Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| Eržika. | 36295 |
|
|
3.6.2013 12:21:42
Kudlo, no píšu, že se to naučily tak nějak za pochodu.
![]() |
| Kudla2 | 58452 |
|
|
3.6.2013 12:19:19
Eržiko, mně šlo o situaci, kdy někdo zvyklý na RaR přijde někam, kde je zvykem se mlátit atd.
Já jsem dodneška nepřišla na to, co s tím. |
| Kudla2 | 58452 |
|
|
3.6.2013 12:18:21
Určitě ano, ale je to malinko dvojsečné v tom, že nasr.ný blízký = potenciální riziko, že spadnu do nějaké závislosti na tyranovi (budu se snažit zavděčit, aby se blízký nenaštval).
Jasně že jinak to ve výchově nejde, ale vnímám to trochu jako tanec na tenkém ledě. |
| Eržika. | 36295 |
|
|
3.6.2013 12:12:29
Kudlo, moje děti se to nějak naučily za pochodu.
![]() Starší je sociálně zdatné, menší to nějak dává. Ale viděla jsem to i jako vedoucí na táboře, jak je mocenský přístup nepohodlný - děti se navzájem mlátí, žalují, a chtějí po mě abych potrestala viníky a pod. Ve škole se chovají dle pravidel, které spoluvytvářejí, jsou jasně daná. (a nejsou to poznámky a pod.) |
| Tante Ema | 107184 |
|
|
3.6.2013 12:06:58
Podle mě nasraná matka skutečně JE přirozený důsledek a legitimní požadavek je nebýt pro plezír druhého nasírán.
|
| Eržika. | 36295 |
|
|
3.6.2013 12:06:04
Zaracha by bylo kdyby poté, co donesl kuli, nemohl ven.
Podle mě je situace - nauč se to kdy a jak chceš, ale předtím než si půjdeš za zábavou, jiná. |
| JaninaH | 12107 |
|
3.6.2013 11:59:54
Nesouhlasím.
Rodič samozřejmě zůstává i podle RaR rodičem a dítě dítětem. Ale to partnerství RaR vidí v komunikaci. Mocenská komunikace probíhá způsovem příkazů a zákazů, kdežto partnerská komunikace je založena na vznášení oprávněných požadavků, jejich vysvětlování a na přirozených důsledcích (ne trestech). To, že přirozený důsledek je něco, co vyplyne samo sebou (neučíš se --> zůstaneš blbej, jak tu někdo píše), je nesmysl a naprosté nepochopení RaR. Přirozený důsledek je opatření, které udělá rodič, ale které na rozdíl od trestu musí mít souvislost s (pře)činem a musí mít i jiný smysl než trestat (zamknutí CD je např. v případě kap. 6.3 přirozený důsledek, nikoli trest). Nejsem fanatický zastánce RaR, ale kurs mi ve výchově dětí nesmírně pomohl (šla jsem tam, protože jsem měla pocit, že na děti, tehdy pubertální, furt jen řvu a ony jsou furt jen v opozici a tresty nepomáhají), proto na něj nedám dopustit. |
| Kudla2 | 58452 |
|
|
3.6.2013 11:50:57
Ano, a tohle je další věc (což samozřejmě není chyba RaR):
JAK se má zachovat někdo, kdo je zvyklý, že je respektován a na jeho "to se mi nelíbí" to ten druhý přestane dělat, když přijde do prostředí, kde se na respektování moc nehraje? Zajímalo by mě to, protože moji rodiče de facto praktikovali RaR dávno před tím, než to bylo "v kursu", a já jsem si v prvním kontaktu s jiným prostředím (školka) strašlivě nabila hubu, protože jsem prostě NEUMĚLA reagovat na situaci, kdy Tě ten druhý prostě nerespektuje. |
| Eržika. | 36295 |
|
|
3.6.2013 11:44:26
Mirku, já už knihu a kurz četla dávno, ale obě děti mám v zařízeních, kde se RaR provádí v praxi.
Děti se učí respektovat se navzájem, respektovat učitelky, neskákat si do řeči, diskutovat, spoluvytvářet pravidla, řešit na komunitních kruzích... ve třídách a""t školkových nebo školních je klid. Byl problém, že mimo to tak úplně nefungovalo - tedy věta: mě se to nelíbí a pod. v jiných kolektivech nefungovala... |
| Kudla2 | 58452 |
|
|
3.6.2013 11:38:02
přesně to mě napadlo také
![]() |
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1
Labyrintem Malostranských dvorkůPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.