Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| Monty | 129940 |
|
|
7.7.2014 14:02:08
Šuplíku,
já zapomněla, že ty víš všechno nejlíp. ![]() Mmch., ocenit projev "geniality" je něco úplně jiného než chválit za něco, co není ani průměrný a tvářit se, že to geniální je. |
| Hanka |
| • |
7.7.2014 14:01:25
Monty,
jako obvykle převracíš to, co jiní píší. O neustálém chválení za sebemenší blbost tu nikdo nemluví. Ani pochvalu za odfláknutý obrázek tu nikdo nedoporučoval. Kromě toho je každé dítě jiné. Moji starší dceru, která dělala všechno šíleně pečlivě, nebylo ani v pěti nijak moc třeba povzbuzovat v mezikrocích. Mojí mladší, která chce mít všechno hned, je ještě teď (ve čtrnácti) občas dobré připomenout, že v něčem, co jí nejde hned, udělala pokrok od minula a vložené úsilí se postupně vyplácí (typicky jsou to nové skladby na klavír, první dny jsou vždycky o moje i její nervy ) |
| Monty | 129940 |
|
|
7.7.2014 13:45:40
Můj syn se rozhodně nenarodil hotový, ale výchovu formou neustálého chválení za sebemenší blbost jsme nepraktikovali.
![]() |
| Hanka |
| • |
7.7.2014 13:12:02
Monty,
ale právě odfláknutý obrázek k ocenění není, protože tam nebyla ta snaha, ne. Jinak za snahu se v pracovním procesu body opravdu nedávají, ale v procesu učení to smysl má, protože nikdo se nenaučí všechno hned, je potřeba dítě (o kterém tu mluvíme, ne o dospělém) nějak učit i vytrvalosti a tak. Oceněním snahy to půjde lépe než pravdivým, ale těžce demotivujícím "tohle není dost dobré, vem to ještě jednou/desetkrát/stokrát" |
| Monty | 129940 |
|
|
7.7.2014 13:07:44
Bohužel za snahu se v životě žádný plusový body nedávají.
Pokud někdo na něco reálně nemá, tak je celkem jasný, že ho nebudu nijak "porovnávat" s těmi, kteří ano; ale ten obrázek je velice výstižný příklad. Když dítě neumí kreslit líp, OK - pokud ano, nevím proč ho oceňovat za odfláknutý výtvor. Souhlasím s Maargitt v tom, že pokud chci někomu něco dát (obrázek paní doktorce), tak bych se k tomu neměl stavět stylem, že odfláknutý nevadí, protože je to devalvace toho "dárku" a podporovat dítě v tomhle mi přijde docela nešťastný. |
| Hanka |
| • |
7.7.2014 12:46:37
maargit,
a co takhle oceňovat vynaložené úsilí? Abys dítě vedla k vytrvalosti a trpělivosti s nezdary? (A jelikož tvé dítě asi moc vytrvalé a trpělivé není, tak to chce náhled na reálně běžnou míru trpělivosti u tak starých dětí i na její faktické možnosti, ocenit i menší snahu zřejmě). Ale zase bacha, aby z toho nebylo "obrázek je hrozný, ale hezky ses snažila". Asi není snadné rozumně a přiměřeně chválit, když člověk nemá tu zkušenost funkční pochvaly zažitou sám na sobě. |
| Rodinová | 140078 |
|
|
7.7.2014 11:03:18
Puberta to mozna jen docasne vyhroti, ale pokud pouto je, tak zustane, at nadelas chyb, kolik chces (nejake extremy vyjimaje). Pokud tam neni uz ted, tak neni co resit. O rozdilnosti povah to podle me zas az tak neni ...
Ja takhle celozivotne nenasla poradny vztah se svou matkou, a uz to asi tak zustane. Se synem po puberte a s dcerou v puberte pouto mam, uz tam bylo. Nechci to zakriknout, chyb delam more ![]() |
| Monty | 129940 |
|
|
7.7.2014 10:44:10
maargitt,
no, možná jsi to tam věšet neměla. I když, ono je to komplikovaný v situaci, kdy si dítě samo ten rozdíl neuvědomuje a nevidí ho. Nemá pak motivaci. |
| Monty | 129940 |
|
|
7.7.2014 10:21:27
Chválit za každou cenu, i když není reálně za co, pokládám za velmi špatný způsob výchovy.
|
| ronniev | 8556 |
|
|
7.7.2014 10:17:25
Marko, jenže tohle chválení za každou cenu je nejlepší způsob, jak ji odnaučit se o cokoli snažit. Mám to totiž doma, a protože u nás se málo chválilo, tak jsem se sama zařekla tu chybu neopakovat. Teď bych si za to nafackovala, protože to vedlo přesně k tomu "já to nedokážu", když něco nejde samo a hned. A ony některé věci nejdou, třeba klavír nebo jazyky, v jejím případě ani matika. Takže je těžký těžký těžký boj, naučit ji, že pro některé věci je ta práce prostě nezbytná.
|
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.