Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| Senedra | 14756 |
|
|
2.7.2013 11:24:18
Creo, jasně.. to chápu. Jen mi nepřijde správné absolutně rezignovat a dítě nechat dělat nepořádek, jak ho napadne. Uklidit jednou za den + jednou týdně trochu víc, mi přijde jako rozumný kompromis ( nechci nijak soudit, jen popisuju svůj pocit). Moje mamka taky kapku ujíždí na úklidu, bohužel i na úkor času s vnoučaty, které vidí jednou za dva měsíce.
Ta kdyby teď viděla můj pracovní stůl, tak asi dostane infarkt - přinesla jsem si v pátek domů hromadu materiálů z práce a přes víkedn prostě nebyl čas je protřídit, večer jsem si radši dala s manželem sklenku vína a relaxovala... holt to mám hozené kapku jinak než ona.. ![]() |
| Evelyn1968,2děti | 6269 |
|
|
2.7.2013 11:22:29
Sterilní pořádek nevyžaduju, vyžaduju ohleduplnost k ostatním členům rodiny, kteří si po příchodu domů nemají kam sednout. A to má dcera vlastní pokoj jen pro sebe.
|
| CPO | 111394 |
|
2.7.2013 11:21:42
"ale prostě na nastavených pravidlech trvám"
Senedro, prvních 11let jsem den co den trvala na "odmalička nastavených pravidlech". Bylo to úplně k ničemu (ve smyslu: vysvětlím, PROČ nesmí zůstat ve flašce pití ve školním batohu do 2. dne, doplním, co strašného se stane, když se to bude zítra opakovat...načež se to "zítra" 365dní v roce OPAKUJE, bez ohledu na to, "co strašného se stane" za trest ), akorát jsem z toho měla nervy. Takže jsem to vzdala a mám aspoň klid ![]() |
| a+b+c+d | 38293 |
|
2.7.2013 11:17:46
Mapat, to chce se nad to povznést. Sama vím, jak je to těžké, ale já už rezignuji. Udělám čárku, řeknu jí, že když to nebude do 15 min uklizené, udělám další a už kmitá. Ale ona je jinak úžasná, když to přežene, vždycky mi pak něco pěkného vyrobí nebo v neděli ráno najdeme nachystanou snídani.
Občas je k zulíbání, občas na zabití - jako každý znás. |
| CPO | 111394 |
|
2.7.2013 11:17:24
"Creo, ale ostatní členové rodiny mají zase právo žít v aspoň trochu slušném prostředí"
![]() Právo... No, u nás doma (u rodičů) se toto "právo" vynucovalo násilím, a veškerý volný čas (mimo školu a práci) jsme trávili úklidem, aby bylo (v neurotickém doma) všechno jako ze škatulky. Never more takové "správné dětství". Doma (u nás) to řešíme tak, že jednou denně večer "prohrneme" to nejhorší, jednou týdně uklidíme (spolu, jinak to vůbec nefunguje jinak než "Potěmkinem") to méně nejhorší, ale showroom doma průběžně rozhodně nemáme (úplnej bordel teda taky ne, samozřejmě). Dobrovolně se toho docílit nedá, a násilím nechci. Ve SVÉ domácnosti ať si jednou dítě dělá, co chce. |
| Senedra | 14756 |
|
|
2.7.2013 11:11:55
Očko, a kdo říká, že denně mám vysáto :D
Teď zrovna běhají děti po schodech nahoru a dolů a nosí do patra roztříděné oblečení, které jsem včera vyžehlila a v kuchyni mě čeká plná myčka čistého nádobí, až jí uklidím, naskládám špinavé dovnitř a do toho ještě uvařím oběd. O našem zádveří, ve kterém se asi usídlila nějaká stonožka, kolik je v něm párů bot, se ani nezmiňuji. |
| Mapat | 109192 |
|
|
2.7.2013 11:10:05
Margot: přesně! Manžel je schopný vytvářet něco podobného jako dcera, takže mezi nimi trpím.
Mně opravdu nejde o vzorný pořádek. Sama se částečně živím kreativní prací, takže můj pracovní stůl podle toho vypadá. Ale od toho je pracovna, která se zavře a nepořádek neobtěžuje ostatní. Dcera také (i po mém vzoru ) neustále něco lepí, tvoří, vyšívá, takže pro to mám veliké pochopení, ale trvám na tom, že tyhle věci nemají omezovat ostatní. Když už si to neuklidí (protože samozřejmě zítra bude pokračovat a nestojí za to to uklízet ), tak budiž, ale bude to v pokojíčku. A ne že zbytek rodiny před obědem nejdřív půl hodiny musí á uklízet jídelní stůl, aby vůbec měl šanci se najíst. Nejhorší je, když kvůli tomu svému nepořádku, přesněji kvůli tomu, že nedává věci na své místo, pořád něco hledá a samozřejmě v zoufalství, že to nemůže najít a zítra to potřebuje do školy, nemůže nepřijít za mnou, a už jsem do toho zapojená ![]() |
| 1kulička | 119729 |
|
|
2.7.2013 11:05:37
Ahoj, moje 8.letá je to samé, jak říkáš, s věkem je to jenom horší, blbý je, že je strašně kreativní a tak bordel i produkuje - všude nastříhané papírky, sem tam si stříhne do oblečení, každou chvíli řeším rozpatlané a zničené barvy, tuhle rozkrájely i mýdlo....druhá dcera má o uklízení zájem, ráda se žívá do role "pečovatelky o domácnost" a uklidit opravdu umí - od malička - jenže jak vidí sestru, tak už má mnohem menší motivaci a spíš má "svůj" pořádek - tj. věší oblečení za žebřinu, plní igelitky a vrší je na sebe a děsně se rozčiluje, když to chci vytřídit...prý má moc velký pokoj a nechce ho prázdný, chce ho mít plný věcí....S nepořádkem sestře pomáhá hodně vytvářet (chce být návrhářkou, tak furt stříhá), taky je ale většinou jediná, kdo uklízí. Ta 8letka, jak píšeš, rozbrečí se, ikdyž by jí to stálo max 5-10 minut a dělá oči na ségru, aby jí s tím pomohla, rozuměj "udělala za ní". A většinou to tak dopadne. Ve škole je to stejné, nenosí pomůcky ani úkoly (ztrácí, zapírá je - nebo zapomíná), dokonce jsem byla v PPP, a tam konstatovali, že ji škola nezajímá, je prostě moc hravá a priority má jinde. Často úkol do školy ani nedonese, ztatí se cestou....v půlce písemky přestane pracovat, protože "je to moc těžký". Nepomáhá absolutně žádná motivace - jen opravdu výjimečně, to musí mít super náladu...Prý máme být důslední a pracovat zábavněji
![]() Co radím? Nestresuj se, musí vyspět. Každý má své zvláštnosti. Jednou to určitě přejde. Když ne, vystěhuješ dospělou bordelářku, vydží s ní chlap, pro kterého úklid není prioritou. Já mám paní na úklid, která většinu času stráví v dětských pokojích, za pár hodin to není znát...ale aspoň to tam nehnije. časem se třeba bude stydět před kamarádkama nebo svou láskou....časem nebude mít tolik hraček. |
| a+b+c+d | 38293 |
|
2.7.2013 11:05:20
Mám doma to samé. Starší dcera odchází od stolu, který je zakydaný, zem posetá drobky. Mladší odchází od čistého stolu. A tak bych mohla pokračovat. Pro starší jsou to nepodstatné věci, naprosto mimo její rozlišovací schopnost.
Ale nějakou páku jsme na ní přece našli. Už dostává kapesné, které je jí ovšem kráceno podle toho, kolik získá za měsíc trestných čárek. Samozřejmě, funguje to i opačně, dostává čárky za aktivitu. Už objevila cenu peněz, teď naposledy si našetřila na Mp3. Takže se fakt snaží, aby kapesné bylo co největší. Ty čárky se musí ovšem udělovat s rozumem, za fakt důležité věci, jinak by neměla z kapesného nic. ![]() |
| OČKO :) | 110183 |
|
|
2.7.2013 11:04:21
jo a tohle taky vedeme až na tu laťku, tu jsem drobet snížila... Nažehleno a vysáto každý den budu mít v důchodu :)
|
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1
Labyrintem Malostranských dvorkůPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.