| kytko | 28439 |
|
|
27.10.2013 17:59:31
Streptococcus vám udělá spálu i obyčejnou angínu, my jsme to měli minulý měsíc, syn měl spálu a já chytla streptococca a měla angínu
|
| Aefik | 18295 |
|
|
27.10.2013 17:58:32
Tohle jsem resila zhruba pred mesicem.Synovi (11 let) se nekolikrat vracela bolest v krku a horecka cca 38.C,ale zvladl to s Nurofenem,obkladem na krk a cca tridennim odpocinkem v posteli.Kdyz ho v krku zacalo skrabat uz potreti,bylo mi jasny,ze se neco deje a do toho mi oznamil,ze ve skole se vyskytla spalova angina a asi 12 deti je nemocnych.Tak jsme mazali na vyter a uz druhy den volali,ze ma masivne spalovyho bacila,at hned nasadi ATB.
PAk zacalo skrabat v krku me,k tomu teplota 37,2,ale dalo se s tim fungovat,zadna tragedie radsi jsem ale sla taky na vyter a byl tam taky Streptococ A![]() Soubezne pokaslavali a posmrkavali dva nejmladsi kluci,batole melo teplotu,trilety ne.Radeji i s nima jsem sla na vyter,dr.udelala rychly streptest a oba meli 2.carku.I kdyz verim vic klasickymu vyteru,ATB jsme nasadili,bylo dost pravdepodobny,ze jsme cela rodina promorena ![]() Radim zajit na vyter a podle toho se uvidi.Doporucuju klasicky,poslat do laboratore.On je tenhle bacil zakerny,muze se s nim organismus vyporadat sam,ale muze zpusobit i trv.nasledky. |
| withep | 93862 |
|
|
27.10.2013 17:24:22
Dcerka má spálu. Před týdnem v noci jí vyskočila teplota, druhý den byla fakt marod, třetí den večer jsme dostali info o spálové angíně ve školce a večer zpozorovali na břiše a v tříslech vyrážku, čtvrtý den ji vzali k doktorovi a dostala ATB.
Syn pořád nic, až předevčírem večer taky odpadl s teplotou, druhý den vypadal trochu nemocně, ale méně než ona, a dneska vypadá vesměs zdravě. Tedy kašle, to kašlou oba. Vlastně kašle i náš nejmladší (7 měsíců), ten včera večer dvakrát zvracel, ale jinak vypadá v pořádku. Teplotu už nemá nikdo. Zajímalo by mě, jestli je pravděpodobné, že od ní kluci chytli toho streptokoka, ale nechytli spálu (a co tedy? nějakou slabou formu anginy?)? Pokud by se neobjevila vyrážka ani žádné jiné problémy (v krku, uchu,...), nebude třeba, aby brali ATB? Dokud se nic neobjeví, k lékaři s nimi nepůjdu, nebýt té spály doma, brala bych to jako nachlazení nebo virózu. |
| Kreaty | 128225 |
|
|
21.10.2013 20:27:24
může to být spála
![]() |
| kudlanka nábožná | 18347 |
|
|
21.10.2013 20:05:26
Ahoj,
a syn spálu měl? Jinak můj syn před několika lety donesl spálu ze školy, typická spálová angína. Jde to strašně rychle. Zase je fakt, že užil 2x antibiotikum a bylo mu podstatně lépe. Zvládl to v pohodě. Já jsem s ním byla doma. Riziko nakažení u dospělého prý velmi nízké. Houbeles. Po několika dnech jsem se asi 2 dny cítila unavená - taková nemastná neslaná, jako by na mě mělo něco hupsnout. Pak to přešlo. Za pár dní (2-3) jsem se najednou osypala trochu na břiše, pak se přidaly ruce - předloktí, paže. V krku mě vůbec nebolelo, nemám krční mandle, nic. Nesvědilo to, jen drobná vyrážka (ne štípance). Okamžitě mi bylo jasné, že jsem se nakazila. Jela jsem na pohotovost - a dodnes, když si na to vzpomenu ![]() . Nechtěli mi věřit, že mám spálu, neměla jsem klasické příznaky, nejprve mi tvrdili, že to je z jídla, pak zase z pracího prášku. Takže jsem domů jela bez antibiotik, že si mám ráno (když to nepřejde) zajít ke své praktické lékařce. Do rána jsem byla rudá jak sovětská vlajka a jen jsem vešla do ordinace k dr., okamžitě věděla kolik uhodilo. A když jsem ještě potvrdila, že syn má spálovou angínu, tak bylo hotovo. Bohužel tím, že jsem antibiotika dostala až po rozjezdu nemoci, potýkala jsem se s tím ještě hodně dlouho. Neschopenka atd., dlouho vysoká sedimentace, sloupaly se mi chodidla ještě za dva měsíce po odeznění příznaků.Fakt děs ![]() .Ještě jsem se šla zeptat dětské dr., zda mladší syn se má taky izolovat a nemá chodit do školky, bylo mi řečeno, že dneska už se neizoluje, klidně ho mám poslat, pokud není nemocný, přestože jsem jí řekla, že já i starší syn máme spálu (neviděla v tom problém) ![]() . Já tedy jo - syna jsem nechala doma pro jistotu. Jako rodič bych asi taky hodně nadávala, kdyby toto udělal někdo jiný.Takže asi tak. Doufám, že to spála není a žádné problémy nebudou. ![]() Hezký den. |
| pepa |
| • |
21.10.2013 19:16:40
Spálová vyrážka vypadá spíš jako husí kůže. Řekl bych, že to nebude, vyrážka podobná štípancům by mohla být spíše alergická rakce?
|
| pepa |
| • |
21.10.2013 19:14:10
Spálová vyrážka vypadá spíš jako husí kůže. Řekl bych, že to nebude, vyrážka podobná štípancům by mohla být spíše alergická rakce?
|
| Epepe | 89236 |
|
|
21.10.2013 18:57:33
Dobrý den,
mám dotaz nejspíš na přítomné lékaře. Syn se mohl před týdnem (minulé pondělí) setkat se spálou - ve školce ji mělo 1 dítě, žádné jiné to nedostalo. Minulý týden jsme byli celá rodina několik dní nachlazeni bez teplot. To cca po 3-4 dnech přešlo, mně bolelo v krku asi dva dny, taky to přešlo. A teď jsem se osypala na břiše. Vyrážka vypadá jako štípance, nesvědí, nebolí. Nikdo jiný z rodiny se neosypal. Můj dotaz zní - může to být spála? A pokud ano, jsem infekční? Děkuji. |
| Jája |
| • |
2.8.2013 17:49:32
Bacha ale na to, je potřeba opravdu DŮKLADNĚ přeléčit všechny, pak dojít na kontrolní výtěry.Takhle potvora se hrozně ráda vrací.Ani ti nebudu psát, jak dlouho se to točilo u nás v rodině, abych tě nevyděsila
|
| .kili. | 125672 |
|
2.8.2013 16:24:28
- "Jak to, že není str. pyogenes spálový bacil?"
to nmevím, jak to - "Mluvila o tom i lékařka a i na netu nacházím stejné informace, že streptococcus pyogenes je známý jako spálový bacil." to je obecný problém neseriosních informačních zdrojů Dcera ho zřejmě chytila v Řecku na dovolené, odkud si ho přivezla v podobě impetiga, byl ji zjištěn ve stěru z kůže z ložiska impetiga. Od dcery prý snad dle Dr. chytil streptoccoca i syn, u něhož vyvolala angínu. No a mě začalo pobolívat v krku a byl mi nakonec z výtěru z krku zjištěn taky. " To vše je možné. Streptococcus pyogenes prvně není bacil, ale kok. Podruhé, patří do skupiny A streptokoků, (GAS), z nichž jen některé produkují erythrogenní toxin a tak vyvolávají spálu (angínu a vyrážku nebo vyrážku bez angíny v případě spály ranné). Ostatní pyogenní streptokoky spálu nevyvolávají. |
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.