| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Dle regionu : Maminky na Blízkém Východě

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

  (?)
[<<Předchozích 470] Názory 471480 z 906  [Dalších 426 >>]
Martina
  • 
27.10.2007 17:47:06
Arabská kuchyně a její vhodnost pro děti
Zvětšit obrázek
Arabská kuchyně je známa svou rozmanitostí a spoustou jedinečných chutí.
foto: http://www.redafood.com

Kdo si pro letní dovolenou oblíbil třeba Egypt, ví, že se arabská kuchyně vyznačuje velkou pestrostí. Používá se v ní množství zeleniny, z druhů u nás méně známých jmenujme např. okru (jedlý ibišek), častý je také lilek, kapary či olivy. Připravili jsme pro vás informace, co je či není vhodné z arabské kuchyně pro naše děti.

24.7. 2007 08:08
Arabská kuchyně může Evropanům připadat chuťově fádní a nevýrazná, je třeba jí "přijít na chuť". Základ arabské kuchyně tvoří často zelenina, různá zeleninová pyré atd. Pro toho, kdo nemá s arabskou kuchyní dosud žádné zkušenosti, je pro začátek nejlepší návštěva původní restaurace - k tomu lze využít např. dovolenou v Egyptě, Turecku nebo Tunisku.

Při jídle v místní restauraci se doporučuje objednávat jídla raději vařená nebo pečená a nápoje v lahvi, kterou by měla obsluha otevřít až u stolu - tím se vyhneme případným trávicím obtížím. V arabských zemích se také příliš nedoporučuje konzumace jídel, která nabízejí stánky na ulici. Děti by se měly jídlům neznámého původu raději vyhnout.

Kvalitně připravená arabská jídla obvykle neobsahují žádné ingredience, které do dětského jídelníčku nepatří. Vyhnout bychom se měli jen ostřejším pokrmům, např. s obsahem kořenící směsi harrisa. Děti jsou poměrně konzervativními strávníky, mají rády spíše jednodušší jídla a možná budou nad nezvyklou "zeleninovou kaší" ohrnovat nos. Záleží ale na trpělivosti rodičů - platí totiž, že dítě potřebuje každý nový pokrm ochutnat několikrát, než mu přijde na chuť.

Arabské speciality podle Bc. Miroslava Kubce - šéfkuchaře hotelu InterContinetal a prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Typické pokrmy a přísady - Klasickou součástí je kulatý placatý arabský chléb - pita. Nejčastěji se jí plněný, ale je možné ho i jen tak přikusovat. Z cizrny se vyrábí hummus, což je kaše, kterou je možné právě pitu plnit. Pyré se připravuje také z již zmíněných lilků. Součástí mnoha pokrmů je také kuskus - pšeničná krupice. Kuskus můžeme přidat do salátů, jí se na sladko s ovocem nebo na slano s vařenou zeleninou, luštěninami či masem. Typickým pokrmem jsou v Arábii i zeleninové karbanátky, tzv. falafel. Hlavní ingrediencí je cizrna. Falafelem je také možné plnit pitu, ideálním doplněním tohoto pokrmu je jogurt.
Maso - oblíbeným druhem masa je jehněčí nebo skopové, naopak vepřové v muslimských zemích nenajdete. Oblíbená je také drůbež, méně obvyklé jsou ryby, které patří spíše k luxusu. Obvyklou úpravou masa je kebab z jehněčího nebo drůbežího masa. V Turecku se kořeněné maso nejčastěji rožní, podává se v pita chlebu se zeleninou, v jiných arabských zemích je základem maso mleté.
Arabské speciality u nás - nabídka arabských restaurací je u nás přece jen nižší než restaurací asijských, při troše štěstí ale určitě na nějakou narazíte. Co se týče ingrediencí, které je možné sehnat v běžné obchodní síti, není problém najít lilky nebo cizrnu, u dobrého řezníka seženete i jehněčí maso. V obchodech se zdravou výživou je možné sehnat směs na přípravu falafelu nebo méně tradiční koření. Nejlepší arabské jídlo však určitě ochutnáte právě v zahraničí.


Recepty arabské kuchyně vhodné pro děti


Hummus, 5 až 6 porcí
Suroviny: 200 g cizrny nebo hrachu, 100 g sezamové pasty (Tahini), 2 polévkové lžíce citrónové šťávy, 2-3 stroužky česneku,sůl, 1-2 lžíce olivového oleje, arabský chléb (pita)

Postup: Cizrnu nebo hrách namočíme na několik hodin do vody, nejlépe přes noc. Po důkladném nabobtnání scedíme, propláchneme a rozmixujeme na jemnou pastu. Přidáme tahini nebo arašídovou pastu a ochutíme solí, česnekem a citrónovou šťávou. Při podávání pokapeme olivovým olejem. Podáváme s rozpečeným arabským chlebem.

Tahini (z Maroka), 5 až 6 porcí
Suroviny: 1/3 šálku olivového oleje, 1 větší cibule nasekaná najemno, 1 stroužek česneku, 1 lžíce zelené petrželky nasekané najemno, 1 lžíce čerstvého koriandru nasekaného najemno, sůl, černý pepř, špetka šafránu, cca 1 kg naporcovaného kuřecího masa, citron nakrájený na měsíčky, 1/3 šálku zelených oliv

Postup: V silnostěnné pánvi nebo kastrolu rozehřejeme olej a přisypeme cibuli, česnek, petrželku, koriandr, sůl, pepř a šafrán. Přidáme kuřecí maso a důkladně obalíme v cibuli s kořením. Přidáme citron, přikryjeme a pomalu dusíme asi 1 a až 2 hodiny, nebo dokud není maso velmi měkké. Vyjmeme kuřecí maso a citron a uchováváme v teple. Tekutinu v pánvi přivedeme do varu a nepřestáváme míchat, dokud nevznikne hustá omáčka. Přidáme olivy a prohřejeme. Nakonec přelijeme přes kuřecí maso.

JItka Tomešová - Nutriční terapeutka z Poradenského centra Výživa dětí, www.vyzivadeti.cz

maminka martinka
  • 
17.10.2007 15:02:11
omlouvám se ale nějak mě blbne PC ...tak že mamka to jsem já maminka martinka
mamka
  • 
17.10.2007 14:59:48
Ahojky tak jsem atdy zase a mám opět prosbu. Při návštěvě v Sýrii jsem ochutnala pečivo ve kterém byla taková malinká černá semínka. Nevíš co to mohlo být ? A jak se to jmenuje česky chtěla bych to zkusit upéct. Já miluji jejich kuchyni a hlavně chci tím i potěšit příle. Uvařit či upéct něco co pochází od nich.
Tak že zase předem moc děkuji
mamka
  • 
17.10.2007 14:59:48
Ahojky tak jsem atdy zase a mám opět prosbu. Při návštěvě v Sýrii jsem ochutnala pečivo ve kterém byla taková malinká černá semínka. Nevíš co to mohlo být ? A jak se to jmenuje česky chtěla bych to zkusit upéct. Já miluji jejich kuchyni a hlavně chci tím i potěšit příle. Uvařit či upéct něco co pochází od nich.
Tak že zase předem moc děkuji
mamka
  • 
17.10.2007 14:59:48
Ahojky tak jsem atdy zase a mám opět prosbu. Při návštěvě v Sýrii jsem ochutnala pečivo ve kterém byla taková malinká černá semínka. Nevíš co to mohlo být ? A jak se to jmenuje česky chtěla bych to zkusit upéct. Já miluji jejich kuchyni a hlavně chci tím i potěšit příle. Uvařit či upéct něco co pochází od nich.
Tak že zase předem moc děkuji
iveta
  • 
8.10.2007 3:10:14
Ahoj Jani,promin,ze jsem hned neodpovedela,ale byly prazdniny,pak zacatek skoly...znas to.budu se moc tesit,napis na muj e mail ivetaitani@seznam.cz.
Nella
  • 
7.10.2007 21:46:33
Dobry den,

Je tu nejaka zena zijici v Saudske Arabii, docela by me zajimal tamejsi zivot. Moc dekuji za odpovedi:)
Barra
  • 
24.9.2007 18:29:50
Cokoliv budes potrebovat napis,rada pomuzu!Ramadan Karim..
maminka martinka
  • 
4.9.2007 22:41:13
Jo moc děkuji ale to je v angličtině a tu já jaksi neumím. Já tak německy to jo to není problém ale anglinu bohužel
Martina
  • 
3.9.2007 19:55:10
Libus,dekuji.A kdybys vedela o nejake zprostredkovatelske kancelari.....pa M.
[<<Předchozích 470] Názory 471480 z 906  [Dalších 426 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.