| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Ostatní : Vánoce

O všem, co se pojí k Vánocům
  (?)
[<<Předchozích 310] Názory 311320 z 57801  [Dalších 57481 >>]
K_at 121378
28.11.2024 19:00:28
Drypetis, jaké vánoce bys chtěla ty? Bez ohledu na ostatní?
A jaké tvůj muž?
Čumča. 160024
28.11.2024 18:58:03
"postupně jsem nějak vánočně vyhořela a je to pro mě prostě hlavně otrava"

ten termín vánoční "vyhoření" sedí - ze starých fotek jsem vždycky v úžasu, co všechno jsem třeba před 18 nebo 15 lety zvládala - ta ohromná mnou vyrobená vánoční výzdoba v několika místnostech i venku, zdobené perníčky, několik perníkových svícnů, desítky krásně zabalených dárků s mašlemi a větvičkami.

toho vaření, několik oddělených oslav, protože spolu příbuzenstvo nemluvilo, tolik variant pohoštění, abych každému vyhověla - pamatuju si to ohromné vyčerpání po Vánocích, které bylo ale zároveň i docela příjemné (pocit dobře odvedeného výkonu)
Senedra 14756
28.11.2024 18:54:01
Tak ZPB, děti se zapojují, manžel taky a něco jsem vypustila... Je tedy pravda, že když jsem loni třeba uvažovala o tom, že nebudu péct pusinky z bramborové kaše, tak jsem viděla velmi smutné obličeje... a ty pusinky jsem upekla. Dost stresu si dělám sama, vím o tom a snažím se to nějak klidnit. Ale občas se nedaří. Navíc k nám loni poprvé přijela tchýně se švagrem, letos asi přijedou znova, tak mám vnitřní puzení všechno vymazlit na 110%.

Loni a hlavně předloni jsme si velmi intenzivně připomněli, o čem ty svátky jsou...
Ropucha + 2 120300
28.11.2024 18:49:06
"v mé původní rodině byly Vánoce vždycky zdrojem stresu"

V mnoha rodinách byly. A možná stále jsou.
Ale myslím, že dneska už mnohem více lidí nazírá, že si to dotyční dělají sami.
Chceme mít nazdobený stromeček? Je to pro nás důležité, znamená to pro nás něco? A pokud ano, kdo to obstará? Atd., lze aplikovat na veškeré tradice a rituály.
Obzvlášť v rodinách, které nedrží Vánoce jako náboženský svátek, vůbec o nic nejde, jen a pouze o nějaké zažité stereotypy, které běží samospádem, ale vůbec nemusí. Jde jen o osobní rozhodnutí, že tohle já dělám, protože chci, a nebo nedělám, protože mi to nic neříká, nebaví mě to, nechci...
Drypetis 154924
28.11.2024 18:21:40
Ropucho,
v mé původní rodině byly Vánoce vždycky zdrojem stresu. A obvykle to dopadlo tak, že se o nich odehrála nějaká tvrdší rodinná hádka, která trochu nebo dost posunula vztahy, někteří pak spolu třeba i několik let vůbec nemluvili a podobně. Já to tak nechtěla a taky jsem tomu dost let odolávala a dělala to jinak a to tedy i za tu cenu, že jsem je taky začínala řešit včas, ať dárky nebo co se kdy bude dělat. Tedy co já budu dělat, ostatní se podíleli minimálně. Co se tohle rozsypalo, protože už na to nemám elán, rozsypaly se celé Vánoce.
Ropucha + 2 120300
28.11.2024 18:09:24
Drypetis, tak kéž si užiješ alespoň to volno podle svého.
Na mě padá tíseň z takového čtení, Vánoce by neměly být zdrojem stresu a tlaku ~:(
Stará husa 154854
28.11.2024 18:05:45
U nás to tedy bylo tak, že BM kupoval kapra a stromek, já dárky pro děti, své rodiče i jeho rodiče a taky jsem je všechny balila. BM upevnil stromek do stojanu a s dětmi ho ozdobili. Taky porcoval kapra a dělal rybí polévku (mně se hnusila ta hlava). Já jsem pekla cukroví, někdy s dětmi, dělala jsem salát a obalovala a snažila kapra, pro dceru musel být kapr pečený a k tomu brambory, protože nejedla salát. Uklízeli jsme všichni, ale jen tak zlehka. Na BM taky bylo přivézt a odvézt moji maminku, já neřídím. Večeře byla, až bylo všechno hotové, nijak jsme to nehrotili. Atmosféra nevím, já byla unavená, BM asi taky a děti byly natešené na dárky.
Drypetis 154924
28.11.2024 18:05:19
Ropucho,
"Tak to rodině takhle jednoduše řekni. Pokud dobře rozumím, jde o samé již dospělé lidi, kteří by neměli mít problém pochopit a domluvit se, jak to společnými silami vyřešíte."

Tak ono už se to vyřešilo. Dcera tráví Vánoce jinde a u nás vánoční atmosféra není. Kdybych pracovala někde, kde se slouží o svátcích, beru si dobrovolně službu. Pracuju ale v korporátu, kde se naopak snaží mít do svátků všechno hotovo za cenu přesčasů a dohánění toho, nač se celý rok spokojeně kašlalo a když se něco nevyřeší, tak se aspoň musí najít viník a vymáchat mu v tom ústa a po tom chci už mít akorát klid a pár dní souvislého volna.
Ropucha + 2 120300
28.11.2024 18:01:52
Drypetis, mládež bývá sebestředná a sobecká, to není neobvyklé, ale je smutné, když po sobě rodič nechá šlapat a mládežníka nesrovná. Bylo by to v zájmu obou.
Drypetis 154924
28.11.2024 17:54:52
Kat,
ona už si to vyřešila, Vánoce s námi už radši netráví vůbec~;)
Ale od jejích 17 do 22 let to o Vánocích doma celkem vřelo.
[<<Předchozích 310] Názory 311320 z 57801  [Dalších 57481 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.