| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Dětská mozková obrna

pokud vaše dítě má tuto diagnózu, nebo pokud vás s ní jen strašili, jak vypadal psychomotorický vývoj dítěte v 1. roce života? Kdy vám diagnózu definitivně potvrdili, a odkdy lékaři naznačovali, že by o DMO mohlo jít? Nakolik pomohla Vojtova metoda, jak moc zkušeného terapeuta jste měli? Máte někdo zkušenost s lázeňskou péčí v případě miminka?
  (?)
[<<Předchozích 210] Názory 211220 z 12948  [Dalších 12728 >>]
ikke 126126
12.2.2012 22:16:21
Zdravim, je to tezke neco doporucit, ale urcite pohyb: Mam dva kluky - dvojcata - (porod zacatek mesic 7). Oba DMO. Ten co mel horsi prognozu lekaru, je na tom lepsi nez ten s tou lepsi prognozou lekaru - oba kluci intelektualne OK, meli ted v prvni tride same jednicky v pololeti.
S pohybem je to horsi:
Ten co je na tom lepsi, chodi, ale chodi po spickach. Ma problemky s rovnovahou a casto pada. Tak jsem mu ted zaplatil rocni kurz v Judo, aby se poradne rozhybal a naucil se drzet rovnovahu cviky, ktere jsou pro bezny pohyb nezvykle.
Ten druhy je ve voziku a zacal delat prvni krucky (za asistence). Je po komplikovanejsi operaci chodidel, kolen a hyzdi (protoze nechodil, tak samozrejme propadl nart chodidel, atd...). Podle meho nazoru je Vojtova metoda sama o sobe nedostatecna, protoze sice podporuje reflex ditete, ale uz ne zatez treba nozicek: Kombinace s Bobathem je urcite vyhodnejsi - teprve pote co kluk zacal cvicit Bobatha, tak se mu nozicky-paratka dostaly do normalnich rozmeru (nepouzivanim svalstva to svalstvo zanika a nozicky jsou podprumerne). Nozicky stoupajicim vekem nejsou schopne unest telo (nejsou na to zvykle, borti se klenba, atd.) - je to zacarovany kruh. Kluk byl mile prekvapen v bazenu, kdyz ho nadnasela voda a on chodil po dne ("Tato, ono to jde samo od sebe"). Jenze jediny kryty bazen v mestecku patri jedne skole, kde zije bejvalka s chlapci, neni urcen pro verejny provoz a uz vubec ne pro postizene: Sdruzeni rodicu, ktery bazen melo drive v sobotu, ma bazen k dispozici ted ve stredu a ja pracuji v Praze, takze muzu jen pres vikend (bejvalka s nima plavat nechodi). Jsem na 100% presvedcen, ze by sance byla vetsi, kdyby chlapec chodil plavat: Oba chlapci plavou stejne rychle; chozeni ve vode (bez zateze) nauci chlapce se pohybovat nohama - kdyz uz mu to ve vode jde.
Velka skoda, ze obce a mesta nechavaji bazen nevyuzity pro telesne postizene za ucelem aktivni rehabilitace v miste bydliste a misto toho potom obce a mesta doplaci na "udrzbu telesne postizenych" - tady fakt postradam logiku a schopnost kalkulace nakladu ze strany obce ci mesta. ~o~

Voda dela zazraky pri DMO; v urcitych pripadech (pri svisle noze) pomahaji (dle nemeckeho inetu) dlahy: Nemecka holcicka nechodila ve veku 2 let, lekari kulovy, potom rodice nasli kliniku v Nemecku, ktera holcice predepsala dlahy na noc, po 14 dnech holcicka chodila (ale jakmile povyrostla, musela znovu dostat ty dlahy na noc). Takze vzdy zalezi na pripadu, ale i na schopnostech terapeutu: Nemecti rodice te holcicky byli hodne "nasrani", ze jim o te klinice doktor nereknul hned a ze je neupozornil na moznosti takove kliniky, ktera pripad vyresila. V Cesku je to podobne, tady lekar vubec (dle zkusenosti) neupozorni na vhodne rehabilitacni zarizeni, neupozorni na to co plati VZP, jen kasiruje body a na lecbu kasle. ~q~

Terapeuti v laznich se naopak snazi ohledne cviceni, ale pobyt 6 tydnu v roce (z 52) samozrejme nevyresi pripad. To chce byt bud hodne bohaty, nebo mit socialni zazemi statu, ktery se stara o sve obcany. Tedy asi 4-6 tydnu v roce, misto umozneni treba plavani
jecidlo 115305
12.2.2012 10:08:40
myshink: jo zkouseli jsme v loni, kdyz mela 2 roky, no nevim jestli mam zkouset znova, pripadam si jak blbec, kdyz ona je moc sikovna a doma zvlada temer vsechno, jen venku moc nechodi, jen tak po zahrade,ale v terenu mimo domov temer nula a kdyz jo tak je pak vyrizena, a s tema becekrovkama nejak nezvlada sama na zachod, ale je mozne ze je za cas zase mit nebudeme. ja jsem doufala, ze by mi ji vzali bez asistenta,schvalne jsem ji vzala sebou aby ji videli, krasne si tam hrala,ale rikala, ze bez asistenta ne, ze nemaji cas se ji vic venovat a na prochazky chodi denne, takze mezi 10-12 by nevedeli co s ni
MISKYNK 91294
11.2.2012 22:45:57
Ahoj jak to že nemáš Pnp zkoušela jsi už žádat když potřebuje asistenta
jecidlo 115305
11.2.2012 21:09:34
mam prosim dotaz, jakou mate zkusenost se ziskanim pedagogickeho asistenta pro dite do materske skolky, lehka spasticka dipareza.
marusku mi bez asistenta do skolky nechcou vzit, pry zkusi pozadat o pedagogickeho asistenta, ale mam tuseni, ze asi moc sanci nemame, osobniho bychom si museli platit, zajimave, kdyz ani prispevek na peci nemame, na to je dite zdrave, ale na chozeni do skolky uz ne~o~
zadali jste nekdo? ja jsem doma s mimcem, ale chci aby se maruska zacala zaclenovat co nejdriv
Lucka-Míša 11/05+Toník 9/08 38912
11.2.2012 19:09:55
Hanko, to mě mrzí, že máte takové problémy.
My jsme u Vojenské a v pohodě. Schválili nám Kimbu s interiérovým a venkovním podvozkem, problém byl jen u neurologa, který to nechtěl dlouho vypsat. Se schválením lázní také nebyl problém. Víc pomůcek jsme ale nečerpali.

Kvůli odvolání se zkus obrátit na NRZP. Je to 2 týdny co jsem byla na přednášce, kterou vedla paní z NRZP a mám z toho dobrý pocit.
Pak dej vědět, jak to vše dopadlo. Držím palce.
Hanka+L+A+V 28463
10.2.2012 22:33:45
Renato díky! My vozík ještě rok nemáme. A když jsme ho zkoušeli, tak Lucka useděla docela dobře, ale to byla v něm na chvíli a to člověk fakt nepozná, jak se bude chovat za delší dobu a v terénu. Navíc nám bylo doporučený, abychom si područky nebrali, že se pak děcka špatně dostanou přes ně na poháněcí obruče a hůř se učí jezdit samy.
Bohužel čas ukázal, že to Lucka nezvládá a je to pro ni hrozně únavný snažit se ty záda držet rovně a pořád se spravovat, nemá si o co ruce opřít tak je strká do koleček a tak. TAk nám rehabka doporučila a my sami taky naznali, že je potřeba ty područky pořídit. Máme vozík Otto Bock, celý stál asi 55 tis. A ty područky jsou přímo s bočnicema a musí se vyměnit celý, takže proto jsou tak drahý.

A ještě jsem zjistila, že abychom změnili pojišťovnu od 1.1.2013, musíme se přehlásit do konce června t.r. jinak bychom měli změnu až od dalšího roku, to je síla!!!

Jdem do odvolání, nemáte někdo zkušenosti jak to udělat?
Renata, www.jakublaga.wz.cz 40946
10.2.2012 17:50:07
Hani, a žádala to doktorka v poukazu jako oprava vozíku? Já si totiž asi tak po roce od pořízení vozíku žádala o opravu a pořizovala jsem Kubovi blatníky, protože byl hodně špinavý od kol + bezdušové kola, protože ty umělá hrozně drnčela a ZP vše schválila, ale byla tam myslím podmínka, že se cenově musíme vlézt do max.10.000,-Kč což bylo. Protože na opravu vozíku máš nárok myslím 1x za rok, ale to bylo v roce 2010 a taky máme OZP.
Co máte za vozíček? Možná jestli to není dražší. Já jsem Kubovi područky pořizovala hned s vozíkem, ale on neusedí sám vůbec. Ale teda jinak je to hnus, je to pomůcka, kterou nutně potřebuje a oni napíšou toto ~o~, to s tím úrazem jsi jí to řekla dobře, jen se obávám, že oni jsou splachovací ~a~
Libule 05/93 a 08/05 37632
9.2.2012 22:39:52
Tyjo ta revizačka je drsná, to snad není možný.....
Hanka+L+A+V 28463
9.2.2012 13:58:45
LIbule díky!! Asi se odvolávat budem, protože jsem se dneska dovolala doktorce reha co mi ten poukaz předepisovala a přečetla mi zdůvodnění...a to mě nasralo ještě víc!

My jsme žádali před rokem ten vozík, vlastně poprvé před dvěma roky, že Lucka je už na kočár veliká a navíc měla jít do školy..a oni nám ho teda milostivě po roce na druhou žádost schválili. A teď uváděla doktorka, že Lucka vyrostla a zhoršila se jí stabilita a záda, že potřebuje lépe stabilizovat, proto ty područky. A kráva revizačka prej že podruhé na stejný důvod - že dítě roste- nám to neschválí. NO je normální???? To je snad jasný že děti rostou a u dětí s DMO je docela častý že jak povyrostou že nezvládají co zvládaly, než se zase naučí s tím větším tělem pracovat. Kráva je to nesmírná!!

Takže se budem odvolávat a půjdu se osobně té krávě podívat do očí a ukážu jí Lucku, jak na tom vozíku padá do stran.

Martino Zemanová nám odmítla toto napsat, že máme jít k tomu, kdo námpředepisoval vozík. Takže tak.
A vím že pojiš%tovnu můžem změnit až v prosinci s platností od 1.1.dalšího roku. Toto už si musíme uhádat jinak, ale myslím do budoucna. Prý je dobrá Vojenská nebo Revírní bratrská, nemáte někdo zkušenosti?
Martina
  • 
9.2.2012 11:59:37
Ahoj Hani,
jediná šance co mě ještě napadla je zkusit se domluvit s paní doktorkou Zemanovou na Kociánce a napsat nový poukaz a nové zdůvodnění.
Nebo zkuste Konto bariéry, na mechanický vozík přispívají úplně bez problémů.
Změna pojiš´tovny ted moc nepomůže, když ted nahlásíš změnu, tak proběhne k 1.1. 2013
[<<Předchozích 210] Názory 211220 z 12948  [Dalších 12728 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.