| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Brýle

(?)
[<<Předchozích 60] Názory 6170 z 3220  [Dalších 3150 >>]
ALL 4469
22.9.2023 14:46:13
Dooly, já vidím sice na blízko bez brýlí, ale už ne v těch brýlích na dálku, co mám na nose pořád. Kdysi to šlo, nemusela jsem je přes den vůbec sundávat. Teď už to nejde, pořád mám brýle na čele, v práci, v obchodech při nakupování, u stolu při jídle, při hovoru s lidmi tváří v tvář, případně když si chci číst cestou v MHD. Je to velmi nepohodlné a brýle navíc tím častým sundáváním ničím. Myslela jsem si, že by to mohly vyřešit multifokální brýle, tak jsem se zeptala oční lékařky. Zjistila, že na blízko bych čtvrtku potřebovala (to běžně neřeším, asi maká to jedno oko víc), tak mi ji tam rovnou napsala. Nevím, jestli je to dobře. Primárně jsem ale neřešila dioptrie na čtení, nýbrž to věčné a otravné sundávání brýlí a z toho plynoucí nepohodlí...
TaJ 81121
22.9.2023 12:13:13
Rose, tak to je fajn, že vyhovují, já právě mám ten zánět třeba jednou, někdy i dvakrát do roka i když žádné čočky nemám, takže je riskovat radši ani nebudu.
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 39806
22.9.2023 12:06:09
tinko, já teda taky nesportuju, pokud se mezi sport nepočítá zdvihání šálku kávy k ústům ~t~ ale na čočky jsem se nechala zlákat už na škole (ještě staré, co se vyvařovaly a nesmělo se v nich usnout) a ten komfort je pro mne neskutečný (a to nemluvím o takových věcech jako je déšť, mlžení a podobné chuťovky)... kvůli penězům jsem pak nějakou dobu nosila brýle, obvykle nějaké tenké kovové rámečky nebo pak i bez obrouček (ty poslední mi rozsedlo dítko, zrovna ve chvíli, kdy jsem je měla na očích - má oblíbená historka ~t~) no a pak už jsem objevila kontinuální čočky a zamilovala si je... zánět jsem za ty roky měla celkem 2x... po většinu času vůbec nevím, že nějaké čočky mám, uvědomím si je až když jim začne docházet životnost a vím, že je čas na výměnu... je fakt, že poslední roky se mi lehounce zhoršilo viděná na blízko, vím, že bez čoček vidím na blízko výrazně lépe... ale už vím, že se i ty čočky dělají bifokální, tak až ten čas přijde, doufám, že si s bifokálními čočkami budu rozumět stejně skvěle jako do teď ~:-D
TaJ 81121
22.9.2023 11:56:33
Rose, no jo, na brýle si celkově asi musí člověk zvyknout. Já už je nosím tolik let, že o nich ani nevím, ale mám lehoučké a trochu větší obroučky, takže periferní vidění mám úplně v pohodě a obroučky vidím fakt jen nepatrně, nemám žádné masivnější, jen tenoučké obroučky i ty postranice a ještě jsou nějaké odlehčené, takže je ani necítím. Ale ráno tedy vidím normálně, i když je zrovna nemám a to mám 2,5 dioptrie, takže to je celkem málo. Dokázala bych fungovat částečně i bez nich, ale venku bych neviděla cedule v metru, nebo čísla autobusů a podobné věci, takže jsem zvyklá je nosit pořád.
Já zase nemůžu mít čočky. Trpím na záněty očí a jde to vždycky na rohovku a to teda nic moc, takže mě očařka upozornila, že pro mě čočky fakt nejsou vhodné. Já jsem o nich tedy vlastně ani nikdy neuvažovala, brýle mi nijak nevadí (ale nesportuju, neplavu apod.).
TaJ 81121
22.9.2023 11:47:46
Brýle nosím asi od 13 let, poslední roky mám už trvale 2,5 dioptrie na dálku. Na blízko jsem začala hůř vidět asi 4 roky zpátky.
Před 3 lety jsem si nechávala dělat nové brýle, tak jsem se nakonec rozhodla zkusit multifokální, protože přehazovat pořád dvoje brýle fakt nechci a v práci potřebuju střídat koukání do dálky i na blízko. Máme známou, která má už spoustu let vlastní optiku a celá rodina si nechává dělat brýle u ní. Všechny brýle jsem od ní měla skvěle udělané a to mám ještě astigmatismu, takže cylindry...
Když jsem si multifokály nasadila poprvé, tak to byl malinko nezvyk, ale optička to se mnou zkontrolovala (chůzi, schody apod.) a zvykla jsem si na ně už během toho prvního dne. Hned od začátku mě ale upozornila, že s těmito brýlemi se má koukat prostě středem, tak jak jsou vyladěné na střed oka, takže když budu koukat na zem, tak nemůžu jen pod brýlemi sklopit oči, ale pohnout i hlavou, aby celé ty brýle byly nasměrované tím směrem. Jinak asi záleží na tom rozdílu mezi dioptriemi na dálku a na blízko, já mám ty na blízko úplně malé, teď nevím přesně, musela bych vyhrabat od nich někde ten papír. Prostě jsou to zatím jen nějaké minimální a až budu hůř vidět, tak se mám zase ozvat.
Mala Stepka 151014
22.9.2023 11:34:57
Zvykala jsem si asi tak měsíc-měla jsem stejné potíže. Podlaha plavala, motala se mi hlava. Musela jsem začít myslet, jak skláním hlavu, abych do dálky koukala rovně a do blízka opravdu sklonila hlavu. Dnes už bych neměnila. Vidím v nich dobře jak do dálky, tak na blízko a brýle už nesundavám a nenandavám, jako dřív 100x za den. Doporučuji vydržet!
Saamajna 115449
22.9.2023 10:17:20
Pred 7 lety jsem si je v optice nasadila a dobry, za hodinu pak doma slitla ze schodu...~n~
Tolik k "plavaci" podlaze.
Sundala jsem je a praskla s nimi do zasuvky.
Po roce je vytahla a postupne, vzdy na chvili, nasazovala, az jsem si zvykla a nakonec je milovala.
Ted bych potrebovala novy ale nechce se mi..~;)
Dooly. 12201
22.9.2023 9:48:26
Aha tak to jo, brala jsem to podle sebe, do dálky mám 5 dioptrii na čtení 0,25 a to mi kamarádka opticka řekl, ze řešit zatím netřeba . A potíže s tím nemám, nosím jen ty brýle na dálku a s nima i čtu . Ale astigmatismus nemám .

Navíc některé dny, když hůř spím, nebo teď, když jsem měla ekzematicky zanet na vickach , tak hned vidím hůř, věřím , ze to klidně 0,25-0,5 dioptrie ti v klidu hodí
Inka ..|-.|-.-|.- 141843
22.9.2023 9:37:01
Nosila jsem multifokální čočky, nemusela jsem si zvykat. Nasadila jsem a hned dobrý.
Při covidu jsem je přestala nosit a nenosím nic. Mám na dálku asi dvě a čtvrt, na blízko nepotřebuju nic.
Yuki 00,03,07 49504
22.9.2023 9:28:27
samotný dioptrie jsou jen proto, aby bylo na čem to brousit, mnohem důležitější je možná i tady astigmatismus, ten dělá problémy se čtením, proto brýle na blízko, a taky při řízení, proto na dálku, aspoň na to tak mám, já nemám skoro nic ani na dálku, ani na blízko, čtvrt nebo půl, už nevím
[<<Předchozích 60] Názory 6170 z 3220  [Dalších 3150 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.