| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Peníze a bydlení : Nadšenci starých domů a chalup

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 670] Názory 671680 z 845  [Dalších 165 >>]
Teraza Horáková 54297
21.5.2009 9:46:43
Pejsko, aha, to je jinde, ale vypadá to tam stejně :-)))
Počkej, až se dostanu k těm fotkám.

Bouřko, ty jsou paráááááádní. Gratuluju.
Bouřka 7675
21.5.2009 8:35:13
Ach jo, tak ještě jednou ten obývák

Bouřka 7675
21.5.2009 8:32:59
Omlouvám se, včera jsem to trénovala, jenže náš OS zjevně vyžaduje jiný postup, než Vokna, kde jsem teď.

Kuchyně

Obývák

Filmaři

Zuzana + kluk04 + holka06 19334
21.5.2009 8:31:01
Pejsko,

cože??? to je teda náhodička!
My máme taky chalupu v Horní Dušnici!!!!
Přímo v údolí pod Vámi. Znám to tam jak svý boty. K Mikšům chodíval náš nebožtík soused dennodenně na pivo.
Nahoře u Vás je to paráda – ještě tam chová ten chlapík ty chlupatý krávy? A synovec od naší sousedky – nějaký pan Janouch tam má někde vedle Vás snad postavenej penzion…
Jo jo, svět je malej. Zrovna stavíme za Prahou a na chalupu nemáme moc čas, ale když tam jsme, hodně chodíme po okolních kopcích. Teď prchám na stavbu, ale časem si vyměníme mapy, co ty na to?

Bouřka 7675
21.5.2009 8:27:41
Ahoj, tak tady jsou slíbené obrázky toho, jak má mamka vyřešené záclony a závěsy. Okna jsou relativně velká, je to velký statek z poloviny 18.století.

Kuchyně - okna s firhoňkami, jediná další záclona je pak už jen v koupelně na okýnku, tam ale klasicky visí. Tyhle jsou nové, staré byly klasičtější, takový ten čtverečkatý materiál. Závěsy jsou poměrně dlouhé, potrpíme si na řasení :-).

Nové závěsy v obýváku. Původně tam byly ty, co jsou teď v kuchyni. Hrozně dlouho jsme sháněli nějakou vhodnou látku, bohužel dle našich představ nic. Nakonec volba padla na tuhle, ale mírně nám zvorali ušití. Spodní část měla být taky svisle, teď to působí trochu víc měšťansky. No, na podlaze je vidět kus děděného pravého peršanu, tak to spolu docela ladí. A taky nově zbroušená podlaha (dělaná tak před 30 lety). Jinde už závěsy ani záclony nejsou.

No a jako bonus: záclony jak je vyřešily filmaři k filmu z období těsně po konci války. Bílá vypadá dobře, protože stěny byly natřeny podivnou šedozelenou kvůli nasvěcování.

K peci, jo prý už jen 3, jinde je zbourali. (Ves má tak 90 obyvatel, baráky nevím, ještě jsme je nespočítali ~k~) Alespoň říkala stará paní ze sousedství. Ty většinou mívají přehled. Časem snad zjistíme u koho a zda je ozkoušeli. Fotky pícky nemám moc vyvedené, časem přefotím a hodím to do deníčku.
Pejska 15757
20.5.2009 23:23:58
Terezko, myslím, že ty ses ptala na lokaci - je to Horní Dušnice - Hejlov (kousek od Mikšů - hospody s orchestrionem).
Ještě k Bouřčiné chlebové peci - psala jsi, že jsou ve vsi tři? To je docela unikát. My máme tady doma jen chbé zbytky a opálenou býčí krev na stropě, ale mám dojem, že i u nás se v ní topilo z chodby (pokud to dřív bývala chodba, cdům jsme koupili už částečně zrekonstruovaný a obalený břizolitovou omítkou).
Teraza Horáková 54297
20.5.2009 23:06:02
Pejsko.Musím dát fotky na net, z té zimní záplavy mám pocit, že jsme snad sousedi :-)))

Jinak kamna jsou tedy... báječná, manžel si dneska slintnul :-)))) a já také.
Pejska 15757
20.5.2009 22:14:42
Zdar všem budovatelům a budovatelkám. Díky za pochvaly, i když primárně patří především manželovi. Chalupa je chalupa, statek k bydlení na vesnici máme jinde ~z~
Jak je zřejmé z celkových pohledů, je to samota v kopci, takže když byl interiér jediné obytné místnosti v rekonstrukci a já těhotná či s miminem, nemohla jsem tam být natož s čímkoli mimo proviantu na cestu zabaleného z domova pomoci.
Všechno ostatní v chalupě je téměř neobyvatelné včetně letního pokojíku. Před lety do stropu zalezla kuna a pošla tam. Následně dřevěným stropem protekla do postelí. Takže jsme všechno vytrhali, ale zatím to tam stále páchne a je to na přespání jen pro silné povahy. Topení v těchto prostorách zatím neřešíme, ale do budoucna bychom chtěli výměník teplého vzduchu do patra - až se to tam všechno bude adaptovat, bude se stejně muset znovu postavit komín.
Zuzko - vařím a peču na sporáku, vodu máme před chalupou v louce. Nosím si ji na kamna do hrnce (na mytí) a na zemi mám kbelík na pomeje a další organický odpad z kuchyně.
Vedle sporáku dosud chybí jediný kuchyňský kus nábytku - vařenka. Bylo a zase bude v ní všechno k rovozu kuchyně potřebné. rekonstrukci ale těžce odnesla a tak mi ji jeden soused tady na vsi trochu "vyléčil" ~b~ a pojede zpátky na hory.
Rozkládací sedací soupravy na Favi.cz - největší výběr
Bouřka 7675
20.5.2009 9:16:48
Ahoj, jsem tu jen na skok, nějak nestíhám, momentálně žijem dle pořekadla: Kdo má chalupu, má p…l v kalupu. Hlásím vyklizení té nejhumusnější části – malé páchnoucí půdičky. K odpadu nám přibylo pěkných pár pytlů něčeho, co se nedá nazvat jinak než myšina. Páchnoucí zbytky všeho možného. Co nezvládly myši, dodělali potemnící. Kdybych posbírala všechny ty červy, tak si slušně přivyděláme někde v teraristice. Dneska poklidíme stodolu a začneme přesouvat věci a chystat se na bourací práce.
Zuzko, chalupa vypadá sympaticky, já mám hrozně ráda pavlače. No u nás si musím vystačit s krytým zápražím. Taky je fajn.
Pejsko, moc pěkná kamna. Plánujeme časem obdobný. Taky spodek zděný a kachle jen na kobce. Momentálně máme ve světnici pec na chleba – tzv. pekelec. Zabírá dost místa, ale stejně zůstane. Ve vsi prý zůstaly jen 3. Kamna chceme přistavět před ní. Zjevně tam původně nějaký bývaly, teď tam je takový ten klasický bílý sporák na dřevo, ale nezapojený. Pec se vytápí z vedlejší pidimístnustky, jejíž účel nám není moc jasný. Leda jako černá kuchyně, ale barák je z doby, kdy už se nestavěly. Nebo jako spíž, ale zas tam je velký okno. Tak trochu záhada. Někdy v daleké budoucnosti chceme ozkoušet to pečení chleba.
Někomu jsem slíbila fotku záclon, asi Zuzce. Do zítřka tu snad bude, musím počkat na manžela, nějak nevím jak na vkládání obrázků. Nevíte, jestli to jde přímo z počítače nebo je musím mít někde na netu?
Teraza Horáková 54297
19.5.2009 19:02:04
Zuzko, my jsme kvůli kuchyni, byla v chodbičce.... vybourali zeď a udělali jí z dřevníku, takže o tom nic, protože to fakt nevím (mám tam normální dřez a vodu - tu jsem zaváděli).

Ale co se týče kamen, v kuchyni mám malé kachle na nožičkách. Vytopí kuchyň a patro nad ní - ve stropě je šoupačka:-)) tzn. bez jakýchkoliv rozvodů, teplovzdušných či jiných, prosté využití fyzikálního zákona.

Totéž jsme udělali i z pokoje - opět do patra nahoře. Tam jsou kamna, tuším, že se jmenují Beskydy. A takhle vyhříváme celou chajdu.
[<<Předchozích 670] Názory 671680 z 845  [Dalších 165 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.