| Gavašetka | 111364 |
|
|
21.10.2022 20:29:30
Doplňuji, že teď večer měla máma ideálních 99%, že se to mění, je předpokládám přirozené. Pořád doufám, že ne každý senior musí skončit v nemocnici, ale ráda bych to případně chytla včas. No, v pondělí každopádně budu volat doktorce, že bych ráda, aby mámu přišla poslechnout, to by přece měl být standard...
|
| Muumi | 41406 |
|
21.10.2022 20:13:45
Taky nejsem odborník, ale po letmém googlení se zdroje pro pacienty shodují cca na tomto:
Pokud onemocníte a léčíte se doma, pořiďte si pulzní oxymetr. Jde o dostupný přístroj, pořídit jej lze v ceně už od 300 Kč. Oxymetr měří okysličení krve po nasazení na prst. Pokud jsou vaše hodnoty saturace kyslíku v krvi pod 93 procenty, měli byste být vyšetřeni v nemocnici, i když nepociťujete dušnost. Při setrvalých hodnotách saturace pod 90 procenty v klidu se jedná o závažný stav vyžadující hospitalizaci. Volejte ihned záchranku – 155. |
| lampetra | 25845 |
|
|
21.10.2022 20:07:43
Nejsem zdravotník, ale leky se v indikovanem případě (vek) nasazují co nejdříve. Zrovna mam v rodine (bohužel) dva čerstvé případy. V obou nasazen remdesivir, pred cca 10 dny zde nebyla možnost ziskat paxlovid (pozor, bylo mi řečeno, ze NENÍ na recept, ale na zadanku). U jednoho rodice remdesivir pomohl ve smyslu, ze neni ma kysliku a zapal plic uz snad doléči doma, u druhého zabranil snad zabranil rychlému smrtelnému prubehu, ale to jak to vypadá není optimistické. Takze bych neřešila saturaci a znovu kontaktovala lékaře. Vlastně blbý, ze je pátek.
|
| Gavašetka | 111364 |
|
|
21.10.2022 19:19:04
Zdravím všechny, kdo tomu na rozdíl ode mne více rozumí a snad budou mít i nějakou odpověď, které bych se mohla držet. Mám mámu (88 let), v zásadě zdravou osobu, bere jen léky tlak (kompenzovaný) a něco na št. žlázu, jinak nic. Proti covidu kompletně očkovaná, nicméně i tak to chytla, první den s příznaky byl včera, večer jsem s ní dělala antigenní test, kašle fakt nepěkně. Doufala jsem, že lékařka ji dneska poslechne, ale nakonec byla jen telefonická konzultace, dostala recept na Codein a žádanku na PCR test. Nebudu teď víc komentovat, co si o tom myslím, z ordinace je k mámě pěšky asi 5 minut, jsem z přístupu lékařky docela zklamaná, ale s tím teď nic neudělám. Dala jsem mámě oxymetr, aby se měřila, ale vlastně si nejsem jistá, při jaké hodnotě bych jako laik měla kontaktovat případně pohotovost/záchranku s dotazem. Když jsem u ní ráno byla, měla ve chvíli, kdy jsme měření zkoušely, 90% (po kašli), během dne prý si naměřila kolem 94 - 96%, což myslím je OK. Cimbur nebo jiné lékařky či zdravotnice, co byste řekly takovým laikům, jako jsem já, kdy zbystřit a neváhat se zeptat na nějakém urgentu? V pondělí to bude poslední (5.) den, kdy by asi bylo možné podat Paxlovid, nechci být ten, kdo vyžaduje, ale vzhledem k věku by to asi byl vhodný lék, ne? Jsme z Prahy, takže dojet do lékárny, kde ho mají, by pro mě v pondělí nebyl problém. Moc díky za odpovědi!
|
| Yuki 00,03,07 | 49504 |
|
|
12.9.2022 18:37:07
s tím potem to mám stejně, taky ještě pořád, po ruce a půl, cítím pot divně
mám ale dojem, že manžel smrdí stejně, tak to bude změna čichu a nic víc 😁 měl teda covid zároveň se mnou, ale o čich nepřišel, tak by si asi změny všiml u nás jsme měli covid čtyři z pěti najednou, ale nikdo jiný neměl problém ani s čichem, ani s chutí |
| Girili | 117849 |
|
|
12.9.2022 18:06:35
Cítím myslím už vše, ale slaběji. Příjemné vůně se vrátily dřív než nepříjemné pachy.
Co ale teď cítím jinak hůř než před covidem je moč (všech) a pot (asi jen vlastní). Zejména u toho potu jsem z toho nervózní, nevím, jak to cítí ostatní a zda ten změněný pach je následkem covidového čichu nebo nějaké moji změny metabolismu... ![]() |
| fifa3 + jeden kousek | 99401 |
|
|
12.9.2022 12:21:25
já měla Covid až teď, na jaře 2022, takže zřejmě Omikron. Chuť jsem měla pozměněnou, čich víceméně stejný a vrátilo se to zpět do měsíce. Ale znám lidi, co mají i po roce problémy, chuť a čich se jim nevrací - to je zřejmě následek Delty.
Mám ale jiný dotaz - mi zůstal problém se sluchem, ještě jsem si to nedala vyšetřit, tak nějak tomu nemůžu uvěřit - ale část sluchu je pryč... A také to měli známí, a že prý je tu šance na obnovení. Má někdo zkušenost? Vpodstatě v prostředí, kde je hluk, nejsem schopná telefonovat, nerozeznám ten zvuk... ![]() |
| Yuki 00,03,07 | 49504 |
|
|
10.9.2022 16:55:33
já jsem byla bez čichu úplně několik měsíců, chvíli i téměř bez chuti, zůstávala mi jen hořká, chuť se obnovila za pár týdnů, zůstává jen změněná chuť u cibule, česneku a papriky, ale postupně se to taky zlepšuje
čich už mám řekla bych skoro původní strašné dlouho jsem necítila smrady, ale žádný, první, co se vrátilo, byly sladký vůně, třeba vanilka, ale ještě po půl roce mi vůbec nic nesmrdělo letos v létě mi došlo, že se mi rozpojilo vnímání některých věcí, já jsem třeba něco cítila, ale nevěděla jsem, co to je, konkrétně obilí třeba, až manžel okomentoval, že to obilí voní, tak mi došlo, že to je ono, a takových věcí bylo víc, ptala jsem se vždycky, co cítí lidi kolem mě a dávala jsem to zase dohromady ze začátku jsem se snažila opačnou cestou, čichat k něčemu a zkoušet to ucítit, třeba šeřík, ale to jsem ještě neměla šanci, letos už jsem ho cítila teď mám pocit, že cítím některý věci intenzivněji než dřív, asi jsem ten trénink trochu přehnala 😁 ale vaření a pečení bez čichu bylo blbý, jsem zvyklá hlídat pečení dost podle čichu, a to nešlo |
| *Kate* | 158396 |
|
|
10.9.2022 15:08:32
Valkýro, musí to být nepříjemné.
Zkus mrknout sem a třeba jim napsat, pokud nenajdeš něco podobného u vás https://www.upce.cz/cichovy-trenink-dela-divy |
| Pam-pela | 97353 |
|
|
10.9.2022 14:30:37
Kovid jsem mela v listopadu pred rokem, peislo mi docela legracni, ze jsme s muzem necitili nic… i chute jsme meli jine. Me to naskocilo znova po tydnu… manzelovi oo delsim case a vidam lidi, ci neciti dele nez rok. Muj syn taky neciti (uz roky) z jineho duvodu, delat a tim nic nechce. Da se tomu hodne napomoci, k navratu cichu a chuti, neni to u vslne vetsiny nevratne. Jak, asi psat konkretne sem nebudu, ale pokud nekdo fakt chce, nejakou svou metodu si najde. Nebo proste pocka, az se to vrati samo
|
Povídání o bylinkáchChrudim
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.