| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Peníze a bydlení : Nadšenci starých domů a chalup

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 740] Názory 741750 z 845  [Dalších 95 >>]
ALianan 72626
30.4.2009 21:27:27
Terezo, z jakého dřeva máte podlahu. My máme klasické borovicové prkna na roštu vyšlo to celkem na pár korun ( asi na 400kč i z povrchovou úpravou).
Katla 31249
30.4.2009 21:25:02
My jsme ve fázi chystání se a dohadování se. Pořád doufám, že nakonec uspěju se svým přáním koupit něco, co "má koule" - chceme to zatím jen na rekteraci, raději menší, ale nechtěla bych řádnou sterilní chatu. Už mě asi tisícrát svrběly prsty , že tu založím téma" Jak koupit chalupu?" .
ALianan 72626
30.4.2009 21:23:00
Promiňte, že vám vlezu už do rozjeté diskuze, ale dnešní bouřka mě donutila. Chci se zeptat máte hromosvody, nebojíte se bouřky? My hromosvod nemáme, podle chlapa není potřeba.~d~ Ja jsem se ve starém baráku naučila panicky bát bouřky, můj chlap z toho má děsnou srandu.~o~

Já se v našem domě bojím. Sama v noci bych tu nebyla. Přes den mi samota nevadí.
Teraza Horáková 54297
30.4.2009 21:20:44
Bouřko, já to chápu.

Nám se to tak důsledně nepovedlo, ale z tmavé díry udělat vevnitř příjemný prostor, za zachování příček, vnitřních konstrukcí a nehnout vnějškem - aktuálně zvažujeme přetažení střechy přes verandu, kvůli sněhu,
přičemž jsem si neodpustila skryté civilizační vymoženosti (ty opravdu ICH - tedy já, manželovi to bylo úplně jedno)- např. fakt je tam postarší automatická pračka v původním starém dřevníku a na většině ploch dřevěná podlaha - tentokrát odizolovaná, snad už neshnije, na tom nám záleželo dost.

Pravda je, že dřevěná podlaha je prostě i cenově jinde než jakákoliv napodobenina, navíc zjišťuju, že choulostivá jako hrom a při těch nákladech mne aktuálně zamrzí každý škrábanec - jj, je to blbost, ale to snad nejdražší kus, co tam je :-)))), původně tam byla udusaná hlína a opravdu nelítám s hadříčkem nebo šmirgl papírem a nezarovnávám...spíš mám radost, že nešlapu po hlíně a vztek, když je někdo pitomej a vletí tam v přeskáčích....

život je kompromis. I tyhle věci. Opravdový problém je v tom, že napodobeniny jsou leckdy podstatně levnější a aktuálně i asi i funkčně kvalitnější, samozřejmě ne všechny.

viz. problém stará pec, nová pec... - tu tam nemáme, ale znám člověka, co mu překážela, tak ji rozmlátil palicí - jen tak, na kousky a druhého - pár měsíců poté, bohužel, co by každou dlažku loupal 5 hodin a ty chybějící snad vysochal sám.
Bouřka 7675
30.4.2009 21:19:25
Deníček je založen, postupně budeme s Hrochem (drahá polovička) plnit. Neslibuju žádnou závratnou rychlost, přeci jen chalupa žádá své, ale tenhle víkend tam hodím alespoň nějaký základ. Regenerujeme se z choroby, takže využiju toho, že barák je na chvíli na vedlejší koleji.

http://rodina.cz/starebaraky
hroch32 96193
30.4.2009 21:18:18
Přidávám se, tůje a všecky tydlecty modernosti působí na vesnici jak pěst na oko. Ještě tak třeba jedna dvě tůje v předzahrádce nebo stříbrný smrk (hlavně v původně německých oblastech je to běžné). Ale k takhle starýmu a pěknýmu baráku by byl nejhezčí stejně vysokokmenný sad ~;)
hroch32 96193
30.4.2009 21:15:54
Nepotřebuju ulítávat na duchařských historkách, abych ctil to, na čem pracovaly generace předků. Jen potřebuju z místa cítit genius loci, ať si spousta lidí tvrdí, že nic takového neexistuje. Oni ho nepostřehnou, já jo. Každý se tedy zařídíme podle svého.

Je to třeba o tom, že já vlastně ani nemusím nové oblečení, začne se mi líbit až ve chvíli, kdy už ho nějakou dobu mám, něco jsem v něm zažil – získal jsem k němu citový vztah. A u baráku je to podobné, potřebuju vidět, že ten barák něco pamatuje, něco zažil, pak si k němu rychleji vytvářím vztah než k novostavbě. Ta než by mi přirostla k srdci, budou mě vnoučata tahat za fousy ~;)

Podle mě to není hra na něco, je to úcta k tradicím, ke generacím, které nás předcházely. Asi na to bude mít vliv, že pocházím ze sedlácké rodiny z Doudlebska, přičemž zlý jazykové tvrdí, že Doudlebani jen tak sedí na zadku a koukají, jak kolem nich procházejí staletí - mamuti, nějaký zemědělci, divná náhrada pazourku, jelimani, co mluví praštěnym jazykem, další jelimani, další..., nějaký týpci, co se klaní jinýmu, kterýho před tim přibili na kříž, nějaká pára nebo co, koleje, komunisti, revoluce.... už jsme slyšeli i o internetu ~:-D
Teraza Horáková 54297
30.4.2009 21:10:32
~t~ škoda, pra pra pra by třeba byli vděční.

Taky hlasuji pro deníček. Jinak mohu poskytnout pár fotek, ale raději E-milem, jak ze starého, co už fakt nešlo postaru, ponovu ve dřevě, aby to neublížilo.
Nástěnné hodiny na Favi.cz - největší výběr
Bouřka 7675
30.4.2009 21:08:56
No já se ve starých barácích prostě cítím dobře. Líbí se mi ta poctivost materiálů, těší mě vědomí, že tím místem už prošla řada osudů. Prostě cítím, že do těch zdí už lidé dali kus sebe. A já bych chtěla být tím dalším, kdo se do téhle historie zapíše. A ten odkaz uchová. Proto ta snaha o citlivý přístup. Nehodlám žít život našich předků a vzdát se všech vymožeností civilizace, ale jsou věci, kterých jsem ochotná se vzdát nebo si kvůli nim přidělat práci, abych zachovala určitou harmonii.
Ta hranice mezi tím, co je přijatelné a co není, je individuální. Ale když se člověk o tyhle věci zajímá a má v sobě alespoň nějaký základ, tak si ten cit pro věc prostě v sobě vypěstuje. Nebo je v něm vychován :-)
ZuzkaN 7401
30.4.2009 21:07:40
Terezo, pozdě, už jsme to vyházeli ~t~
[<<Předchozích 740] Názory 741750 z 845  [Dalších 95 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.