| Vítr z hor | 100046 |
|
|
30.11.2024 10:05:43
K obědu rybí polévka a po ní vánočka.
K večeři smažený kapr s bramborovým salátem. Před nadílkou všichni pryč, pak se nenápadně plíží dárci s taškama, poslední zazvoní. Všichni se přivalí a jsou hrozně překvapení. Někdy o Vánocích se taky musí jít na jesličky. Nepřevzala jsem předvánoční mytí lustrů, chození na hřbitov (bydlím daleko od všech hrobů). Taky nevláčím děti k hrobu Boženy Němcové, což byla naše pravidelná kratochvíle, když chtěla mít máma klid a vyhodila nás s tátou na procházku. Táta asi nějak neměl fantazii, tak to dopadlo vždycky stejně... Pak se mu to vždycky vymstilo, protože vedle byl kostel s lifesize jesličkami a my jsme žádali o peníze do kasičky. Kasička byl panáček s kývací hlavičkou, která kývala, jen když se do ní hodila mince. Asi jsem neúmyslně vytvořila další tradice, na jejichž dodržování mé děti lpějí: - k snídani vánočka a čaj na anglické modrobílé kamenině - oběd na anglické modrobílé kamenině - večeře na kostním porcelánu - dárky v červeném balicím papíru - musí hrát Sinatra (pouštěly ho odmalička i Furbíkům, kteří, ubozí, na něj tancovali) |
| Drypetis | 154924 |
|
|
30.11.2024 10:02:36
U nás se třeba ta čočka jedla v návaznosti na pověru, že se pak celý rok drží doma peníze
A i když jsou všichni ateisti, tak tuhle pověru nedokázali obejít, i když vlastně čočku zas až tak nemusí, ale peníze jsou důležité. Já jsem do toho vnesla zmatek, když jsem podotkla, jestli to nemá být spíš na ten Nový rok Jako že ji jíme v blbý den a tak jsme chudí U MM se čočka nejedla vůbec. Někdo na Nový rok peče husu nebo kachnu a to se zas říkalo, že uletí štěstí, že nemá být drůbež. Tak prase aby se v tom vyznalo. Mně se ale povedlo se občas na Silvestra tak upravit, že jsem na Nový rok nejedla nic. ![]() |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
30.11.2024 10:01:24
Drypetis, tak saláty jsou nejrůznější.
Moje maminka by řekla, že s vajíčkem to už je ruský salát ![]() Ale je to vděčné a nekonečné předvánoční téma, co patří do salátu Moje dítě se nedávno účastnilo mezinárodní studentské večeře, kam každý přinesl své speciality. Češi mimo jiné připravovali právě bramborový salát a také museli nejprve sladit ingredience. Potěšilo mě, že nezvítězila vajíčkovo - buřtová verze, ale připravili lehkou variantu spíše rakouského typu a měli prý úspěch. |
| Senedra | 14756 |
|
|
30.11.2024 9:57:06
Huso, vosí hnízda mamka nedělala, mívali jsme je od babičky. Když jsme byly se sestrou v pubertě, tak jsme si vzaly recept a začaly jsme je dělat. A teď jich vždycky dělám hodně a dávám je mamce a sestře ( ta zase dělá naprosto luxusní karamelové košíčky). ještě mám od tety recept na plněné rohlíčky - pečou se jako pracny a spojují jednoduchým krémem, v dětství jsem je na rodinných oslavách vždycky jedla jako první. A chtěla bych zkusit udělat čokoládovou nepečenou večku s piškoty, recept mám, ale nějak se mi nikdy nepovedla.
|
| Stará husa | 154854 |
|
30.11.2024 9:56:50
Drypetis, já mám recept na salát od BM maminky a dávám tam uvařenou mrkev, petržel a celer, hrášek, kyselou okurku, jablko a půl majonézy, půl bílého jogurtu. Sůl, pepř. A samozřejmě brambory vařené ve slupce. Vejce ani uzeninu nedávám, ani mi to nechutná.
|
| Čumča. | 160024 |
|
|
30.11.2024 9:55:43
já jsem s překvapením zjistila, že jsme nepřevzali nic - jako fakt nic
![]() míváme Vánoce úplně jinak, nenavázali jsme na nic z původních rodin |
| Drypetis | 154924 |
|
|
30.11.2024 9:53:46
Já jsem převzala z původní rodiny zezačátku všechno, ale postupně jsem to změnila podle aktuální situace. MM nepřinesl co se týče trávení Vánoc nic, on to bere jako čistě záležitost ženské a přizpůsobí se a nebo je mu to jedno.
U nás se třeba jedla na SD k obědu čočka a musela být, kdyby čert na koze jezdil a vařila se až ten den, takže celkem zdržení a taky je to dost vydatné jídlo. Jinde se jí až na Nový rok. Postupně jsem přešla na houbového kubu a tu čočku dělám až na ten Nový rok. Ale někdy udělám i čočkovou polívku, ale tu udělám den předem. K večeři dělám polívku rybí a na tu se těším celý rok, protože je jen jednou ročně, narozdíl od řízků z kapra, které máme několikrát za rok. |
| Senedra | 14756 |
|
|
30.11.2024 9:52:48
holko, jj... míchaná vajíčka.
|
| Stará husa | 154854 |
|
30.11.2024 9:51:34
Já jsem toho dost převzala z rodiny BM. U nás se na Štědrý den jedla hrachová polévka a bramborový salát jen z brambor s cibulí přelitých horkou zálivkou z octa, u BM se jedla rybí polévka a salát s majonézou, to jsem převzala. Taky jsem začala dělat vosí hnízda, ty se u nás nedělaly, ale bylo to BM nejoblíbenější cukroví, recept mám od jeho maminky. Stromeček jsme měli vždy živý, obě rodiny. Od našich jsem převzala staré rodinném recepty na cukroví, třeba vanilkové rohlíčky zásadně z mandlí, nikdy z ořechů a taky návštěvu hřbitova na Štědrý den dopoledne.
|
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
30.11.2024 9:48:40
Stáňo, klasika
![]() Já mívám v takových případech pocity provinění trojnásobné - že jsem zazdila někomu dárek, že přišly na zmar peníze a že jsem nepořádná a neprobírám pravidelně skříně a zásuvky. Majstrštyk byly vstupenky na celkem drahou kulturní záležitost (našla jsem je až dávno po akci). Pro mě je nebezpečné pořizovat něco s velkým předstihem, zapomenu na to ve víru dalších událostí. |
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.