| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Drbárny : Autismus

(?)
[<<Předchozích 70] Názory 7180 z 14761  [Dalších 14681 >>]
Marika Letní 140743
19.10.2022 14:46:01
"Pokud není tatínek (nebo maminka) na stejné výchovně-vzdělávací vlně s druhým rodičem, tak z toho může být pro dítě (i pro jednoho z rodičů) peklo."

Naopak, zrovna v tomto případě - pokud nejsou rodiče na stejné vlně, je horší peklo ve společné domácnosti, děti neví co kdy jak. Ve střídavé je jasný, že pravidla jsou podle toho rodiče, u kterého jsou a nepřijde jim do toho druhý kdykoliv zasahovat, nebude o to hádka atd.
Marika Letní 140743
19.10.2022 14:43:33
Buřte jo stojí to za .... jakkoliv uspořádané. Ale všechno lepší, než tatínek, který zmizí a nezajímá se.

V jednom bytě děti je velmi finančně náročné (ne že by porozvodové uspořádání nebylo finančně náročné i tak, přece jen držet dva byty, kupovat veškeré vybavení podruhé...). Znám jedny rodiče, po dvou letech to vzdali a děti šly do asymetrické střídavky (víc času u mámy) a víc si to řídily ty děti, než že by musely jít na povel podle data v kalendáři. Ale chce to rodiče, kteří se snaží domluvit v prospěch dětí, i když to mezi nimi jako lidmi už nefunguje. Ne vždy se to podaří.
Vítr z hor 100046
19.10.2022 14:41:43
"V čem je horší střídavka než víkendovej tatínek ?"

Pokud není tatínek (nebo maminka) na stejné výchovně-vzdělávací vlně s druhým rodičem, tak z toho může být pro dítě (i pro jednoho z rodičů) peklo.

Ani s těmi víkendy to není jednoduché, když třeba dítě hraje na hudební nástroj, nebo se připravuje na přijímačky, nebo musí mít nějaký konkrétní režim (třeba kvůli SPU) a druhý rodič nejen nespolupracuje, ale třeba to i rovnou bojkotuje – dítě ani nemusí být autista.

Že moje děti s víkendovým tatínkem slušně hrají na piano a jsou na 8G, je malý zázrak, který moje děti, některé jejich učitele i mě stál hodně sil.

Rovnou říkám, že ve střídavce by(chom) nic z toho nezvládly/i – a připadalo by mi to vůči nim naprosto nefér. Prostě by jim to odřízlo některé vzdělávací možnosti. A to nemluvím o tom, že by to odnesly psychicky.

(Pravidelně se vracely domů v neděli večer se zpožděním, strašně špinavé, nemocné a bez úkolů, nevěděla jsem jestli dřív psát úkoly, zjišťovat, jestli ty lupy ve vlasech jsou jen špína nebo i lupénka, mýt, usušit vlasy, kontrolovat, jestli se to vymylo, uspávat, aby ráno vstaly. Pořád dokola jsem vysvětlovala v hudebce, že každý druhý týden nemůžou 3 dny za sebou cvičit vůbec a 4. den jsou tak unavené, že se k pianu nedohrabou, ať se na ně učitel nezlobí a nakládá jim úkoly střídavě.
Kvůli SPU jsem jim musela neustále hlídat a upravovat režim. Teď jsem sice orvaná jak maminka Dášenky, ale vidím, že se to vyplatilo, a že už to jsou i ony schopny ocenit).

Střídavkové děti v mém okolí na to většinou doplatily. Než třeba tatínek zjistil, že nestačí zvítězit nad maminkou u soudu a hodit děti babičce, dítě ve škole propadlo, vrátili ho do školky atd. Nebo dítě píše úkoly jen s maminkou, otec došel do školy vysvětlit, že škola úkoly zadávat nesmí. Na logopedii chodí jen jeden z rodičů, druhý má sice dítě polovinu času, ale náhlé zhoršení prospěchu hází na druhého rodiče. U větších dětí třeba jeden povolí modré vlasy (druhý zakáže), druhý povolí očkování proti covidu (první zakáže).

Znám nyní už 18leté dítě ze střídavky, které souhlasí se střídavkou, ne proto, že by mu vyhovovala, ale proto, že oba rodiče na něj mají právo, takže je to takhle spravedlivé. Školu si vybralo podle toho, co je jednodušší, protože ví, že v případě potřeby by mu pomohl jen jeden z rodičů. Dodnes se léčí s jistou estetickou a funkční deformací způsobenou zanedbáním péče (nechci specifikovat), kterou rodiče neřešili, "protože jim to nikdo neřekl" a mysleli si, že když bude něco potřeba, vyřeší to ten druhý.

Jediná střídavka s pozitivními ohlasy, o které vím, je ta u Monty ~d~
Buřt 147593
19.10.2022 14:11:07
Větře, ty jseš hrozně radikální s tou střídavkou.
V čem je horší střídavka než víkendovej tatínek ? Mě přijde divný a nepřirozený mít přesně určený víkendy a dny, který trávím u druhýho rodiče - bez ohledu na aktuální situaci. U toho druhýho budu pořád jenom návštěva, je to taky divný.

Obecně mi přijde smutných většina porozvodových uspořádání, střídavka mi v tom nepřijde o moc horší než uspořádání jiná. Snad kromě nějakého optima, kdy se rodiče střídají v bydlišti dítěte (tam, kde dítě žilo už před rozvodem).
*Kate* 158396
19.10.2022 13:50:17
Lído, ještě k tomuhle:

"Znova jsem mluvila s majitelem, byt je pronajatý mamince s klukem(no má dlouhé vlasy a já myslela, že to je ta příčina toho hluku). Nikdo jiný v bytě není. Takže tam nikdo takový nebydlí. Tím to uzavřel. Nemáme ho otravovat. Byt zkontroloval a je tam jen paní a její syn. Nikdo další a už vůbec ne dítě s AS."

Pronajímatel musí vědět, kolik lidí v bytě bydlí, jde třeba i o zálohy na vodu. Buď mu to nájemnice tají, že tam má o člověka, občas až dva navíc, nebo lže pronajímatel.
Vítr z hor 100046
19.10.2022 13:47:16
Bouřko, máš pravdu. Střídavku obecně pokládám za velký problém, neznám osobně jediné dítě, které je ve střídavce v pohodě, které by to nepoznamenalo.
Jednomu rodiči to možná pomůže, možná ne (protože ten druhý mezitím napáchá takové problémy, že ten první pořád jen hasí, protože v tom to dítě nechce nechat).

Ale možná je střídavka jen jakousi přirozenou biologickou cestou, kterou jim diktuje společnost na základě tlaku pár zabejčených jedinců, kteří tuto cestu prosadili – neschopní rodiče (= mj. ti, kteří mají děti ve střídavce), holt budou mít s menší pravděpodobností kvalitní potomstvo.

Všichni jsme do značné míry determinováni rodinami. Nikdo se moc nepodivuje, že někdo se narodí řediteli banky, chodí do soukromých škol a má cizojazyčné chůvy, zatímco jiný má jen matku-samoživitelku, takto uklízečku, která je ráda, když dítěti přinese 2x týdně ovoce.

Tj. dokázali jste se domluvit = můžete o děti pečovat v úplné rodině, nebo jste šťastně rozvedení, jeden všechno poplatí, druhý se stará a dítě má doma klid.

Nebo jste to nedokázali, vaše děti mají smůlu, budete je muset tahat jako kočka koťata, nebo se z toho možná zblázníte, pro děti to samozřejmě není žádná výhra, ale co už. Tak to na světě chodí.

Možná jsou děti priorita. Možná ne. Nebo jen pro někoho. ~d~
Buřt 147593
19.10.2022 13:36:22
No právě, každý má své limity.
Pokud je dítě těžký autista, obtížně zvladatelný, s agresivními epizodami, tak těm matkám vůbec nezazlívám, že to nezvládnou.
Prostě je to příliš velká nálož na pečujícího. Možná i na dva zároveň. Fakt nevím. Ale nepřijde mi správné od matek tu oběť vyžadovat.
*Kate* 158396
19.10.2022 13:36:13
Bouřka souhlas, a pokud by to ještě mělo být opravdu tak, jako u Lídiných sousedů: "manzelka mi nic neřekla, diagnózu neznám", tak je to šílené. Tam snad i ta cesta přes OSPOD stojí za zvážení- tj. donutit rodiče k aktivnějšímu přístupu.
Marika Letní 140743
19.10.2022 13:32:18
"Jedna z matek má už teď odstředivé tendence a ani se jí moc nechce domů. Snaží se vše, co může, delegovat na školu a na manžela. Jenže to dítě ji potřebuje."

No jenže každý má své limity. Úplně chápu, že se jí nechce domů. ~n~
*Kate* 158396
19.10.2022 13:26:05
"Vše s dcerou řeší manželka. Ona nechce, aby se do toho vrtal. Takže přesná diagnoza/léky-spaní, zklidnění jak tu psal někdo. Netuší."

Tak to je síla. Ale třeba tatínek trochu kecá.

Lído, přeju pevné nervy a ať ta izolace pomůže.
[<<Předchozích 70] Názory 7180 z 14761  [Dalších 14681 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.