| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze :Diskuze : podle měsíce narození : červenec 2012

Popovídejte si s ostatními, kteří mají stejně staré děti nebo stejný měsíc porodu!

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 360] Názory 361370 z 8992  [Dalších 8622 >>]
Fabiena+3 124340
2.7.2013 8:27:43
Tak jsem trošku večer četla a pochopila jsem následující:
Pro zavařování jídla je jedno, jestli se jedná jen o masozeleninový, nebo čistě zeleninový příkrm. I zelenina může být hůř očištěná a z půdy mít zárodky sporulujících bakterií, maso má tyto zárodky prý ze zpracování při porážce (kontaminace kontaktem se střevním obsahem toho zvířete). Spory se téměř ničím nedají zničit, takže při průmyslovém zpracování se musí používat současně několik postupů k jejich zničení, jednak vysoká teplota (výšku jsem nenašla), jednak vysoký tlak, potom změna pH a ještě další věci, ale prý musí být alespoň 3 postupy současně. Jinak hrozí, že se v upraveném jídle budou spory přeměňovat na bakterie, množit se a produkovat toxin.
Pochopila jsem, že v domácím prostředí se vlastně ty spory odstranit nedají vůbec, jen snížit jejich množství tím, že se zavařuje do vyvařených sklenic i víček a dává se dobře tepelně zpracované jídlo. To zavařování natřikrát má zničit už ten toxin, předpokládá se, že spory se vyvinuly do bakterií a varem na nejméně 120° se zničí ty bakterie i toxin. Spor ubývá tím, jak se přeměňují na bakterie. Kdo vymyslel, že třikrát zavařit stačí, to netuším.

Mražení spory taky neničí, jen jejich růst a vývoj zcela zastaví. Proto se nikdy nemá znovu mrazit už jednou rozmražené jídlo a proto se nemá rozmražovat dlouhým stáním při pokojové teplotě, protože už s chladničkovou teplotou kolem 4° začínají bakterie botulotoxinu růst a množit se. Takže i toto jak jsem myslela, nemůžu si vyndat skleničku večer, šoupnout ji do lednice a nechat přes noc povolit a teprve dopoledne ji zkrmit ~d~.

Já jsem zatím taky vařila na 3 dny, celkem 3 porce, z toho 2 šly do skleničky, skleničky jsem myla v myčce na nejvyšší stupeň a do skleničky horké, prudce schladit v ledové vodě a hned do lednice. Jenom jsem myslela, že bych si uvařila na déle, no. V létě jsou 2 dny jako nic, už jsem jednou zapomněla, že jsme dojedli z lednice ~f~, hlavně jak prostřednímu vařím často zvlášť ještě nějaké dietní jídlo. Chjo.

Ale na druhou stranu, výrobce kupovaných sklenic tedy musí dodržet tu spoustu postupů ke zničení spor, takže mi už nikdy nikdo nenamluví, že jsou tam jakékoliv vitaminy nebo hodnotné živiny. ~o~ A druhá věc, konečně se mi soukromě vyjasnilo, proč je v téměř každé skleničce ovocná šťáva (mám alergické kluky a bývala jsem z toho říčná) - potřebují změnit to pH ~5~
GJana& julinka 23941
2.7.2013 6:39:55
Fabieno díky,v příspěvcích se píše,že v průmyslových procesech je potřeba dosáhnout 120 st. Já .zavaruji v troubě při 150. Taky jsem pochopila,že pokud bych svou zavařenou skleničku při ohřívání nechala přejít varem,bakterie se rozloží.... Ještě jsem se chtěla zeptat. Když jsi pročítala,týkalo se to všeho masa? nebo jen nějaké druhy? A když se maso po vaření zmrazí,tak bakterie pochcipaji? protože by možná pro me mohlo být řešení,udělat jako dělám a po vychladnuti na noc,den nebo dva hodit do mrazáku a pak zase zpátky do lednice. Asi nedělám konzervu plnou,ale jen tu polo,ale skladuji v lednici ne ve spizi a do 10 dnů jsou všechny skleničky snedene. Co se týče masa,většinou dělám jen kraličí zřídka kuřecí. Červené maso jsem dala jen kupovane a to julce vůbec nechutnalo. Ale to nebylo masem,ale tou skleničkou. Zjistila jsem,že aby to mělo nějakou chuť,musím přidat do jídla víc celeru,pak je to trochu nasladle
Kačula + 3 80437
1.7.2013 23:49:17
Zdravím po delší době,
je to možné, že už je to rok? takže všem našim dětičkám krásné narozky. A všem krásné prázdniny.

Jídlo taky nezavařuju, u prvního syna jsem mrazila skleničky, teď jen výjimečně. Ale osvědčilo se mi vařit na tři dny, co nejvíc horké to dám do skleniček (akorát to musí být takové ty, co byly dřív, musí mít dobré šroubování) a hned to zavřu, někdy to víčko i lupne a dám do ledničky. Dva dny to v pohodě vydrží, dělala jsem to u všech tří a nikdy se nic nezkazilo. Teď už začíná jíst s námi a nebo mám zmrazené uvařené maso, rozdělené na jeho porce a třeba jen uvařím zeleninu, rozmačkám, část sní, zbytek má na druhý den a přílohu stejnou jako my a maso z mrazáku. Když jsme mimo domov tak má kupovanou skleničku.

Prázdniny si zatím taky nějak neužívám, Adámek má 6tou nemoc, měl chudinka celé 4 dny 39-40 horečky, teď už je bez teploty pěkně osypaný, ale furt bez nálady, unavený. Nejstaršímu synovy se infikoval štípanec, ale tak, že musel do nemocnice na ošetření v narkóze, tak byl první noc v nemocnici, přes den jsem tam byla s ním, na noc pak muž, bylo mu po narkóze pěkně blbě a to byla jen chviličku. Do toho mi při příjmu volali ze školky, že prostřední zvrací, ať si pro něj přijdeme a Adam ten den začal s horečkami. No super týden to byl ~8~~8~~8~.

~3~
Fabiena+3 124340
1.7.2013 21:47:13
Já jsem zatím pro všechny děti jen mrazila, ale ohřívání zmrzlé porce taky není ideální, zvlášť když se jí mimo domov. Já myslela, že bych si zavařila třeba na 4 dny, ale když vidím, že na ty 4 porce bych to 3 dny po sobě zavařovala, tak mi to přijde ujeté.
Tak asi zase budu mrazit s tím, že budu dopředu vymýšlet logistiku rozmrazování ~d~
Petra75+3 kluci 123532
1.7.2013 19:48:44
A proto nezavařuju, ale mrazím. Uvařím větší dávku, pět šest skleniček, když mám čas, uvařím naráz dva druhy, a šupnu do mrazáku. Jen brambory nejsou po rozmražení moc jedlé, ale jinak rozdíl nevidím.
Gab.+ J/1991+F/2010+E/2012 94727
1.7.2013 17:14:19
O riziku otravy botulotoxinem při domácím zavařování jsem taky slyšela. A přesně, zavařovat třikrát, tři dny po sobě. ~d~
Fabiena+3 124340
1.7.2013 15:43:16
GJani,
našla jsem několik diskuzí na emiminu, kde maminky píšou, že maso může obsahovat sporulující bakterie a hrozí riziko botulotoxinu, takže když už zavařují, tak prý 3x po sobě, každý den hodinu, mezitím vychladnout... to mi přijde celkem složité a navíc tam píšou, že by to na miminku jako nezkoušeli, což tedy chápu. I mě to vyděsilo ~d~
Pochopila jsem, že není problém se zeleninou, ale s tím masem, proč, to nevím, protože zelenina když není dobře očištěná, tak taky z hlíny může mít přece spoustu zárodků - nevím ~d~

Např. tady: http://www.emimino.cz/diskuse/jak-dlouho-vydrzi-zavareny-masozel-prikrm-150643/

nebo tady http://www.emimino.cz/diskuse/jak-zavarit-masove-prikrmy-se-zeleninou-117058/

Ty odkazy mi vyplivnul google, já myslela, že je to jednodušší a docela jsem koukala...
GJana& julinka 23941
1.7.2013 13:58:13
Fabieno,při jakém postupu je maso kontaminované? nevím,ale dělám to tímto postupem. Zeleninu a maso nakrájím a v jednom hrnci vařím asi hodinu. (Dělám toho asi na deset skleniček) no a pak to do vyvařenych skleniček a víček hned přendám,pořádně uzavřu a dám do trouby opět na hodinu asi na 150 stupňů. Asi tam není příliš vitamínů,ale každou skleničku po otevření ochutnám a všechny jsou ok a julce taky nikdy nic nebylo.
Fabiena+3 124340
1.7.2013 10:51:38
Lidi, ahoj, moc všechny zdravím a předně přeju všem už ročním - no já nevím, co přeju, mně je totiž strašně líto, že nám za pár dní už bude rok a nemůžu se s tím miminkem vnitřně rozloučit. Tak rozhodně spoustu zdravíčka a nejlépe žádné úrazy nadšených chodců a běžců ~3~

Jdu s prosbou a otázkou, vím, že tu GJana psala o tom, že zavařuje příkrmy, ale možná víte i ostatní. Chtěla jsem malé pár skleniček zavařit, ale masozeleninový, už dělám většinou takovou bohatší směs zeleniny, maso a trošku přílohoviny (pohanka, kuskus, rýže, vločky). Nemám zavařovací hrnec, tak jsem hledala, jak to zavařovat a narazila jsem na to, že masové vlastně nejdou, že je riziko bakteriální kontaminace příliš vysoké ~e~, takže doma nedělat. Ale malá mi ty kupované jednak jí dost nerada, jednak má vyrážku po těch s rajčaty a průjem po těch s brambory, takže v ČR téměř není sklenička, která by jí nevadila. A v létě, v horku, vařit každý den i malé, no... Zavařujete někdo masozeleninové příkrmy? A jak, prosím?

Jinak já z prázdnin jsem taková nenadšená, kluci už se cpou jak ďasi a mladší má nějaké zažívací trápení už půl roku, velké nechutenství, celkem i pohubnul, i když u toho našeho žížaly skoro není z čeho. Takže denně krom večeří dělat i teplé obědy, a to 2 měsíce, no fakt nejsem nadšená. Navíc mi odešla jedna plotýnka na sporáku, zadní - tak mám strach z vaření, malá se už ke sporáku pinoží se záměrem pomáhat, chytá se tam všeho, ach jo. Proto se mi nehodí pro ni vařit, už nejsou plotýnky... ~d~ Ale jsou to fakt celé dny v kuchyni, jsme méně i venku, nějak mě ty prázdniny letos netěší. Určitě je to i hnusným počasím,nějak mi ještě nedošlo, že má být i léto, ale ~a~
Gab.+ J/1991+F/2010+E/2012 94727
1.7.2013 7:00:51
No, já tajně doufám, že proti smrtelným onemocněním povinné očkování mé děti ochrání.
Hodně jsem řešila už u Kuby, jestli a proti čemu nepovinné očkování očkovat nebo neočkovat, nakonec jsem neočkovala nepovinného nic a udělala jsem dobře. U mrňat v to doufám taky, že cesta, pro kterou jsem se rozhodla, je pro ně ta nejlepší.
Ovšem toto dilema řešíme s dětmi asi pořád... nejen u očkování, ale vůbec tak, obecně...
[<<Předchozích 360] Názory 361370 z 8992  [Dalších 8622 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.