zdlouhavá, takže zatím nějaké velké zázraky nečekáme, ale snad to půjde kupředu.Koncem dubna jde na druhý rentgen, poměrně dobře si zvykla i když s nějakým počátečním brekem.Jezdíme za ní každý týden(cca 150 km) a když vidím, že je rozesmátá, tak se také hned uklidním.Pro každého je odloučení těžké a pro rodiče obzvlášť.Opravdu teď již nelituji, že jsme dali na doporučení lékařů a rozhodli se pro konzervativní léčbu.Věříme, že se plně a doufám bez následků uzdraví.Nic jiného než doufat a věřit stejně nezmůžem.Přístup lékařů a personálu je si myslím profesionální,pohodový a vstřícný.Dokonce si velmi oblíbila jednoho vychovatele Adama, který je prý super a velký smíšek, zřejmě to s dětmi umí.Důležité pro mě je, že se v současné době dcerka cítí v pohodě a , že ji hlavně nic nebolí a netrpí, ostatní už musíme po psychické stránce překonat.Tak Všem přeji výhru v tomto nepříjemném boji.
Lucka 95748
17.4.2009 11:03:25
Dobrý den,

je mi 28 let, a v 8 letech jsem se léčila s tou samou chorobou v léčebně Košumberk a to přesně 12 měsíců. Moc si toho již nepamatuji z léčby před nástupem, jen vím že jsme lítali přes 2 roky po všech čertech, než se tehdy rodiče jen tak náhodou dozvěděli že nějaká léčebna vůbec existuje.
V léčebně to opravdu jednoduché nebylo, ale bylo tam dost dětí se stejným problémem, a rychle jsem se aklimatizovala.
Dnes jsem ale moc ráda, že se tehdy rodiče rozhodli pro léčebnu, jsem bez následků a problémů. Rekreačně sportuji. Přemýšlím o rodině. Najde se tu někdo se stejným problémem, myslím tím jaký byl průběh těhotenství?
Děkuji. A přeji všem opravdu moc moc štěstíčka a úspěšné léčby.~x~
[<<Předchozích 180] Názory 181190 z 279  [Dalších 89 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.