| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Dle regionu : Maminky v Evropě

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 520] Názory 521530 z 6544  [Dalších 6014 >>]
Ivi + M + P 41651
5.1.2010 16:50:03
Hledala jsem a sorry, máte trvalý v ČR.
Ivi + M + P 41651
5.1.2010 16:48:00
Ale její manžel pendler není.
Taky není povinnen platit zdrávko v několika zemích EU. To bylo dřív.
Myslím, že "papírově" to dobře nemá, já tehdy dostala čočku, v podstatě tento stát okrádá, páč za ní zdrávko platil stát, kterému nešly peníze ani od jejího manžela.
Nebo se na vše vyprdnout a pokud neotěhotní a nevyřídí si papíry ( já ale nevidím důvod, proč by měli jezdit do Čech k Dr. na bezplatné, když trvalé je v Maďarech a muž pracuje a odvádí daně na Slovensku )( nebo jsem něco přehlídla ?? ), tak se tady odhlásit a přihlásit se podle situace na Slovensku či Maďarech.
NL 68692
5.1.2010 16:46:08
Jo jo přesně to nechci :-) , myslím tu zdravotní pojišťovnu na SK. Víc mi vyhovuje péče v ČR.
Ivi + M + P 41651
5.1.2010 16:41:33
My jsme "jeli" na manželovo prohlášení na základě dohody EU, páč z nás tento stát neměl ani kačku a tak jsme chodili k Dr. s takovým potvrzením a ti to museli vykazovat zvlášť a VZP si to sama proúčtovala v jiném státě.
Tak si myslím, že záleží, že tvůj muž sype na Slovensko a má slovenskou pojišťovnu. Tak se tedy zeptat tam.
NL 68692
5.1.2010 16:40:24
Mateřskou mám do 3 let, tzn. do června tohoto roku, bohužel jsem si to blbě nastavila, nějak mě nenapadlo co všechno pak nastane za problémy.
No a to těhotenství doufám, že brzy dopadne, ale pak mi nastane asi problém jak vykrýt ten čas mezi těhotenstvím a porodem, když by mi mezitím skončil pracovní poměr. U prvního těhotenství jsem byla od 5 měsíce doma na rizikovým (i když zas tak moc mi nebylo, jen jsem byla v hrozným stresu a měla jsem nic moc výsledky co se týče hořčíku), nakonec jsem měla i předčasný porod o 6 týdnů, tak nevím jak by to případně bylo u druhého. Blbý je, že už nestihnu přechod z jednoho rodičáku do druhýho. A tak nevím jak to řešit.
Katka + 2
  • 
5.1.2010 16:39:28
Zeptej se přímo na své pojišťovně. Zatím jsi na RD, tak to máš vše v pořádku, spíš jak po tom ukončení RD. Ale trvalé bydliště máš v ČR, tak by se s tebou mělo zacházet jako s normálním občanem ČR.

Manžel by si tě mohl v cizině přihlásit na sebe, jako vyživovanou osobu, a šla bys s dětmi do stejné pojišťovny jako on, ale to pravděpodobně nechceš.

Já jsem manželovi zařídila status pendlera - přeshraničního pracovníka a formulář E106, (je u slovenské pojišťovny, ale v ČR i u své původní) takže i po návratu do Čech se s ním bude zacházet, jako by skončil s prací v ČR. Já jsem teď skončila RD a na pojišťovně si domluvila tu péči o dítě do 7 let a to hlavně proto, že se nechci vázat na nějaké chození na ÚP a sháním si práci sama.
NL 68692
5.1.2010 16:29:22
Co se týče ošetření, tak to je v pohodě. Jezdím do břeclavi, mám to 100 km, ale docela se to dá. Jinak v případě nutnosti můžeme jet do Bratislavy, máme to cca půl hodiny a už jsme tam i párkrát pohotovost navštívili a vše bylo bez problémů.
Mě spíš jde o to, zda to mám takhle všechno papírově v pořádku, tzn. že jsem stále zdravotně i sociálně pojištěná v ČR a zda tam i nadále můžu zůstat, i když potom vlastně budu nezaopatřené osoba rodinného příslušníka pracujícího mimo ČR. Tak nějak se na mě ty informace pořád valí a nedokážu to až tak dobře zpracovat. Pořád se děsím toho, abych neměla někde něco špatně vyřízené a pak z toho nebyli problémy.
Katka + 2
  • 
5.1.2010 16:15:00
Na mateřské můžeš být do 4 let (pokud to nemáš už podle těch nových pravidel nastaveno jinak). Do 7 let dítěte nemusíš platit pojištění, jen musíš na své pojišťovně sepsat prohlášení, že se staráš celodenně o dítě do 7 let (tzn. že nemůže spát ve školce, může tam být jen na dopoledne) a pokud neotěhotníš a nepůjdeš na mateřskou dokud jsi zaměstnaná, tak ti budou vypočítávat mateřskou pravděpodobně z nějakého životního minima.

Na úřad práce se můžeš nahlásit, ale pak musíš chodit na pracovní pohovory a to pravděpodobně teď nechceš.

Ošetření dítěte - důležitý je evropský průkaz pojištěnce, cestovní pojištění řada lékařů v cizině vůbec nezvládá administrativně zpracovat.

Najdi si lékaře, který je ochotný ošetřovat cizince a choď k němu. My jsme šli na polikliniku, když měly děti angínu a vzal nás až 5. doktor :( Někteří se vyloženě zapřeli i když byli v ordinaci. Je s tím prý moc papírování.
NL 68692
5.1.2010 15:40:57
Ahoj všem kdo sem vstoupí. Uvítala bych informace od Vás co s tím už máte nějakou tu zkušenost. O co se mi vlastně jedná.
Žijeme přechodně v zahraničí, manžel pracuje na Slovensku, zdravotně je pojištěn u slovenské zdravotní pojišťovny (v Čechách je odhlášen). Já jsem na rodičovské dovolené, v červnu bude mít dcera 3 roky. Před nástupem na mateřskou jsem pracovala v Čechách (zaměstnavatel mi zatím drží místo, ale vracet se asi nebudu, chceme další dítě a zatím nevím jak dlouho ještě budeme mimo ČR), zdravotní pojištění pro sebe i dceru mám v ČR, k lékařům jezdím do ČR. Do Čech jezdím minimálně každý měsíc.
Všichni máme trvalý pobyt v Čechách, na Slovensku nebydlíme, bydlíme v Maďarsku, kde i máme povolení k pobytu jelikož zde vlastníme nemovitost.
No a já si teď tak nějak nejsem jistá, zda mám správně zdravotní pojištění v ČR, kde bych i nadále pojištěná chtěla zůstat a k doktorům jezdit tam. Co případně mě čeká až mi skončí rodičovská dovolená v červnu. Nevím, zda se mi do té doby povede otěhotnět, snad ano. Měla bych se pak zaregistrovat na úřadu práce, i když vím, že o práci asi stát v té době nebudu, dítě ani nebude v té době ve školce a navíc je pravděpodobné, že budu i těhotná. Co se týče dalšího těhotenství, měla bych mít i nárok rodičovský příspěvek, když jsem splnila podmínku předchozího pojištění? Jsem ochotná si i nějakou dobu případně sama pokrýt pojištění - třeba jako matka pečující o dítě do 7 let a platit si sociální pojištění anebo bych i mohla obnovit podnikatelskou činnost, kterou jsem pozastavila.
Za případné rady, osobní zkušenosti Vám všem budu moct vděčná.
Gabriela
Badrea 35369
12.12.2009 22:07:18
Ahoj maminky,neni tu nektera z Finska? Potrebovala bych vedet jak je to s materskou a rodicovskou dovolenou ve Finsku. Jak dlouho,jak je placena,....
[<<Předchozích 520] Názory 521530 z 6544  [Dalších 6014 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.