| Raduna | 122065 |
|
8.4.2012 22:09:11
Karavelo,
mě ta tma v zimě až tolik nevadí. Ale fakt by mi vadilo být nezaměstnaná. Já mám takový záložní plán, že když mě to tady v Čechách úplně naštve, tak se zkusím dostat do Švédska na univerzitu na doktorát. Když je budu dostatečně dlouho otravovat, tak by mě vzít mohli :) |
| Karavela | 53687 |
|
|
8.4.2012 22:06:47
Jojo, na článek o polský vesnici ve Švédsku jsem už taky narazila:- ))
Já už takový tužby nemám, dovolená v krátkým severským létě mi bohatě stačí, osobně si myslím, že bez ledna/února v Thajsku se ve Skandinávii přežít nedá ![]() |
| Raduna | 122065 |
|
8.4.2012 22:01:42
Karavelo,
myslím, že je možný někde na venkově se usadit i v tom Švédsku, protože v některých oblastech se vylidňují vesnice a dokonce v jednom městě dávají parcely zadarmo pod podmínkou, že se tam usadíš. Takže pokud máš nějaký počáteční kapitál našetřený, můžeš třeba i tu hospodu otevřít. Ale asi to nebude vůbec jednoduchý i kvůli kulturním rozdílům. Já bych se třeba při svých cestách rovnou poptávala po práci tam, kde se mi to bude líbit. A bl tam asi jezdí docela často. |
| Karavela | 53687 |
|
|
8.4.2012 21:58:11
Raduno, tak je fakt, že fluktuace (aspoň ve Středním Norsku) je rovná nule, to mně fascinuje, že každý rok potkávám stejnou obsluhu na benzínce, stejný prodavačky v krámě, stejnýho řidiče autobusu (a vtipný je, že si většinou pamatujou i nás)
|
| Karavela | 53687 |
|
|
8.4.2012 21:50:57
Tomu docela rozumím, my měli takový okouzlení severem asi před pěti lety, sledovali jsme ceny nemovitostí, a taky každý den webkameru, jaký je zrovna počasí v námi vybraný lokalitě:- )
|
| Raduna | 122065 |
|
8.4.2012 21:49:05
Bl,
já jsem na tom byla před pár lety stejně. Taky jsem se tam chtěla alespoň na rok odstěhovat. Jenže jsem narazila na nepřekonatelný problém získat tam jakoukoli práci, dokonce jsem si dala životopis na švédský úřad práce. Sice tam práce je, ale zaměstnavatelé přijímají jen velmi opatrně, protože pak je těžké zaměstnance vyhodit a navíc jsou zaměstnanci samozřejmě drazí. Nechápu, jak to dělají místní, že vůbec nějakou práci mají. Tak jsem se aspoň začala učit švédsky a mezitím si našla dobrou práci tady a teď už se stěhovat nechci. Láká mě to tam ale pořád. |
| bl |
| • |
8.4.2012 21:44:35
dik, to jsem asi dnes potrebovala slyset - muj muz lidi proste nepotrebuje, bydlime na samote u lesa a jeho snem je otevrit si hospodu Na mytince
). Nejstastnejsi je, kdyz ma nejakou praci na dalku a mezi lidi nemusi. Ja kontakt s lidmi potrebuju, jsem nase pojitko i s lidmi ve vsi, jen mam pocit, ze se cim dal tim vic podobam svemu muzi - mozna ale je to proto, ze ted mam praci, kde jsem v kontaktu s lidmi 16 hodin denne. Uz se na sever zase strasne tesim, zjistila jsem, ze vyhledavam jakoukoli prilezitost se tam vypravit i na par dnu, nejak uz mam par let pocit, ze tam patrim - asi krize stredniho veku, nebo co. Treba to vyprcha, ja jen vim, ze az skonci muj soucasny projekt, nechci zustat na VS. Klapnout dverma a jet na sever je samozrejme jen jedna z moznosti.Nastesti to neni jako za doby mych rodicu a vlastne i meho mladi, kdy odjezd za snem znamenal emigraci bez moznosti navratu. |
| Karavela | 53687 |
|
|
8.4.2012 21:29:43
Ale mimoto jsme taky potkali stavitele mostů ze Švýcarska, který si vzal inuitku a usadil se v Norsku, dětskou zdravotní sestru z Drážďan, která žije u Trondheimu už osm let a nic na tom nehodlá měnit, nebo třeba důchodkyni z Rigy, která žije s dcerou v Oslu, dcera úspěšně provozuje taxi službu
|
| bl |
| • |
8.4.2012 21:29:04
No, ac mam Norsko rada, Oslo mne nenadchlo. Sice trochu vic nez Kodan - tu fakt nemusim krome pevnosti, ale prvni dojem kdy lilo jako z konve a jediny co fungovalo byly vojensky kapely se mi nejak nepodarilo ani pri dalsich navstevach prekonat. Prijde mi jako hybrid velke vesnice a prumysloveho sidliste. Ale je mi jasny, ze je problem se pristehovat na vesnici v materske zemi - my jsme v nasem bydlisti uz 20 let a navzdy uz budeme naplava - ne tak v zemi s jinou kulturou.
|
| Karavela | 53687 |
|
|
8.4.2012 21:22:13
No oni ti cizinci tak jaksi nejsou jako turisti, jsou produktem štědré přistěhovalecké politiky - a výsledkem je třeba zářící kupole zbrusu nové mešity na předměstí Osla:- )))
|
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.