| Manka+Cipísek | 100730 |
|
|
11.11.2020 9:10:46
Do 24 tt může žena zvolit potrat bez závažného důvodu?
To mi tedy lezou oči z důlků, to by mě nenapadlo, že může v civilizované zemi existovat. U nás se zachraňují děti i menší. Vždyď to už je člověk, ne shluk buněk. Ale to bychom se dostali na těžkou a problematickou otázku, odkdy vnímat plod jako dítě a kdy je ještě jen "plod". Ale řekla bych, že mezi potratem v 10 týdnu a ve 24 týdnu je sakra rozdíl. Já nejsem fanda potratů, ale snažím se dívat na problematiku reálným pohledem. Vadí mi pohoršování se nad těmi, kteří se tak rozhodli. V Británii je asi přístup k potratům benevolentnější, když jsou dovoleny bez závažného důvodu do tak vysokého stupně těhotenství, ale tady v ČR obecně jsou dovoleny "jen" do 12 týdne, později jen ze závažných zdravotních důvodů. A naprostá většina lidí, ženy, které se tak rozhodnou odsuzuje. Bez ohledu na to, v jaké jsou situaci. Tvoje vyjádření o tom, že kdyby šli na potrat, okolí by je plácalo po zádech a říkali jim, že dobře udělali je prostě hnusné a nepravdivé. Protože tady v ČR se za potrat po zádech fakt neplácá, naopak. Pokud není přímo ohrožena matka či dítě na životě, či není matka na ulici, je velmi odsuzován. |
| A. Andrs | 157190 |
|
|
11.11.2020 9:09:46
v CR je take mozne do 24.tt tehotenstvi ukoncit tehotenstvi potratem, tedy spis predcasne vyvolanym porodem, kteremu predchazi usmrceni ditete. Musi k tomu byt ale duvod, tedy nejake onemocneni ditete zjistene v tehotenstvi. Nemusi se jednat o smrtelne onemocneni, staci jakakoliv anomalie. I ocekavana, nepotvrzena. Ale matka se muze rozhodnout. Pak se to deje na klinice z rukou lekare.
|
| Len | 108740 |
|
|
11.11.2020 8:50:14
Moje dcera se narodila v 37.tt, mela 3,6kg a vypadala hrozne malinka. Porovnavala jsem se synem, ktery mel 4,5kg a nevesel se do dupacek. Ona v tech dupackach plavala. Ale byla tlustoucka, to jo, jen takova priposrazena. Nevim, jak muze vypadat dvoukilove dite, syn mel odhadovanych 1,8kg na utz v 27tt.
|
| Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 | 39806 |
|
|
11.11.2020 8:49:02
huso, těch "pár dní nepohodlí" dokáže nastartovat spoustu negativního, co by nemuselo jinak vůbec přijít... když pominu takové věci jako prohloubení nejistoty novopečené matky v sebe sama, může se stát, že pak doma dítě dostane teplotu nebo cokoliv a matka se bojí volat lékaře...
|
| Ruth | 147384 |
|
|
11.11.2020 8:47:00
Aha, tak nic.
Systém ti dal dítě. Pan doktor ho přece porodil. Soudruh Husák podepsal a dovolil. Nechápu, jak to někdo může mít takhle v sobě, ty strašné fráze, po tolika letech. Ta ehm trocha nepohodlí byla vlastně správná, ještě to tak, aby začátek života byl hezký, nene, národ musí trpět. |
| Dari79 | 114243 |
|
11.11.2020 8:44:27
Moje 1,3 dítě bylo teda krásné (i když připouštím, že to možná bylo i díky mateřským hormonům), ale prostě malinkaté, nikdo, kdo viděl nedonošeně, si nemůže splést standardní novorozeně s třetinovým nedonošeňátkem - to není jen o velikosti, není to "zmenšené" klasické novorozeně. Vypadá prostě jinak... Jakákoli matka to musí vidět. Tím spíš otec, který není ovládán ani těmi mateřskými hormony, jak je to dítě krásné...
Pokud porodila nečekaně a strašně rychle, tak zas tak k smrti unavená být nemohla, aby únavou usnula a mezitím dítě umřelo... Pokud měla porodní bolesti dlouho (jako třeba já), že už noc předtím nespala, tak je to o to horší, že měla dost času jet do nemocnice... Já, kdybych byla podruhé těhotná, tak bych taky ráda rodila doma, kdyby bylo vše v pořádku. Ale prostě nedonošeně se doma rodit nedá. To už bych možná spíš věřila tomu, že si mysleli, že jde o potrat a že si mysleli, že ani doktor nic nezmůže a chtěli se v klidu rozloučit... Ale tak malé zas to dítě asi nebylo. Pamatuju na ty 700g děti ve vedlejších inkubátorech, to naše prtě proti nim vypadalo jako "obřík". A i ty statečně bojovaly o život. Vzít do ruky mobil a zavolat 155 zas tak moc úsilí není. Ale třeba doma neměli ani mobil a museli by jít někam (budky už nejsou..., tak třeba zazvonit na sousedy?). Kdo ví... |
| Len | 108740 |
|
|
11.11.2020 8:34:18
Manko, ano, je dovolena do 24.tt na prani zeny. Ale ja mluvim o tzv ucte k zivotu. Nic takoveho neni, kdyz ve 24.tt je mozne dite proste usmrtit z duvodu, ze ma treba DS, nebo jinou "vadu". A promin, ale vim o cem mluvim, lidi s DS znam desitky, desitky lidi s jinym postizenim, sama mam specialni dite a na testy jsem nikdy ani nesla, protoze potrat pro mne nepripada v uvahu.
|
| Žžena | 83005 |
|
11.11.2020 8:32:48
Nepohodlí překonává každá matka. Porodní bolesti, případné zranění, nalitý prsa, rekonvalescence, sžívání, nejistoty...
Arogance systému ničemu nepomáhá. Zdravá miminka nevyrábí. Jen komplikuje. |
| Stará husa | 154854 |
|
11.11.2020 8:21:02
Ruth, však já netvrdím, že to bylo v pořádku. Jsem ráda, že se věci mění k lepšímu. Ale jsem ochotna překonat pár dní nepohodlí za život a zdraví svůj i svého dítěte.
|
| Manka+Cipísek | 100730 |
|
|
11.11.2020 7:32:36
No a kdyby se rozhodli ditete zbavit pouhe ctyri tydny pred, tak by byli nepotrestani, litovani a "dobre udelali". Je to na hlavu postavene.
Len, to je hnusná, lživá manipulace od tebe. Pokud je mi známo, tak interupce z důvodu rozhodnutí ženy se provádí do 12 týdne těhotenství a později ji lze provést jen ze závažných zdravotních důvodů. V Británii je možné z vlastního rozhodnutí zvolit potrat až do 24. týdne? Tomu nevěřím. Také nikde nevidím, že by byly interupce nějak hojně podporovány a omlouvány naopak. Spíš vidím odsuzování takového rozhodnutí, hlavně od těch, kteří se nikdy takto rozhovat nemuseli, žijí si pohodlný, zabezpečený život. |
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.