| babi_ | 48341 |
|
|
19.8.2024 18:20:01
Beat, slovy klasika: necítím se vinna.
Pravda je, že nikoho stresovat nechci. Dcera mi teď navrhuje nějakou aplikaci, která by mě sledovala při běhání v horách. Prej aby mě našli, kdyby něco. Syn k tomu mlčí, tuší, že je to pro mě velký zásah do osobní svobody. Část povahy mám společnou s dcerou, část se synem (oni jsou hodně jiní), celkově je to drobet komická situace - mně i přijde, že ačkoli dcera chce být díky aplikaci klidnější, reálně to bude asi větší stres, kdykoli se ztratím ze signálu |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
19.8.2024 18:14:02
"Sama sebe dokážu naprosto svobodně vystresovat též velmi kvalitně"
![]() Mě už stresuje máloco. Takový ten stres z dětství a dospívání, že je někdo nebo něco nade mnou, nějaká hrozba vyšší autority, ten považuji snad za nejhorší. Přitom objektivně vzato mě v dospělosti potkaly mnohem závažnější věci, bála jsem se o vlastní děti, o životy nejbližších... Ale jako dospělá se cítím silnější, sebevědomější, cítím se mít svůj život ve svých rukou. Nezralého člověka strach poznamená mnohem víc. |
| Beat | 107867 |
|
|
19.8.2024 18:08:46
.. a nejen sebe, babi
![]() |
| babi_ | 48341 |
|
|
19.8.2024 18:05:59
I pro mě byla škola někdy stres, ale ten nepovažuji za nesvobodu. Sama sebe dokážu naprosto svobodně vystresovat též velmi kvalitně
![]() EDIT: jo asi jste již od otázky svobody stranou, pardon, nedávala jsem pozor ![]() ![]() |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
19.8.2024 18:02:56
"spíš jsem byla tedy pořád ve stresu, moc jsem se průběžně neučila a pak se bála zkoušení a neohlášených písemek"
Pro mě byl gympl také hodně stresu. Nejen, že jsem se neučila průběžně, neučila jsem se vůbec. Po všech těch hodinách prosezených ve škole už jsem se nedokázala zabývat učením ještě ve volném (konečně SVÉM volném!) čase. Takže mi muselo stačit, co uvízlo v hlavě, a to v některých předmětech byl věčný balanc mezi trojkou a čtyřkou. Ale, zpětně vzato, mám dost dobrou hlavu, většinově jsem prošla gymnázium s dvojkami I když stres to byl. |
| Federika | 14090 |
|
|
19.8.2024 17:53:13
Huso,
to jsem snad ráda, že nejsem nervôzní z domácích prací, neumím vařit a hlavně mě to strašně nebaví. Tak jsem to vyřešila tím,že prostě nevařím. Aspoň na mě moje děti nebudou vzpomínat tak, že jsem " z toho byla nervní" ![]() Já na děti občas hulákám a doma něco dělat musí. Ale nepřetrhnou se, to zas ne. |
| babi_ | 48341 |
|
|
19.8.2024 17:50:37
Rose, naprosto tě chápu. Měly jsme diametrálně odlišné dětství. Z více důvodů.
Ohledně té dospělosti - ano, tady se zřejmě dotýkáš toho, co mi přijde "nesvobodné" - musím udělat věci tak, abych nedopustila... a to často není úplně svobodná volba, pouze zodpovědná. |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
19.8.2024 17:45:58
"Na dětství si vzpomínám jako na dobu ohromné volnosti, svobody a bezstarostnosti."
To já tak úplně ne. Cítila jsem se často omezovaná vůlí dospělých. Mám silnou potřebu dělat si, co chci já, a to v dětství moc nešlo. V dospělosti to jde mnohem lépe. Také jsem měla různé strachy a obavy, které jsem neuměla ventilovat a byla na ně sama. Neměla jsem žádného partnera - soulmate. Někteří dospělí si na mě dovolovali, protože jsem malá, a neuměla jsem se tomu bránit. Suma sumárum, dětství jsem měla obecně vzato pěkné, ale dospělost je lepší. |
| Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 | 39806 |
|
|
19.8.2024 17:32:06
Babi, já ty věci nechtěla hlavně proto, že mi přinášely nepohodu... To kombiné strašně škrábalo (krajka ve výstřihu mi dráždila kůži, až jsem si to rozdrapala do krve), za nezapamatovanou rovnici jsem dostala za 5, takže doma výprask a výčitky a zákazy, za nesnědený chleba hladovka, za snědený zvracení...
A ze všeho pocit vlastní neschopnosti a nedostatečnosti... Neříkám, že takové pocity nemám jako dospělá, ale asi už je zvládám lépe ![]() (a teda i jako dospělá jsem občas dotlačena do pozice, kterou nechci, a nemůžu se z ní nijak vymanit, ale je to jen někdy a já věřím, že časem se to zase srovná... a teda uznávám, že i teď se v té pozici cítím provinile a neschopně a ještě navíc zodpovědná za to, co se děje, že jsem to dopustila) |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
19.8.2024 17:32:03
"Asi jsem jednodušší, vůbec mě nenapalo se bát dospělosti."
Také jsem se nebála dospělosti. Pocházím z harmonické rodiny, kde lidé žili pohodovým životem v párech, měli děti, brala jsem jako samozřejmost, že moje dospělost bude vypadat stejně. Jako samozřejmost jsem brala i nějakou tu budoucí práci, v představách jsem se držela toho, co jsem znala ze svého okolí. V čem vlastně žijeme z hlediska společenského režimu, to mi tehdy nedocházelo. Bála jsem se pouze zlého Reagana a jaderné války. V dospívání pak mi samozřejmě svět dospělých připadal nudný a bavilo mě to více mezi vrstevníky, což je přirozený vývoj. Svoboda dospělosti mi vyhovovala moc, ale po ukončení VŠ se mi stýskalo po vysokoškolském životě. Bavila mě ta studentská komunita, barevný život. A najednou se to rozprchlo a my jsme s budoucím mužem trčeli v cizím paneláku a měli chodit mezi cizí lidi do práce. To byl náročný zlom a chvíli trvalo, než jsem se s tím srovnala. |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.