| Žžena | 83005 |
|
10.11.2020 19:07:41
sovice,
je to smutné,v té situaci by býval mohl pomoct prakticky kdokoli. Doktor, porodní asistentka, dula, by hned volali rychlou, ale třeba i poučená kamarádka, která by znala předpokládaný termín narození a spočetla si, že je to fakt brzo, a mohla by rodiče vyburcovat k řešení... |
| sovice | 18997 |
|
|
10.11.2020 18:58:28
Na druhou stranu, kdyby bylo samozřejmé, že k domácímu porodu dorazí asistentka a nemusí se platit (jako se neplatí běžný porod v porodnici), kdyby se rodiče nebáli volat lékaře "pro jistotu", protože by věděli, že se třeba na dítě podívá a pokud bude vypadat OK, nebude vyvíjet nátlak na převoz do nemocnice... Tak by třeba pro ně bylo samozřejmé i po překotném porodu tu asistentku obratem zavolat a ta by prostě volala rychlou.
Je to moc smutné. |
| K_at | 121378 |
|
10.11.2020 18:50:46
Žženo, ale jasně. Já vím. Ale kdo ví, třeba tady stačilo fakt málo a mohlo to být jinak.
|
| -Velšice- | 152842 |
|
|
10.11.2020 18:50:15
Prijde mi to adekvatni. Mimochodem koukam, ze advokatkou rodicu je jedna z holek, co sem roky chodila.
|
| Žžena | 83005 |
|
10.11.2020 18:47:20
Kat,
vždycky budeš mít lidi, co se prostě nezajímaj... navzdory všem snahám o informování. Pokud je ten nezájem až takový, že vytěsní i koncept donošený/nedonošený, je otázka, jaký efekt může osvěta ještě nabídnout. |
| K_at | 121378 |
|
10.11.2020 18:11:35
Miro, když by byl domácí porod normální možností s veškerým zázemím, možná by informovanost onoho páru byla větší. A oni by se nezachovali bohužel jako ....
|
| ..mira.. | 125101 |
|
10.11.2020 17:58:15
No, pokud si nevymýšlí, tak manžel nestihl dojít ani pro ručník, to by s nimi ta asistentka na pojišťovnu musela v tom 28. týdnu bydlet, aby pomohla dřív než sanitka. Jako já ten boj "pomozme porodům doma a těm, kdo doma rodit chtějí" asi i chápu, ale tady je to trochu mimo terč. Tady nejde o plánovaný porod, tady jde (zřejmě) o porod překotný a navíc hodně předčasný. Probĺém je podle mého názoru v neposkytnutí adekvátní péče po porodu, ty názory tady pro i proti porodům doma se mi zdají trochu násilně pasované na diskutovaný případ.
|
| K_at | 121378 |
|
10.11.2020 17:57:59
Grainne, přesně tak.
|
| Grainne | 67561 |
|
|
10.11.2020 17:51:19
S trestem souhlasím...na druhou stranu, problém vidím v tom, že v ČR je porod doma jen pro "bohaté", zaplatí si asistenci a "chytré", přeberou si sami potřebné informace a sami i umí vyhodnotit rizika.
Tomuto karambolu (a jemu podobným), by nemuselo docházet, kdyby byl porod doma nejen milostivě dovolen, protože ho nelze zakázat, ale také podepřen (to nemusí být přímo podpora ve smyslu propagace) kvalitní legislativou. V této podobě je to spíš rebélie na okraji zákona, která "smrdí průšvihem". Předpokládám, že soud vyhodnotil i rozumové schopnosti rodičů, proto tak mírný trest. Kdyby si mohli přizvat porodní asistentku "na pojišťovnu", tenhle malér by vůbec nenastal, protože by rychlou volala ve vlastním zájmu. Nejpozději bezprostředně po porodu. |
| Dari79 | 114243 |
|
10.11.2020 17:13:50
Souhlasím s tímto a v daném případě i s tím symbolickým podmíněným trestem.
Porodila jsem ve 30. týdnu, dítě mělo 1300 g a ani by mě nenapadlo, že by bez pomoci bylo schopné přežít... Navíc si nemyslím, že dítě jen tak "vypadne", já měla porodní bolesti 24 hodin (zpočátku slabší, nepravidelné kontrakce), kdybych nebyla v nemocnici, ale doma, tak bych 100x stihla zavolat sanitku a nechat se odvézt do špitálu, kde by nachystali inkubátor atd. Taky si nemyslím, že by netušili, ve kterém týdnu je a že to dítě bez pomoci bude mít problém přežít. A i kdyby to netušili, to dítě je maličké, skoro "papírové", pár kostiček potažených tenoučkou kůžičkou, nemá vyvinuté plíce, nemá sací reflex, neumí trávit ... Jsem pro možnost volby domácích porodů a proti jejich jakékoli kriminalizaci, ale toto není o domácím porodu, ale o předčasném porodu a absolutní ignoranci jeho specifik. |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.