| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Amniocentéza

(?)
[<<Předchozích 330] Názory 331340 z 3583  [Dalších 3243 >>]
Kubula K. 30211
16.1.2013 22:00:48
Nečekala jsem dvojčata, ale doporučovali ji taky, protože mi bylo 35 (rodit jsem měla chvilku po 36. narozeninách). Vyšla mi mírně zvýšená hodnota, která ukazovala na defekt neurální trubice (rozštěpy apod.). Načetla jsem, co se dalo, a usoudila, že amnio mi o riziku rozštěpu stejně nic víc neřekne. To mi nakonec každej doktor, se kterým jsem mluvila, potvrdil, ale přesto mi to znovu doporučil. ~8~ Na mou námitku, že je větší pravděpodobnost, že kvůli amniu přijdu o zdravý dítě, než že se neodhalí něco zásadního, mi dokonce jeden gyndař na renomovaný klinice řek, že amnio žádný rizika nenese.. ~8~~8~~8~ Dodnes jsem přesvědčená, že maj z každýho provedenýho amnia procenta, jinak si to nedovedu vysvětlit. ~a~ (Podotýkám, že nejsem proti amniu nějak zásadně, pokud by mi vyšlo vysokýho něco závažnýho, co mi amnio objasní, nejspíš bych tam šla.)
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 105930
16.1.2013 21:54:05
ahoj, tak dneska utz v 16.tt. na tripl odběr sem nakonec kejvla s tím, že ale pro mě nemá nějakou důležitost. tomu ,,svýmu,, morousovi musím říct, že nakonec věřím jako málokomu, jen si musí člověk zvyknout, že nejdřív chrlí katastrofy, pak reálná fakta a pak možná to schrne a řekne, že je vlastně všechno ok~t~
oproti normálu mě chtěl vidět na utz i teď, jinak prý jen odbírá krev a utz dělá podle výsledků toho triplu. krev mi nakonec vyšla nad očekávání dobře, jen jedna hodnota byla hraniční, ale celkově nakonec vyšlo riziko VV 1:8000~g~ na utz vše taky v pořádku, ale přesto na papír připsali, že doporučují amniocentézu~q~ doktor se drbal na hlavě, že holt oni to tak u dvojčat dělají, přitom mi vysvětlil, že roziko potratu je vysoký, méně než 1:100~8~ no to bych byla blázen. už sem si to v hlavě srovnala a i kdyby vývojovou vadu odhalili, na potrat nepůjdu, při selekci je tak ohromný riziko ztráty i zdravýho dítěte, že ani nápad. celý tohle martirium podstupuju už hlavně kvůli odhalení vad, který je dobrý vědět dopředu - srdce, rozštěp atd.
nakonec mi to plodovku nedoporučil, že udělá maximum pro to, abych dostala kompletní informace i bez takovýho rizika, já tudíž zítra ruším jima už dopředu objednaný termín genetický konzultace, což se prý na 99% rovná plodovka~q~ taky dělali u dvojčat u vás takový tanečky? předpokládala sem, že plodovka je hraniční zákrok, který se doporučuje až u vysokýho rizika, ne jen tak z plezíru~o~
angrešt 114837
18.12.2012 16:09:30
Jeslti 1 promile, to musím říci, že číselně nevím. Ale to, že potraty jsou výrazně častější u plodů s postižením, pravda je - je to i logické, různé vývojové vady ztěžují obvykle už život plodu v děloze, takže i adaptaci na případné problémy způsobené AMC. ostatně, týká se to i velkého počtu potratů přirozených, zejména těch velmi raných.

Ale přesto může dojít k poškození po AMC i u zdravého plodu, nemusí jít o potrat, ale třeba při zakrvácení se můžou udělat v děloze vazivové pruhy, které můžou deformovat končetiny plodu nebo tak. Prostě AMC svá rizika má. Ale má i značný přínos. takže pokud už teď jsi dosti pevně rozhodnutá, že v přípasdě zjištěné trisomie bys chtěla přerušení, tak mi AMC připadá spíš jako dobrá volba. Nebo tedy to vyšetření fetální DNA, tam je dilema "jen" (nemalé) finanční.

Edwards a Patau sy. se poznat nemusí, resp. jsou sdruženy s tolika vadami, že by se asi na UZ po tom 20tt poznat měly, ale v raném stádiu těhotenství, se to poznat nemusí.
angrešt 114837
18.12.2012 16:02:26
Z věkové indikace by se Mrfanův syndrom nepoznal, není poznat z karyotypu, je podmíněný mutací genu.
Při cíleném vyšetření by se vyšetřit dal, byť tedy je víc typů, ale i tak jsou myslím v CŘ vyšetřované.
angrešt 114837
18.12.2012 13:34:33
Pumpa/stříkačka na beton byla fantastická, museli jsme tam stát skoro půl hodiny a hledět ~t~ Meziítm tam jezdila kolem vozidla stavby a měli z toho legraci a smáli se na mrňouse a mávali mu.
angrešt 114837
18.12.2012 13:33:38
To nevím, co bych dělala na Tvém místě, tohle těžko soudit, když v takové situaci nejsem.

Prvotrimestrální screening je poměrně dost vypovídající a započítává se do něj i koeficient věku. Ale samozřejmě je to nepřímé vyšetření zatížené falešnou pozitivitou i negativitou.

To hlavně strašně záleží na tom, jak se stavíš k možnosti narození dítěte s trisomií. Jestli máš obavy z trisomických syndromů a v případě trisomie jsi už předem rozhodnutá pro přerušení, tak ve 39 letech je vyšetření plodu na trisomie asi rozumná volba. Můžeš volit AMC, nebo lze zaplatit si vyšetření fetální DNA v matčině krvi, což eliminuje riziko AMC (na dobrém pracovišti, což VFN je, je riziko komplikací kolem 1,5 % a riziko potratu kolem 0,5%; průměrné riziko v ČR je 2 % komplikací a 1 % potratu, se započtením horších pracovišť s málo prováděnými AMC). Problém toho je, že to jednak zachytí jen ty tři trisomie (Down, Edwards, PAtau), jednak to eliminuje dost značný obnos z peněženky.

Nedávno tu o tom psala Cimbur, právě, že nově vyšetřují i trisomie 13 a 18, ne jen 21. Ale je to pálka.

Fetální echo je fajn věc, protože většina závažných syndromů se pojí se srdeční vadou. Jenže potíž je, že pořádnou vypovídající hodnotu má až tak kolem 21 - 22tt. A co v situaci, když se vada najde? Stihnout tak rychle AMC a případné přerušení... je staršně naknap. Navíc teda přerušení takhle pozdě je větší nápor na psychiku (ne, že by to v 15 tt nebylo, ale u mnoha žen dělají hodně pohyby, tím se víc sžijí s dítětem). Je to vždycky strašně těžký rozhodování.
angrešt 114837
18.12.2012 10:18:30
Přijela nám sem vedle na stavbu obrovská červená pumpa na beton - takže s musím omkamžitě sbalit a vyrazit, nebo se tu syn zblázní, jak to chce děsě vidět
angrešt 114837
18.12.2012 10:17:43
K tomu autismu - pokud je v rodině dítě se syndromem, u něhož je součástí projevů autismus, a zároveň je to syndrom se znáámou genetickou podstatou, tak to samozřejmě lze, zaměřit se na takový syndrom.

Ale jeslti mysíš v rodině nesyndromový autismus, no, tak tam se není čeho chytrit. Já teda na MD rozhodně nestíhám držet krok, takže to, že jsem nezaregistrovala nic rpůlomového ve věci autismu, neznamená, že nic takového nebylo. Ale v době, kdy jsem "ztratila nit", byl výzkum genetiky autismu ve fázi vazebných studií. Na njejivchž základě se žádné plošné vyšetření konkrtétní osoby udělat nedá.
angrešt 114837
18.12.2012 10:06:12
FraX v plné mutaci zjistit lze, proto se to tak jmenuje, X vypadá nalomený. Premutaci ne.
Částečné delece/duplikace chromosomů pouze veliké, celého raménka nebo jeho podstatné části. Třeba sy. kočičího křiku. Citlivější je HRT karyotypování, tam jsou vidět i menší delece/duplikace.

Pokud je konkrétní podezření, tak se samozřejmě může hledat leccos, třeba mikrodelece, nebo mutace konkrétního genu. Ale plošně ne.
Nevím o tom, že by někdo v ČR používal standardně celogenomové čipy, leda možná občas v ěajké studii. Ty zjistí celkem slušně i menší delece, byť nejsou ani tak plně pokrývající, jsou na nich vybrané častěji změněné úseky.
*Aida* 5732
18.12.2012 9:52:15
Rett uz je taky mutace urciteho genu, takze pochybuju. To by bylo strasne drahe, delat takove testy plosne. Ale nejsem odbornik~;).
Ono spis musis vedet, kam mas koukat. Ja mam treba dceru, ktera ma mutace na genu Connexin26, coz je nejcastejsi pricina poruch sluchu. Takze teoreticky by mi v tehotenstvi mohli udelat test ma tenhle gen, ale plosne ho urcite nedelaji.
Treba se objevi Angrest~:-D.
[<<Předchozích 330] Názory 331340 z 3583  [Dalších 3243 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.