| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Respektovat a být respektován

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 1120] Názory 11211130 z 8637  [Dalších 7507 >>]
Mirek_ 118172
3.6.2013 11:28:20
Ano, taky mne napadlo, že kniha se málo zabývá částí jak BÝT RESPEKTOVÁN.
Příklad rodičů nemusí stačit.
Kudla2 58452
3.6.2013 11:24:16
Mirku,

k témuž závěru jsem dospěla taky.

RaR je super v tom, že vůbec počítá s možností toho partnerského vztahu (myslím, že v minulosti to bylo spíš výjimkou a vztah rodič-dítě byl spíš direktivní než co jiného), ale nedomyšlený v tom, že sice tvrdí, že RaR za všech okolností, ale nedává realistické řešení některých situací.
Mirek_ 118172
3.6.2013 11:19:12
Kapitola VI.3 Opatření zabírá jeden list a jsou v ní tři příklady, přičemž všechny jsou abych tak řekl "omezovací" - dočasně si zamknu si CD-čka a odseparuju zlobivé dítě.
Náročnější mi přijde, pokud chci přimět dítě, aby cosi "správného" vykonalo - v této diskusi je příklad s učením se dějepisu.
Jiné knihy se věnují i takovýmto situacím a např. "zaracha" uvádějí jako jednu z možností (knihy Hranice a Do pátku bude vaše dítě jiné).

Mně se RaBR moc líbí, ale s postupem času zjišťuju, že v úvodu diskuse zmíněné situace řeší "z rychlíku" - na jednom listu - a že holt budu muset slevit s ideálu vždy partnerského vztahu, protože není realistický.
Kudla2 58452
3.6.2013 11:13:08
Mirku, já taky.

V případě, že je dohoda možná, tak je samozřejmě lepší dohoda. Optimální je, když to dítěti vysvětlíš a ono to vezme za své.

Ale když to za své nevezme a já to potřebuju, tak holt musím zakročit mocensky (ano, můžu se zamyslet nad tím, jestli to OPRAVDU tak potřebuju a není to jen třeba moje malichernost, na to je RaR dobré, ale když dospěju k závěru, že potřebuju, tak holt Komenského na chvíli vystřídá Frištenský).

Jak jsi nahodil to téma, tak to mě zaujalo, protože pravověrné RaR se tváří, jako by to neexistovalo a jako by problém byl prostě jen v tom, že přesvědčuješ málo, protože kdyby se jednalo fakt o správnou věc, tak se přece nechá přesvědčit KAŽDÝ, aby to udělal zcela dobrovolně a sám od sebe ~t~~t~~t~
Mirek_ 118172
3.6.2013 10:55:00
Umím si představit obě situace, tj. že dohoda je buďto opravdu projednána a odsouhlasena vzájemně (i když třeba navržena rodičem) a nebo kdy je ustanovena mocensky rodičem.
Kudla2 58452
3.6.2013 10:25:43
Já si totiž myslím, že bez trochy mocenského přístupu to prostě nejde.

RaR je moc dobré na to, aby si člověk některé věci uvědomil a toho mocenského přístupu nezneužíval/nenadužíval, sama si dobře pamatuji, jak se mi v dětství lépe poslouchalo, když jsem věděla PROČ a byly jasné následky, ale nelze to brát fanaticky a zapomínat na tu část BÝT RESPEKTOVÁN.
Kudla2 58452
3.6.2013 10:23:17
Mirku, děkuji za téma!

Přesně tohle jsem si po čtení RaR taky říkala.

Ve spoustě věcí je to fajn, ale zrovna na tohle (co se stane, když dítě nepochopí moje vysvětlení smysluplnosti něčeho, co po něm chci, a "odmítne to vzít za vlastní")

Přišlo mi tam, že ten přístup jakoby automaticky předpokládá, že když mu to náležitě vysvětlím, tak to určitě pochopí a za své vezme.

Což mi ve svých důsledcích přijde VELICE manipulativní (takové to "sám pochopíš, co je pro tebe dobré") a zároveň NEŘEŠÍCÍ situace, kdy prostě potřebuju, aby to dítě udělalo, a není možné o tom dlouze dumat, popřípadě řešit případné následky (např. jedeme-li na svatbu a děti jsou vyoblíkané, tak se mi FAKT nehodí, aby svobodně hupsly do nejbližší louže a musela bych je převlíkat a kvůli tomu nám ujel vlak.)

Rady "je to tvoje vina, mělas je oblíknout tak, aby se to nestalo" nebo "když vám ujede vlak, tak budou dost potrestané následky, že nebudou moct na svatbu" moc neberu. Často by ty "přirozené důsledky" dopadly mnohem víc na rodiče než na dítě.

Žádný zastánce RaR mi tohle nebyl schopen uspokojivě vysvětlit.
.Katka 3847
3.6.2013 10:12:45
Asi bude problém v tom, co nazýváš "jasnou domluvou". Z pohledu rodiče to možná může vypadat jako dohoda, ale z pohledu dítěte to rodič určil a dítě se (ač nerado) musí podřídit. Takže mocenský přístup, nikoli přirozené důsledky.
adelaide k. 20327
3.6.2013 8:30:49
Já myslím, že by tu ještě měla zaznít památná věta o tom, že nasraná matka je taky přirozený důsledek (na dítě dopadající :-)).

Nicméně já to, že bude dítě nějak omezeno ve svém volném čase (viz učení a randění), nebo osobní svobodě (viz. nerespektuješ pravidla pohybu kolem cesty/přecházení - půjdeš za ruku), považuju za zcela přirozený důsledek. Je to důsledek né chování samotného ale porušování pravidel která jsme si buďto společně stanovili, nebo si je dítě musí pro svoji bezpečnost zažít.

Pokud máme jasnou domluvu, že škola má prioritu a tam kde začínají padat kule končí svoboda trávení volného času (čímžpádem nejdřív učení, až pak randění), tak je ne-randění, v případě ne-učení přirozený důsledek ~d~
Tante Ema 107184
3.6.2013 7:54:46
pokud chceme, aby nás respektovalo, musíme se taky s respektem chovat k jiným lidem...na to se často zapomíná.

TESAT DO KAMENE! ~R^

Celkem často vidím kolem sebe rodiče, co doma provozují (nebo daleko spíš domnívají se, že provozují) RaR, ale venku se řídí hesly typu "Pro své dítě chci to nejlepší", "Přece to nenecháme státu" atd.
[<<Předchozích 1120] Názory 11211130 z 8637  [Dalších 7507 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.