| Duhová + kulička | 116333 |
|
|
10.12.2013 13:36:45
Dovolila bych si opravit vaše domněnky. Jeden čas jsem problematiku zubů studovala poměrně do podrobna, takže tohle zrovna vím.
Zuby se nemají čistit hned po jídle pouze v případě kyselého jídla, protože kyselé lehce naleptá zubní sklovinu a když na to hnedka přijdeme s kartáčkem, tak uděláme víc škody než užitku. Proto se má počkat, až sliny v ústech ph zneutralizují. (vysvětleno níže) A co se týče toho, co se děje v puse po jídle. V puse se netvoří nic jiného, než sliny. Sliny mají schopnost neutralizovat ph v ústech. Postupně tedy jak omývají dutinu ústní, tak snižují ph. Tohle se zdůrazňují pro uvědomění si toho, že když člověk neustále něco žmoulá v puse, děti bonbony mezi jídly a popíjejí neustále sladké nápoje, tak sliny nedostanou šanci ph neutralizovat no a kazy mají snadnou cestu... Takže vyčištění zubů hned po jídle (vyjma toho kyselého) je naopak velmi prospěšné. |
| Duhová + kulička | 116333 |
|
|
10.12.2013 13:25:40
Dnes by se už fluoridové tablety opravdu plošně předepisovat neměly. Naše dětské dr je předepisuje, ale zubařka mi potvrdila, že se dávat nemají. Dítěti by mělo stačit množství fluoru přijímané běžnou stravou a vodou. Dá se zjistit, jaký obsah fluoru má kohoutková voda, kterou doma pijete. Tablety se předepisují jen v určitých případech - třeba velmi špatná ústní hygiena, špatné sociální podmínky dítěte, vysoká kazivost zubů apod.
Nadměrné množství fluoru totiž vede k tzv. fluoroze. Jsou to velmi ošklivé skvrny, takové jakoby mapy, které se objeví až na druhých zubech a nejde to nijak odstranit. Je fakt, že takových lidí jsem viděla jen pár, ale to riziko tu je. To, že je je fluor jedovatý ve velkém množství, je pravda, ale při dávkování od dr. pro děti to podle mě určitě nehrozí. Já to dělám tak, že tablety nedávám, ale vždy večer čistím s malinkým množstvím dětské Elmex pasty (moje dítko ještě nemá 2 roky). Dříve se totiž věřilo, že fluor přijímaný v tabletách pomáhá k růstu zdravých zubů, že je to jakoby posiluje zevnitř, ale poslední výzkumy došly k tomu, že spíše lépe působí fluor aplikovaný přímo na zub - tj. ta zubní pasta/gel. To jsem objevila já, když jsem se tím před časem zabývala. Zkusím ještě najít relevantní odkaz. |
| bedrunelka | 137809 |
|
|
10.12.2013 13:03:28
Lízo už jsem ho tam objednala, termín máme někdy v únoru. Zatím jsem doma na ÚP tak mám na jejich zuby čas, ale až budu chodit do práce tak jsem zvědavá
![]() |
| Inka |
| • |
10.12.2013 12:56:57
To se asi myslí hlavně večer, ne? Ráno si většinou čistím zuby před snídaní.
|
| Líza | 17721 |
|
|
10.12.2013 12:53:01
Bedrunelko, u vás je fakt řešením najít normálního zubaře. Dobrá odbornost NEMUSÍ být vykoupená tím, že je na tebe hnusnej. Někteří lidi mají prostě zvýšenou kazivost zubů - dojdi s dětma k dentální hygienistce, ať ti poradí, jestli můžeš něco zlepšit, a zbytek neřeš - nevyřešíš. Není to tvoje vina.
|
| Líza | 17721 |
|
|
10.12.2013 12:51:28
Jarčo, tyhle doporučení mě vždycky pobaví. Autoři doporučení by měli zapřemýšlet, jestli opravdu budou lidi vstávat o hodinu dřív, aby pak měli hodinu času od snídaně do čištění zubů, než vylezou mezi lidi a půjdou do práce nebo školy.
|
| bedrunelka | 137809 |
|
|
10.12.2013 12:51:22
Alixo on se k dětem chová v celku normálně, nebojí se ho. Ale zase úplně ťuťu-ňuňu na ně taky není
Třeba ORL synovi vždycky všechno trpělivě vysvětlil, ukázal nástroje, nechal ho ať si nastaví křeslo a slíbil mu, že ho nic nebude bolet Zubař je hrrr a nechtěl mu ukázat vrtačku ![]() |
| bedrunelka | 137809 |
|
|
10.12.2013 12:47:44
Jarco pijou vodu nebo čaj. Jak jsem psala, v létě třeba minerálku, vodu s mátou a citronem atd. Jupíky cca 2x do roka, džusy nebo dětské šampáňo když je nějaká oslava. Jasně že si dají bonbon nebo čokoládu, ale nemůžu jim přece striktně zakázat všechno a aby byli celoživotně o vodě a o chlebu
Teď na Mikuláše dostali nějaké sladkosti, ale všem jsem řekla, že radši něco užitečného, takže dostali hodně ovoce, ořechy atd.S tím čištěním po jídle jsem to taky četla, myslím že hlavně po kyselém /i ovoce/. Ach jo, fakt v okolí neznám nikoho, kdo by to tak prožíval jako já a všichni jsou ok ![]() |
| Jarca75 | 101772 |
|
10.12.2013 12:38:25
A co piji pres den? Nase zubarka mi vykladala a tom, jak straslive jsou slazena piti jako Jupik (nebo jak se to jmenuje) nebo Cola.
Problem je v kombinaci sladkeho a kyseleho: kysele nalepta zuby a sladke umozni kaz. Coca Cola pry i obsahuje kyselinu fosforecnou, kterou zubari zuby bezne leptaji. Sklovina u mlecnych zubu neni takova jako u dospelych, tak to jde rychleji (tolik prednaska nasi zurarky ![]() A pak jsem kdysi kdesi slysela, ze neni dobre si zuby cistit hned po jidle, ale az tak za hodinu. Ze se hned po jidle tvori v ustech neco, co tvorbu kazu omezuje prirozene a okamzitym cistenim tento proces narusime. Zuby cistit az tak hodinu po jidle. |
| Kudla2 | 58452 |
|
|
10.12.2013 11:34:07
Bedrunelko,
neboj, nejseš blbá, to je genetika. Jednomu z mých dětí se kazily už mléčné zuby, druhému ještě ani jeden. Přitom myslím, že jsem k nim přistupovala úplně stejně. Myslím, že pokud si člověk nenechá na těch zubech narůst mech, tak prostě děj se vůle páně. Ale znám jednoho člověka, co si zuby nečistí snad vůbec, má na nich fakt jakoby mech, je to fakt hnusný a tvýho zubaře by z toho nejspíš kleplo na fleku, ale ten nemá snad ani jednu plombu. NO a pak si vyber. |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.