| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Kyčle

(?)
[<<Předchozích 260] Názory 261270 z 1747  [Dalších 1477 >>]
Honza +// 96654
10.3.2011 13:23:15
Ahoj,

nevim ani jestli to mám psát. Co se týče našeho prvotního problému(tedy vrozeného vykloubení kyčlí) tak to je ok. Nohy zakloubené, stříšky dorostlé, prostě dle dr. v pořádku. Teď se řeší co s tou hlavicí(na pravé noze), která nemá tvar takový jaký by měla být.
Takže dr. chce vyloučit některá onemocnění a řeší, na která vyšetření by nás poslal, aby nedošlo k dalšímu zbytečnému zatížení dítěte. Buď CT, nebo scintigrafie, nebo já už si ani nepamatuju co všechno ještě. Vyslovil domněmku, že to může být následkem, vykloubení nožky.Pak je ve hře onemocnění Perthes

Popis:
Perthesova choroba (Morbus Perthes) je starší, ale stále použivaný název. Označuje složitý proces nekrotického rozpadu kyčelního kloubu.a následný proces jeho regenerace. Z dosud neznámého důvodu se z kyčelního kloubu ztrácí krevní zásobení a pak se chybně utváří hlavice a jamka kloubu. Osifikační centrum hlavice kosti stehenní podlehne nekróze, je resorbováno a postupně přestavěno v živou kost. Projevuje se to bolestí, kulháním, svalovými křečemi. Bolest se přenáší dolů na stehna i kolena a do boku, trvá několik týdnů i měsíců. Vyskytuje se u dětí od 4 až do 10 let, častěji u chlapců.Během růstu se s tímto procesem kost vypořádává a kostní tkáň dorůstá, ale kloub je křehký a citlivý, může zůstat v deformované formě, a proto je třeba zajistit, aby dorostl do správné velikosti a tvaru. A to je hlavní léčebný cíl – zajistit správnou polohu kloubu – postavení hlavice a jamky, aby hlavice kloubu správně seděla v jamce. Léčebný postup je vždy individuální, v komplexu dlouhodobého horizontu se vyskytnou různorodé faktory, které léčbu ovlivňují. Podle toho se volí léčba chirurgická, konzervativní, pobytová v sanatoriu, kdy malý pacient musí být upoután dlouhodobě na lůžko se zachovaným obdukčním postavením (nohy od sebe) pomocí zevních aparátů a bandáží. Nejznámější bandáží je tzv. Atlanta dlaha, která umožňuje chůzi a běžnou denní aktivitu, podmínkou nasazení bandáže je uvolnění addukční kontraktury a věk do 6 let. Bandáž se nosí minimálně 12 měsíců. V léčení převládl způsob tzv. „containment" terapie, zavedený R. B. Salterem, podstatou je zanoření tvárné hlavice kosti stehenní po celou dobu hojení do kulového prostoru acetabula (jamky) tak, aby nemohlo dojít při přestavbě hlavice k její deformaci. Operační způsob léčení je v současnosti u nás i v zahraničí široce používán. Je tak možno zkrátit dobu nezbytného klidu na lůžku a vyřazení dítěte z normální aktivity a minimalizovat riziko vzniku sekundární artrózy kyčelního kloubu.Pobyt na lůžku v abdukci patří již k minulosti, je však možno se s ním stále ještě setkat – nevýhodou je psychické trauma, snížená aktivita, odloučení od rodiny…Velmi vhodná je balneoterapie, perličkové koupele, elektroléčba okolních svalů, magnetoterapie, která podporuje a urychluje hojení, rehabilitace pod kontrolou rehabilitačního pracovníka, masáže. Jako doplněk pro lepší růst kosti lze použít OSTEO STAR, které dodává do organismu potřebnou denní dávku vápníku, hořčíku, vitamínu C a D v plně ionisované koloidní formě.Pro výsledek platí přímá úměrnost: čím pozdější věk nástupu onemocnění, tím těžší průběh a horší konečný výsledek. Špatný výsledek spočívá v omezení rozsahu pohyblivosti, v kulhání z deformity kloubní i ze zkratu končetiny.

No tak to je k Perthesu a momentálně se modlím, aby to nebylo nedej bože nic horšího.
Doktor mi řekl, ať nevyšiluju, což mi teda moc nejde. Mám nervy na pochodu, jak jsem snad v životě neměla.
Holky jen si prosím uvědomte, že tohle onemocnění vůbec nesouvisí s vykloubenýma kyčlema, aby jste si nemyslely že to je následkem toho, to nééé. Píšu to proto, aby jste to tak třeba nebraly a nezačaly taky vyšilovat. Takže klid. Zítra volám doktorovi a uvidím co řekne. Máme klidový režim, venku Natálku vozím neustále na kočárku (ona ječí, že chce dělat ťapy)Doma ji pořád okřikuju, ať neběhá, do schodů jí nosim, vůbec jí často nosím.
Co na to říct? Jen to, že jsem se poučila, že asi opravdu nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř.~Rv
Holky držte nám všechny palce co máte.

Efka-Luca02/2009+Maty02/2012 98504
10.3.2011 10:25:17
Ahojky holky,
Natalí tak jak jsi dopadla?Musíte k Chládkovi?Nebo je dobrá nožička?
Lenčo,to je dobře že si se napila za naše dětičky,a za nás.
Odpoledne jedu s Lucinkou na kontrolu s pupíkem už naposledy.
Dneska jsme vstávali ve čtyři,tak jsem jí dala spát v půl desátý aby byla odpoledne fit na pani doktorku.
Holky mějte se.A držim palečky at jsou nožičky o.k.Pa
Ingres 101494
9.3.2011 12:58:30
Severanko,tak taky jste si užili :-(
No jo,člověk prostě doktorovi věří a pak ejhle...Tak ať máte vše v pořádku a držím palce !!!

Jinak Natalí,s tím srazíkem to u mě zatím nehrozí..Díky dovče se vyplácáme z korunek :-(
Já holt alespoň zatím zůstanu u psaní a zvedám /teď jsem si nalila kávový likéééérek/ na zdraví těch našich drobků a na naše pevné nervy a sílu!!!Tak holky NA ZDRAVÍ ~3~
7.3.2011 7:59:04
Natalí ještě jsem ti chtěla napsat Chládek tam je v pondělí od 14hod do 16hod,ve čtvrtek od 14hod do 18hod.Držim palečky a nemáš zač.
Honza +// 96654
6.3.2011 12:40:43
Petrklíčku dík~x~
Severanka + 07/05 + 12/08 23748
6.3.2011 10:14:24
Ahojte,
tak hodim na sklo aj nas priebeh liecenia.

Len v kratkosti - v porodnici som lekarke hovorila, ze mame s klbikmi zlu rodinnu anamnezu (manzel, svokra) a tak dcerku brali par dnovu na kontrolu na ortopediu. Nalez vraj uplne OK, kontrola az v 3 mesiacoch. V 3 mesiacoch nalez III.A => remence, kontrola v BA na Kramaroch 5, 6, 8mesiacoch - vzdy bez zlepsenia, v 8. mes. indikacia nutnosti vaznej operacie.
Konzultacia v Ziline kde je udajne naj detska ortopedia na SK - tam nam povedali ze operacia ano, ale iny typ. Z toho vyplyvajuca nutnost dalsej konzultacie - ved ako ja nelekar mam vediet kde maju pravdu...
Konzultacia v Brne - u pana doktora DOC. Mudr. CSC., tam sme sa dozvedeli, ze sme dosli v hodine 12-tej, ze zatial este podla neho ziadna operacia nie je nutna, ze by to mohlo este ist aj konzervativne... Ze na RTG to sice vyzera zle, ale klbik je volne reponibilny. Povedal, ze vobec nemala mat remence, ze na to co ma su od zaciatku neucinene, ze liecba bola od zaciatku zla - neskora (pri zlej rodinnej anamneze nemala odist bez perinky al. remencov) a zla (v 3. mesiacoch uz je na zacatie s remencami neskoro, mala ist do spiky)- ze ma remence dokonca zle nastavene ... a to ju na SK videli dvaja primari!
10 mesiac sadra na 7 tyzdnov, po nej orteza do 1.5 roka kym uplne nedorastli aj striesky. Od 1.5 roka nasa malicka beha s normalnym nalezom! Ortezu nosila este 2 mesiace na spanie na noc.
Len cas ukaze nakolko je klbik stabilny. Niekedy zaciatkom maja mame ist na kontrolu, tak dufam ze bude OK.
A na pana doktora v Brne nedam dopustit, je to fakt genialny clovek s ludskym pristupom k dietatu aj rodicovi, so zlatymi rukami, proste PAN DOKTOR. ~g~
6.3.2011 9:32:27
Ahojky holky,
Severanko já si tě vybavuji.Už si tady dlouho nebyla.Co malá už je o.k?
Natalí máš pravdu že má Chládek hodně pacientů.
Tel.číslo je 257323216.Je tam pondělky a čtvrtky,ostatní dny je v Motole a operuje.Držim palečky at vás vezme,a víš na čem jste.Pa
Honza +// 96654
6.3.2011 8:48:49
Severanko, tak já se přiznám, že si Tě nepamatuju~f~, ale díky za Váš příběh. Cením si toho.Malá už má nožky v pohodě? Koukám teda, že na Slovensku to s odborníkama přes kyčle taky není moc na úrovni, když jezdíte do Brna.

Petrklíčku hoď mi sem prosím tel. na toho Chládka. Děkuji.
Severanka + 07/05 + 12/08 23748
5.3.2011 21:34:42
Ahojte, neviem ci si ma pamatate, bola som tu raz prosit o radu pred vyse rokom, ked bola malicka v sadrovej spike.

Natali, len Ti chcem napisat ze lekara sme menili aj my. Proste sme vyziadali RTG ze predtym ako budeme suhlasit s akoukolvek operaciou chceme stav dcerky konzultovat este aj s niekym inym. Vyziadali si podpis a bolo. A po pravde lutujem, ze sme to neurobili ovela skor.
Je mi luto, ze sme stratili na Kramaroch tak vela casu, ze pri nemennom stave malickej lekarka proste trvala len na remencoch... a ze pri nemennom stave sme nesli skor na konzultaciu niekde inde aj my.
A pre mna trpke poucenie ze pravda nemusi byt len jedna. Diagnoza a aj sposob liecby bol totiz v Brne uplne iny.
Chodili sme povodne v Bratislave na Kramare, teraz chodime do Brna, sme tam samoplatci. A su to urcite najuzitocnejsie investovane peniaze v mojom zivote...
5.3.2011 20:45:23
Lení,Natalí,já znám cestu do Motola,na Zličín,k Chládkovi a ke ségře.To je vše.
Já taky nemám orientační smysl
[<<Předchozích 260] Názory 261270 z 1747  [Dalších 1477 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.