| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Respektovat a být respektován

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 1150] Názory 11511160 z 8637  [Dalších 7477 >>]
Mirek_ 118172
2.6.2013 14:51:04
Pam-pelo, moje otázka se týká knihy RaBR. Ta nějak definuje mocenské chování. Je podle její definice zákaz randění mocenský nebo ne?
Líza 17721
2.6.2013 14:48:09
Mirku, a ty snad ne?
Prostě škola je na prvním místě, jiné aktivity jsou možné jen poté, co je škola zvládnutá. Není? Nejsou jiné aktivity... ;)
Pam-pela 97353
2.6.2013 14:44:47
~e~~8~~8~~8~
jako mocenský
No, už koukám, proč spoustu rodičů svoje děti nezsvládá, když zákaz něčeho bere jako mocenský zásah do jejihc soukríomí.
To není mocneské, to je přirozený důsledek jednání člověka, ensplníš A, nebude B.
Nesplním úkol, sníží se mi plat, neuklidím, budu ve špíně...neuvařím, budu mít hlad...
Nenaučím se látku (tj. nesplním svůj úkol), nepůjdu ven.

Proč v tom hledat složitosti?
Pak je vidět, že mnozí žáci nerespektují ani učitelkua její chování mají za mocenské ~:-D, což se jim zdá nefér.
Mocenské postavení ale ejdnou bud zaujmat i šéf...a zas to bude nefér, ne?~;)
Prostě tak to v život je.

Mirek_ 118172
2.6.2013 14:29:17
Eržiko, v tvém příkladu na puberťáka tlak vyvíjíš, i když předem. A zákaz randění mi nepřijde jako přirozený důsledek neznalosti dějepisu. Spíš vidím tvůj přístup jako mocenský. Čímž jej nekritizuji, jen se mi nezdá v souladu s knihou RaBR.

Ty vnímáš zákaz randění jako přirozený důsledek?
helena + veverčátka 92783
2.6.2013 14:03:09
Osobně narážím na problém co když jsou ty důsledky pro deti ne tak přehledné nebo nevýznamné? Např pokud skáčou do kaluzi a jsou mokri co za důsledek pro ne plyne? Mé dětí jsou schopné být venku do polozmrzla i s mokrým odevem. Ne vždy jim mohu říct že nebude pohádka, čtení, sladkosti.. protože prostě po příchodu domů nic takoveho neplanujeme no a zakazovat dítěti večerní pohádku už ráno je docela k ničemu. Takže v tomto směru tapu a vymýšlím možnosti jak to vysvětlit a pak už řvu a plácam. Protože informace že nebudou moci jít ven je v tu chvíli pro ne vzdálená a něco o nemoci jde jedním uchem sem a druhým pryč.
Pam-pela 97353
2.6.2013 13:51:01
přesně, chce to hlavně důslednost..to je zase moje slabá stránka ~:-D
Pam-pela 97353
2.6.2013 13:50:14
Mít rodiče s přirozenou autoritou mající respekt (i když přirozená autorita má vždy respekt) je pro děti největší dar.
Taková přirozená autorita má přirozený repskt, má ale i důvěru a lásku.
Přirozená autorita nechává děti dělat chyby, pokud možno tak, aby se na těch malých a bezvýznamených poušili.
Přirozená a láskyplná autorita rodiče přirozeně respektuje dítě...a nemusí na to mít příručky.
Jenže my se učíme od našich rodičů...a mnohdy jsme tohle od nich nedostali a tak tápeme a čteme různé moudré knihy a učíme ses dítětem "zacházet" - ale dítě není stroj, kdy zmáčkneme tohle a ono se stane tohle.

Respekt je fajn, ale rozhodně oboustranný...a měli bychom být i dítěti VZOREM...pokud chceme, aby nás respektovalo, muíme se taky s respektem chovat k jiným lidem...na to se často zapomíná.

Dítě se nejvíc učí nápodobou...a kopírováním rodičovského chování.
Spíš bysme si měli nastudovat, jak se máme chovat k druhým ( i k svým blízkým - rodičům, prarodičům) my sami. :-)
Nač je dítěti vysvětlování, co by mělo a jaké má co důsledky, když pak doma vidí něco jiného.
Eržika. 36295
2.6.2013 13:41:31
A přímo k dotazu - no přeci ať si nese ty "přirozené důsledky", ne?
Eržika. 36295
2.6.2013 13:39:51
Mirku, já žádný tlak nevyvíjím - já to řeknu dopředu jasně:
(jako, že dokud puberťák nebude mít učení v kompaktním tvaru a neprokáže znalost např. z dějepisu, z kterého donesl kuli, nepůjde v neděli večer s holkama ven)
a on ví, že to splním.~;)

Snažím se zvážit, co vše je z mé strany nutné vyžadovat, a podmínky dodávám s dostečně dlouhým předstihem. Jsem ochotna vyjednávat (například vyměnit vysávání za vytírání či zalití zahrady za přípravu večeře)
Eržika. 36295
2.6.2013 13:34:42
Pampelo - jenže mě přijde, že dost čtu o tom jak respektovat dítě, nikoliv, jak být jako rodič respektován.

Jinak mé děti prošli vzdělávacími zařízeními s RaR v trvání 8 a 6 let a jsem ráda. ~;)
[<<Předchozích 1150] Názory 11511160 z 8637  [Dalších 7477 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.