| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Jak naučit děti - ostatní

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 1380] Názory 13811390 z 3407  [Dalších 2017 >>]
OČKO :) 110183
2.7.2013 11:02:34
přesně! Jako u nás! /máme 4 děti/
Jediné co nám pomáhá, že jsem jí /8 let/neustále za zadkem.Chodím po pěti minutách do pokoje a zaměřím se na jednu věc, kterou má uklidit. Když je uklizená, za dalších pět minut jí řeknu další věc.

Nebo když se mi tam nechce chodit celý den po 5 minutách, tak zvolím zlehčení situace: v pokojíku má co nejmíň věcí /máme v tom pokoji 2 děti, takže s tou mladší je to podobné, a vedeme krabicový systém - hračky kolují půda, pokoj, po několika měsících/, má tam kout, kam může "beztrestně" házet hadry - velmi dobrá věc. Už nemáme naboxováno ve skříni nebo poházeno všude /samože s rezervou/
Cca 1x za dva dny tam jdeme spolu a já sedím a třídím, ona roznáší - skládá.
Úklid nesmí trvat víc jak 20 minut. Kdyžtak jdu do pokoje na deratizaci prostě každý den apod. Prostě to upravuju dle potřeby.
Jestli si myslíš, že tento typ povahy si dokáže uklízet sám, jsi na omylu. Nejstarší dcera 14 let se to s přihmouřeným okem naučila až včil :)

Jo a s tou mladší /5 let/ to občas berou jako závod, takže já zrychluju nebo zpomaluju a ony se snaží stíhat - být rychlejší = prostě si jakože hrajem, ale bordel ubývá.
Taky pomáhá občas zadání těžšího úkolu - vytření celé té haly, co mají jako pokojík :)Počítám s tím, že budu korigovat následky.
Holky si naporoučely kytky. Fajn, ale samy si je přesazují, zalévají. Pořád jsem u toho ale já, usnadňuju, kontroluju, nenápadně pomáhám.
Postupně začínají cítit zodpovědnost za své věci.
Občas schovám oblíbené triko, které najdu někde zakopnuté... Nebo schválně nepomůžu najít, nechám je hledat a prostě nevím... I to je naučilo trošku ohlídat hadříky.

Je to běh na dlouhou trať, ale daří se. Ale fakt to nejde beze mne nebo s křikem, tresty, zákazy = na to jsem už přišla, prostě to nefungovalo.
Senedra 14756
2.7.2013 11:02:01
Creo, ale ostatní členové rodiny mají zase právo žít v aspoň trochu slušném prostředí.. a to už nemluvím o vytváření nějakých kulturních návyků.

Já jednou za čas s téměř osmiletou dcerou projdu její stůl a skříňku s hračkami, poradím jí, kam co dát, případně něco vyhážeme. Jinak neustále připomínám, napomínám, odvolávám od hraní, ... Je nastaveno pár pravidel - oblečení nemuchlat, z aktovky po příchodu domů vyndat pití a boxík na svačinu, aktovku odnést do pokojíku, večer před spaním žádné hračky na podlaze - a když tohle není splněné, tak odvolám klidně i od Večerníčka - v klidu, bez křiku, ale nekompromisně. Snažím se věci kolem úklidu neřešit s křikem, ale prostě na nastavených pravidlech trvám. Jinak podotýkám, rozhodně nejsem profesionální uklízečka a našemu domovu by se dalo pár věcí vytknout, ale máme nastavenou určitou laťku (ne)pořádku a tu odmítám snižovat i se dvěmi dětmi.
Mapat 109192
2.7.2013 11:00:12
Žžena: ano, byly seznamy, systémy, bez šance.

Ale jsem ráda, že jsem se tu vypsala. Když čtu ty reakce, je mi mnohem líp, že v tom nejsem sama~:-D
Margot+1 39983
2.7.2013 10:56:11
Jako bys psala o mně a mé mámě, když jsem byla dítě...
V dospělosti to mám tak, že dokážu uklízet po sobě a strašně mě stresuje být v bordelu, takže uklízím, i když úklid nesnáším.
A víš co? - trpím v životě strašně, protože manžel i dítě jsou strašliví bordeláři (přesně jak píšeš, fusekle na kanapi, upadlá věc vprostřed místnosti) a já musím uklízet i po nich, pokud se nechci ve dveřích hned otočit a odejít. A že mám někdy fakt chuť. ~q~
Teď jsem třetí den nemocná (viróza, horečky) a včera večer jsem už brečela, jak je kolem mě všechno v rozkladu - neměla jsem si kde uvařit čaj, protože myčka i linka byla plná špinavého nádobí a dítě chodilo naostro, protože nikdo holt neposbíral a nevypral spoďáry ~n~
Co s tím, nevím...
Kahlan+5 3069
2.7.2013 10:55:29
Mapat,

diky za Tvuj prispevek, myslela jsem si, ze ma dcera je bordelarka, ale proti Tve je jeste zlata:-)) U nas maji deti vsechny svuj pokoj, takze veskere jejich veci si musi odnaset k sobe (obleceni, knizky, hracky, papiry, vykresy, batohy do skoly)...kdyz nekde v obyvaku nechaji sve veci, udelam z toho hromadu, zavolam je, a oni si to odnesou. Dcera ma u sebe v pokojicku neustale neporadek, pokazde, kdyz tam prijdu, tak ji rikam, at si uklidi...ale uz jsem si rikala, ze se na to vykaslu, nebo to nejak omezim, protoze mne to strasne otravuje. Dcera, v zari ji bude 8 let, je neskutecne kreativni, neustale lepsi, striha, kresli, maluje, zase lepi, pak si ty vytvory ruzne vesi na strop, lepi po zdi..no a bohuzel neni schopna se naucit, ze po skonceni prace si ma uklidit, proste to nejak odhrne a zacne delat neco dalsiho. Dokud neprijdu a nepobidnu k uklidu. Pak jsou dve situace: bud je najedena a neni unavena, pak zacne okamzite efektivne a radostne uklizet, anebo je hladova/unavena, pak dostane zachvat a zacne uklizet teatralne a nastvane :-) U starsiho syna se neporadek vyresil diky tomu, ze cas netravi tvorenim s papirem, ale na PC, nebo ctenim, takze zadny neporadek nevytvari. Naopak rad ma u sebe naklizeno, vcetne dekorativnich predmetu, ktere ma ovsem v prosklene knihovne, takze se na ne neprasi, jsou uklizene, ale vidi na ne...jinak dcera uklizi velmi rada, kdyz ji o to v klidu pozadam, ma zrovna na to naladu, tak pak krasne uklidi (ve smyslu srovna) klidne cely dum, vcetne pokoje nejmladsiho, predsine, apod...opravdu je sikovna pomocnice, ale musi na to mit naladu, nesmi byt unavena a hladova...
překvapená 20.9. 128518
2.7.2013 10:54:42
Mně pobavilo, jak píšeš, že s ní nikdo nebude chtít být, máš strach, že se holka nevdá?

Co se mé osmileté týče, neumím říct, jestli je pořádná nebo ne, o mně by maminka, řekla, že jsem strašně nepořádná a že je z toho zoufalá a že mě od malinka vede k úklidu. No a já bych o ní s láskou řekla, že je brutálně nudná s tím svým stálým rovnáním, že to člověka trochu znervozňuje a že jsem moc ráda, že mám dětská léta v tomto ohledu za sebou. Tebe musím zklamat v tom, že tvé rozčilování je zbytečné a život krátí.

Ještě bych dodala, že má rodina žije v přiměřené čistotě, dodržuje evropské hygienické návyky a taky má dost prostoru k tomu, aby někde mohl 2 dny stát hrneček od kafe nebo viset svetřík přes židli.
š.
  • 
2.7.2013 10:52:17
Přesně Creo.. :-)
Evelyn1968,2děti 6269
2.7.2013 10:51:44
Dvanáctiletá dcera je to samé. Už přemýšlím i o tom, že mě bude po škole "vyzvedávat" v práci. Protože za 30 minut až hodinu, co je sama doma, dokáže udělat chlívek z celého bytu. Začne to v předsíni, končí v obýváku, všude oblečení, odpadky, zbytky jídla, papírky.... Pak je buď scéna, nebo někdo jde a všechno uklidí, protože na to nemá sílu, nám ostatním členům rodiny to hodně vadí.

Čekám, jestli někdo něco vymyslí~;)
CPO 111394
2.7.2013 10:43:12
Propagátorům různých seznamů a výchovných zlepšení vzkazuji, že kdo co dělat NECHCE, tak to dělat NEBUDE, i kdyby to měl vychovatel ošetřeno jakkoli. Tak možná s pistolí na spánku, pod fyzickými tresty, to ano, ale k tomu se solidní rodič neuchyluje.
Myslím, že jsou "uklízecí" a "neuklízecí" typy. Sama jsem ten druhý, a proto vím, že nemá smysl očekávat od dítěte, že zrovna bude ten "žádaný". Protože já jsem sice doma jako dítě měla ten "vzorný pořádek", protože prostě jsem měla tu "pistoli na spánku", ale moje pravá povaha se odhalila ve vlastní domácnosti ~t~
terapeutka 100134
2.7.2013 10:42:06
Má dcera má dvě matky??!! ~:-D Fakt jako kdybys do puntíku psala o mé sedmileté holce... všechno stejné, i ten pláč a vzdor. U nás je to ještě vyšperkované tím, že dvouletý bráška jí s tím dělání bordelu výrazně pomáhá. Ona se navíc naučila to svádět na něj, protože přece jemu staví bunkr, kvůli němu má rozsypané lefo po celém pokoji, on si chtěl hrát s vláčkem... taky jsem z toho zoufalá. Na hračky jsme jí nakoupili velké koše, boxy a kýble (aby to mohla jen naházet do něčeho a nemusela to nikde třídit do poliček), na oblečení má komody se šuplíkama i police, ale stejně má vždy hromadu hader na peřiňáku (směsice triček, tepláků, kalhotek, ponožek, pyžam...)

Dokonce nepomohlo ani "zabavit" hračky - sesbírala jsem jí jednou ve vzteku vše do velkých pytlů - oblečení, hračky, knížky...prostě vše, co se válelo po zemi. A řekla, že to odnesu jiným dětem- a ona mi začala ještě přidávat věci ze skříně, z poliček- prý : "a to jim taky vezmi, a tohle tričko jim taky dej, a ještě tuhle knížku..." no moje nervy... pytle byly asi měsíc v garáži, ani po nich nevzdechla~a~
[<<Předchozích 1380] Názory 13811390 z 3407  [Dalších 2017 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.