| Kolářová Adéla | 53847 |
|
15.11.2011 23:03:41
ivaxx, děkuju, tohle hodně vysvětluje, já jsem taky uměla takto doostřovat při 5 dioptriích - viděla jsem i bez brýlím, ale nešlo to moc dlouho. Teď už to neumím, s věkem to nějak vymizelo.
|
| ivaxx | 44192 |
|
|
15.11.2011 22:57:36
Dětské oko je daleko pružnější než oko dospělého, takže je-li dalekozraké (špatně vidí na blízko) tak dokáže ukorigovat i mnohem více dioptrií. Zdravé oko do dálky hledí s 0 dioptrií. Je-li někdo dalekozraký a má např. 2 dioptrie, hledí do dálky s těmito 2 a na blízko zaostřuje také o 2 více. Miminko dokáže ostřit i na 20 dioptrií. To dospělý prostě nedokáže. Proto se i takto velká vada nemusí vůbec poznat.
Já mám pouze 2 dioptrie na dálku a zjistila jsem to až po svých 20. narozeninách. Do té doby jsem to v pohodě doostřovala i na blízko a přečetla úplně vše. Teď je mi 38 a malá písmenka na výrobcích už nerozluštím. |
| štěpánkaa | 100291 |
|
|
15.11.2011 22:37:59
aha, tak to nevím, jak se tomu co popisuješ říká u nás, ale tupozrakost myslím ne
![]() |
| Květulina+3 | 54769 |
|
|
15.11.2011 22:37:19
Naší malé naměřili v 7 měsících -6 dioptrií + nějaké cilindry, zakrývali jsme oči (vzhledem k alergii na náplast má látkové okluzory), letos bylo malé 6 let, při oční kontrole naměřeno již jen - 2 dioptrie, v říjnu podstoupila operaci strabismu a zatím dobré. Doporučuji MUDr. Jiřího Malce v FN Motol (specializuje se na strabismus a na nedonošené děti a jsme s ním velmi spokojeni) a tamtéž Centrum zrakových vad MUDr. Moravcová. Kdybys potřebovala telefonní čísla, tak se ozvi, ráda poskytnu.
|
| Everell | 54071 |
|
|
15.11.2011 22:35:30
nevim, jestli se to v CR dela - vzhledem k tomu, ze se mne podarilo malou protlacit tam, kde jsou fakt dobri, tak uz jsem to dal jinde neresila. Hlavne vidim vysledek a je to proste
![]() ![]() , i kdyz se to jeste muze zmenit (rustem). Hlavne je to neinvazivni, slaba narkoza jen plynem (zakrok trval 4 minuty na obou ocich dohromady), rano jsem prisli a za dve hodiny doma, fungovala hned vicemene normalne, akorat, kdyz se ji ty oci rozbehly, tak byla trosku ztracena (1 den), pak si zvyklatupozrakosti nazyvam faktickou nefunkci jednoho oka ( u nas je to na stridacku - kazdym okem zvlast vidi dobre, ale zaroven obema koukat neumi - takze prakticky oci prehazuje - doleva kouka levym, doprava pravym - ale je to viditelne jenom pri pozorovani). ale popravde receno, ceske nazvoslovi mne moc nerika, co se tyce ocniho lekarstvi |
| štěpánkaa | 100291 |
|
|
15.11.2011 22:25:48
ten botox - to se u nás v ČR asi nedělá?
Ještě jsem to neslyšela![]() ![]() |
| štěpánkaa | 100291 |
|
|
15.11.2011 22:25:10
everell, to s tou tupozrakostí si myslím, že tak není (pokud říkáme tupozrakost témuž - tj, že čočka neakomoduje), je to až důsledek toho, že dítě dlouhodobě nezapojuje jedno oko - bez ohledu na důvody - šilhánéí, astigmatismus, úraz,.....
![]() |
| Everell | 54071 |
|
|
15.11.2011 22:20:32
botox -v podstate injekce botulotoxinu do ocnich svalu, ktere jsou paralyzovany a tim se uvolni oci (prakticky se rozbehnou do stran). pak behem cca 3 mesicu botox vyprchava a oci se vraci a je urcita pravdepodobnost, ze se uchyti spravne, tak jak by mely byt. pokud ne, vrati se zpet do silhani a da se zopakovat. Je to operace, kdy se neoperuje primo na ocnich svalech, takze je to nijak nemeni a neposkozuje. Vyuziva se v podstate fyziologickeho procesu.
Deti narozene se strabismem jsou automaticky tupozrake (na cil se divaji vzdy jen jednim okem, to druhe utika). V tom pripade se to proste neda rozcvicit. Cviceni ma smysl jedine pokud uz je nejaky "zaklad" tzn. oci aspon minimalne spolupracuji |
| štěpánkaa | 100291 |
|
|
15.11.2011 22:10:32
everel, co je to ten botox? v souvislosti se šilháním?
Jinak tupozrakosti spíše lze předcházet, protože u malých dětí obvykle nevzniká, ale až během vývoje oka v předškolním věku a různá cvičení na oči se dělají právě jako prevence. Vlastně nevím, jestli s již vzniklou tupozrakostí jde něco dělat ![]() ![]() ![]() |
| veverkaa |
| • |
15.11.2011 22:07:33
za mě doporučuju se objednat do Motola do Centra zrakových vad. byli jsme tam nedavno se synem. paní, co ho vyšetřovala, si dala záležet, byla trpělivá. je tam hodně dlouhá čekací doba, ale byli jsme spokojení.
|
Rybářský denČeské Budějovice
Povídání o bylinkáchChrudim
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.