| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Dle regionu : Maminky v Austrálii

(?)
[<<Předchozích 180] Názory 181190 z 389  [Dalších 199 >>]
BaBaBa+Zoe28.6.04+Max19.10.07 25786
16.8.2007 11:39:34
Mala oprava - ta seminka dynova....:-))))
16.8.2007 11:23:35
Ahoj holky
tak vidim, ze mame podobny pohled na zdejsi zdravotnictvi. Ja bych rekla, ze tady kaslou na prevenci. V CR se snazi predejit problemum a tady je zrejme resi, az prijdou. Ja musim klepat na vse kolem me, ze zatim zadne problemy nemam....
Nevim jestli jste nekde i na diskusi podle data narozeni, ale pokud ne, doporucuji. Tam holky vetsinou maji info od doktoru a spoustu veci se pak nemusi hledat na netu.

Jinak pokud mas krece, tak doma doporucuji magnezium. Nebo co jsem vycetla u nas na diskusi tak jsou dobre banany a slunecnicove seminka.

Leni - ja bydlim v Mosmanu. Nekdy bysme mohli zajit na kafco, ja klidne dojedu do city.
DanielaW 68578
16.8.2007 10:56:46
Ahojky,
tam prvni,co me potesilo je, ze ma nekdo termin poradu jako ja - 26.1. Manzel je taky nadsen, me prijde fajn, ze je to 26., stejne jako ja mam narozky, jen v jiny mesic. Mam kamaradku v Sydney, Cesku, zije uz tu pres 10 let, ted s malym mimi. S peci je velmi spokojena, dam jeste vedet vice detailu, co napr.doporucuje. Tady v Canberre znam opet nekolik mladych maminek, problem ale opet je to srovnani, kdo nema s cim srovnavat - a ja jsem byla moc zvedava a od kamaradek mam detailni popis, co se dela doma, tak je asi spokojen.
Presto, pokud ma nekdo krece, stezuje si na ne a nechat to byt, mi neprijde uplne prirozene. Ani zadne informace, nic. Tak hledam na internetu, od znamych...Jsem z toho zklamana,asi kazdy chce pro mimi to nej...
Lenka ze Sydney
  • 
15.8.2007 13:15:57
Ahoj holky,
bydlím ve čtvrti Ultimo, je to hned vedle Darling Harbour, asi 5 minut od Power House Museum.

Já jsem jako Daniela těhotná poprvé a je mi 30 let. Termín mám v lednu na Australia Day, z čehož má můj australský přítel radost:)

Že jsem těhotná, jsem zjistila na návštěvě u mé rodiny v Česku, proto jsem měla pár kontrol ještě i u svého českého gynekologa. Moč a tlak mi kontrolovali vždycky a také mi dělali 2 ultrazvuky (mezi 6-10 týdnem)!

Líbí se mi, jak Daniela výstižně píše, že tady v Austrálii se vše ponechává přírodě. Mám z toho úplně stejný dojem!! Nemám teď žádnou kontrolu po celých 8 týdnů.. Od 12. týdne ultrazvuku do dalšího ultrazvuku ve 20. týdnu! Když mi nic není, tak asi není co kontrolovat.. Tak dále cvičím jógu a o víkendu jsem si vyšla na 14 kilometrový pochod City 2 Surf a čekám, co na to příroda:)

Moc ráda bych s vámi zůstala v kontaktu, neznám tady žádnou Češku, natož ještě těhulku, či zkušenou maminku.

Ahoj
Lenka
15.8.2007 10:25:21
Ahoj Danielo a Leni, tak ja se pripojuji k vam. Taky nejsem spokojena se zdejsi peci. Ja jsem uz v 32 tydnu a pece temer zadna. Co se tyce ultrazvuku, tak ja jsem byla na dvou a to ve cca 12 tydnu, to byl ten Nuchal a pak v cca 20 to byl ten organovy. Jinak nic a myslim, ze uz me ani zadny neceka. Co se tyce toho prvniho ultrazvuku, tak to se me GP ptala jestli chci nebo ne. Ja uz jsem tehu podruhe (prvne v CR), tak mi to prislo dost divne, ze to neni samozrejmost. K tomu mi udelali i krevni testy, jak psala Lenka.
Jinak mi bylo doporuceno najit si nemocnici co nejdriv, nejlepe se zaregistrovat uz kolem 15 tydne. Ze pru pak nemusi byt misto. Ja jsem to udelala okolo 18 a od te doby chodim tam. Chdim zatim co 4 tydny a pokazde mi zmeri tlak, zvazi a poslechnou srdicko miminka. Jo a kontroluji mi vzdy moc. ALe to asi neni standartni. Ja mam nemocne ledviny, tak pro to. A kvuli tem ledvinam jeste musim navstevovat nefrologa. V ten samy den, na tom stejnem miste. Jo a ten mi zmeri tlak a diva se jestli neotikam - proste totez co ten druhy doktor.... Jinak kontrola cipku nebo tak neco... to ani omylem....
No a ted ve 30 tt jsem byla na testech na cukrovku. Jinak nic....
Me kamaradky tady jsou taky velmi spokojene s peci. Ja, protoze jsem si zazila peci doma, prave naopak...

Ja a Leni od kde v Sydney bydlis??? Ja jsem taky v Sydney.
DanielaW 68578
15.8.2007 6:49:27
Ahoj Leni,
diky za tve zkusenosti, trochu se od mych lisi. Zacinam 17.tt, pojisteni mam zakladni, pro pokryti verejneho zdravotnictvi, coz ze vsech cen za osetreni cini tak 30% proplaceno nazpet.
1. ultrazvuk jsem si vyzadala, i kdyz jsem byla durazne upozornena, ze je to velmi drahe, ale pro mimi mi to za to stoji. Cast mi pak byla proplacena zpet.
Nuchal screening jsem jiz absolvovala, jako povinny (coz je jen dobre!!), na moznost preruseni apod. se me neptali. Mozna je to u me dano tim, ze jsem prvorodicka pres 30.
GP mi na zacatku udelala krevni testy, ktere zminujes, ster delozniho cipku nebo moci ne. Po dalsi navsteve, po 3 mesicich, me predala do nemocnice, na schuzku s midwife, do poradny pro nastávající matky (Antenatal Clinic). Zadna jina moznost mi nebyla nabidnuta. Zde probehlo papirovani, poslech mimi, mereni tlaku, vzdalenosti od stydke kosti k pupiku - predpokladam velikost delohy. Dalsi navsteva je za mesic.
Na me dotazy ohledne vazeni, steru, moci apod., coz se dela bezne doma, mi bylo receno, ze tady se to nedela, jen se pri kazde navsteve meri tlak a to je urcujici faktor ke vsemu. Ultrazvuk je drahy a zpusobuje mensi porodni vahu!! Me dalsi problemy, stitna zlaza, podezreni na rakovinu delozniho cipku nechavaji byt. S tim, ze beru hormony na zlazu a stery na cipek se delaji po porodu. I kdyz jsem jim predala zpravu z Prahy, aby je v teto dobe opakovali.
Postezovala jsem si na tydenni, dost silne bolesti v podbrisku. Vzali mi moc,na test zanetu mocovych cest, za 3 dny budou vysledky. Nic jineho mi neporadili, tak se zatim zmitam v krecich, a asi si koupim horcikove tablety.
Proste me zkusenosti jsou dost negativni, mozna jsem precitlivela prvorodicka:-), mam pocit , ze tu zanedbavaji preventivni peci a vubec vse nechavaji na Matce prirode.
Treba me pro dalsi navsteve prekvapi, je to 19.9., tak budu informovat.
Jinak zkusenosti mych znamych jsou jen pozitivni, na nic si nestezovali, ale na druhou ztranu neznaji jinou peci. Tak se pred nimi citim trapne. Vsechny maji zdrava mimi, jen v jednom pripade slo o odlouceni placenty, coz se neda predpokladat, a mimi je tezce postizene.
Moc pozdravu do Sydney!
Lenka ze Sydney
  • 
9.8.2007 11:44:55
Ahoj Danielo,
zdravím do Canberry.
Já jsem v Sydney a jsem také ve 4.měsíci, tedy přesněji v asi 15.týdnu těhotenství. Nevím, nakolik ti tedy mohu poradit, nejsem o moc zkušenější se zdejší zdravotní péčí než ty, ale ráda se podělím s tím, co jsem zatím poznala.
Tvoje GP má pravdu, první povinný ultrazvuk v Austrálii je až v 18-20 týdnu těhotenství, jmenuje se Fetal anomaly scan.
(V Česku by ti udělali ultrazvuk mnohem dříve, aby zjistili, jestli zárodku bije srdce.)
Před tímto povinným ultrazvukem ti mohou udělat ještě jeden a to na vyžádání v 11-13 týdnu, který se jmenuje Nuchal translucency scan. Ten se neprovádí u žen, které jsou rozhodunté, že by v žádném případě nepřerušily těhotneství, např. z důvodu víry nebo osobního přesvědčení. Dělá se ke zjištění pravděpodobnosti výskytu některých poruch u plodu, třeba Downova syndromu apod. Dělá se k tomu i krevní test. V případě vysokého rizika se pak odebírá vzorek plodové vody tzv. amniocentesis. Po jeho rozboru a potvrzení daného podezření se může těhotná maminka rozhodnout těhotenství ukončit.
Měli by ti v každém případě udělat testy na krevní skupinu, RH faktor, různé nemoci, jako žloutenka typu A-C, HIV, zarděnky, atd. Dále dělají test moči pro případ infekce a také stěr na rakovinu děložního čípku.
Tvoje GP by ti měla vystavit žlutou těhotenskou průkazku a dát ti plán těhotenství, kde je právě uvedeno, co všechno tě čeká a kdy. Je dost nepřehledný. Průkazku ti mohou vystavit i v nemocnici, protože v Austrálii máš 3 možnosti těhotenské péče:

1) Docházíš ke své GP, ta dělá většinu běžných vyšetření (krev, moč, stěr) a konzultací a do nemocnice tě posílá na speciální vyšetření, jako je třeba právě ultrazvuk. Nemocnici si vybereš sama, nebo ti ji GP doporučí v místě bydliště. Je to nemocnice, kde budeš později rodit.

2) Nemocniční péče má někdy dvě varianty:
a) Všechny testy a návštěvy absolvuješ v nemocnici, kde budeš rodit, na oddělení Antenatal Clinic.
b) V některých městech mají oddělení The Birth Centre, které nevedou lékaři, ale porodní asistentky, a nabízí ti možnost tzv. přirozeného porodu (tedy bez vnějších zásahů jako je epidurál, léky na tišení bolesti, poloha na zádech). Jestliže máš o tento způsob porodu zájem a tvé těhotenství není rizikové, docházíš na všechna vyšetření, testy a přípravu k porodu tam.

3) Kombinovaná péče, kdy docházíš ke specializovnému lékaři tzv.obstetrician (něco asi jako náš gynekolog, který se zabývá těhotenskou péčí) a ten ti dělá všechny testy a kontroly a do nemocnice jdeš pak už jen porodit, s tím, že opět ti zůstane možnost rodit buď na normálním porodním oddělení, nebo v centru přirozeného porodu.

Rozhodnutí je na tobě a také na typu zdravotního pojištění, které máš.
(Já mám bohužel zatím jen cestovní pojištění z Česka, které nekryje těhotenství, pouze komplikace s ním spojené. Za všechna vyšetření tedy platím sama. Jako nejlevnější varianta mi byla doporučena po 1. návštěvě u GP na zdejší poliklinice právě možnost 2) - nemocnice. Vybrala jsem si centrum přirozeného porodu.

Měj se fajn a ať ti bříško pěkně roste
Lenka

ps: Byla moc bych ráda, kdyby se nám ozvala nějaká zkušenější česká těhulka nebo maminka v Austrálii a moje poznámky případně opravila nebo doplnila. Díky!
DanielaW 68578
1.8.2007 7:16:10
Zdravim vsechny na opacne strane zemekoule od nasi drahe male zemicky. Jsem v Australii, Canberre velmi cerstve,temer 4 mesice, ale asi ten australsky vzduch:-) nam hned prinesl s manzelem mimi. Takze zacinam 4. mesic. Uz navstevuji GP, mam zkusenosti s mistnim ultrazvukem, testy. Rada bych se dozvedela vic, od vas, kdo uz mate zkusenosti. Je to me prvni tehotenstvi. Pece mi zatim neprisla zadna slava, 1. ultrazvuk jsem si musela vynutit, pry se tu dela az ve 20. a pak jen 30. tydnu. udelali mi pouze krevni testy a dalsi navsteva byla az za 3 mesice, s tim, ze uvidime, co priroda udela. jake mate zkusenosti vy? Moc diky.
linlin 60937
4.7.2007 16:05:37
Ahoj, prosim vas, nevite, jestli existuji webove stranky, ktere zakladaji Cesi v Australii?? Predavaji si tam poznatky, prodavaji knihy do skoly, nabytek... Diky moc za jakoukoliv informaci! Linda
Lucyena
  • 
12.5.2007 14:57:06
Ahoj, tady davaj ty deti spat a ty co nechodej spat, si dou delat nakou tichou aktivitu a pak nektery si chodej jen lehnout a odpocivat, treba na 20 min. a pak taky dou delat tu aktivitu. Malovat nebo jim nekdo cte knizku....
[<<Předchozích 180] Názory 181190 z 389  [Dalších 199 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.