Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| Helča + J+V+M | 110737 |
|
14.9.2015 17:52:31
Kotrmelko, to jsem ráda, že vám bude moci posloužit.
|
| kotrmelka | 58142 |
|
|
14.9.2015 16:41:01
Barbushko: mě příjde každá třída těžká, ale s každou další si říkám,jak ta předchozí byla vlastně jednoduchá :)
Helčo: ani nevíš, jak jsem ráda, za tu vaši češtinu. Učivo je tam vysvětleno mnohem jednodušeji,než v Alteru co máme ze školy. Alter mi příjde,jako nějaká pravidla českého pravopisu pro dospělé. Jinak mi doma leží angličtina od Frausů pro 3.ročník (Start with Click) - včetně CD,tak kdyby někdo chtěl.. Noemi: přišel ti mail? ..že bys třeba odepsala? (ale nechci tě nutit :)))) |
|
14.9.2015 11:57:50
My jedeme 2.třídu a zatím tedy v pohodě. TAk se nechám překvapit :-P.
Jinak, abych nebyla za hamouna , mám učebnici aj metodiku pro 3.třídu Hejného a mohu na rok zapůjčit. |
| Barbuschka | 60578 |
|
|
14.9.2015 10:59:03
Tedy, Vy mě těmi zprávami o třetí třídě trochu děsíte. Mně nepřijde ani druhá nijak jednoduchá. Je tam dost věcí, nad kterými je třeba pořádně přemýšlet. Navíc tři sešity jsou hodně. Jsem na tu třetí třídu zvědavá
![]() Noemmi, nabídka půjčení učebnice pro třetí třídu stále platí. Než najdeš tu Vaši, nebo na celý školní rok, to je jedno. A ještě mám jeden dotaz - nemáte někdo náhodou kontakt na Katku? Chodila sem rok nebo dva zpátky, pak šla i mladší dcera na víceleté gymnázium. V deníčku jsem kontakt nenašla (ale možná jsem i špatně hledala). Ještě zkusím prohledat historii diskuze, ale nejsem si jistá, jestli měla mail pod nickem. Díky. |
| noemmi | 66862 |
|
|
13.9.2015 23:40:16
Ja mam prave taky sesity lili a vili. Ale zdaleka nedelame vse.
Delete, nejsem si jista, ale neni matika ve skole 4 hodiny tydne? To mas furt dvojnasobek hodin a mas strach, jestli to staci. No ale zrovna to cteni doma je mnohem rychlejsi. Uf, uplne mi naskakuji osypky pri vzpomince na cteni po vetach. |
| kotrmelka | 58142 |
|
|
13.9.2015 23:14:14
Delete: už nevím,ve které učebnici jsem to viděla (tuším že čtyřlístek?),a tam už jednoduché příklady v 1.třídě byly psány pod sebe, je jasné,že děti to počítali klasicky. Jako,není to důležité,ale děti si zvyknou,že takhle to lze zapsat taky a význam se nemění. Měla jsem pak v té třetí velký problém to synovi nějak sdělit (ale on je exot,bojujeme v podstatě s každým učivem,které se najednou počítá trochu jinak,než dosud)
Jinak na logiku se mi možná ještě více než Hejný líbí zajímavá matematika od Prodosu (krom té geometrie teda,tu má Hejný fakt skvělou,teprve u Hejného jsem pochopila,jak se počítá obvod a obsah u jiných obrazců než čtverec a obdélník :)) Zajímavá matematika má také hlavně to logické pochopení,dost mi to toho Hejného připomíná,akorát,že tam nejedou v těch stále se opakujících stejných prostředích. (ale možná,že to má u toho Hejného svůj význam). |
|
13.9.2015 23:07:01
Noemmi - tak snad jsem Ti ty předsudky nenasadila do hlavy já
. Ale podle mého subjektivního dojmu je ta třetí třída darda. Třeba v 5.třídě je zopakovani jednotlivých prostředí a to mi přijde takové nenasilne a líp propracované. A mimochodem - šestka se mi taky moc líbí .U Verci nevím, tam si právě tu 3.třídu nedovedu představit. Asi nastane situace, že vememe jinou učebnici +nějaká prostředí z Hejneho matematiky. |
| Delete | 8214 |
|
|
13.9.2015 22:52:53
kotrmelko,
v klasice se také písemné počítání zařazuje až od třetí třídy, podle RVP dokonce později, takže i když bývá v pracovních sešitech už od první třídy, tak to do konce třetí třídy nesmíš hodnotit (a nejlépe ani učit). Moje holky začaly písemné sčítání a odčítání těsně před písemným násobením a dělením ve čtvrté třídě, probraly to všechno během jednoho měsíce a nic jim neuteklo, i když jsem měla strach, že toho bude takhle najednou moc. No a ne, zvládly to úplně v pohodě. Takže RVP je vystavěný tak, aby si dítě do konce třetí třídy vytvořilo mechanismy na počítání do 1000, což bez písemného algoritmu znamená, že o počítání musí přemýšlet, musí si hledat cesty, jak si zjednodušit složitější výpočty, jak si poradit. Písemné počítání je pak už jen doplňkem pro urychlení u vyšších čísel, ale podstatu by už mělo mít dítě zvládnutou. Chyba je, že se někdy z písemného počítání udělá ten základ, potom se počítání mění na mechanickou záležitost bez pochopení, bez schopnosti si s těmi čísly trochu pohrát a vidět za nimi něco víc, než jen čmáranice na papíře . |
| Delete | 8214 |
|
|
13.9.2015 22:41:25
noemmi,
to se jen zdá, že češtiny je v rozvrzích hodně. Několik hodin padne na čtení a psaní, takže jsi nakonec ráda, když máš každý den alespoň jednu hodinu mluvnice .Mně teď navíc sebrali 2 hodiny češtiny na angličtinu, takže mám jen 8 hodin týdně na všechno, tak budu mít co dělat... Jinak co se týče klasické matiky versus Hejný, já teď jedu s druhákama sice klasiku, ale podle Lili a Vili a ty sešity jsou tak komplexní, sloupečky se víceméně nekonají, naopak právě grafy, tabulky, hadi...mám tu jako paralelu toho Hejného a použiju výstaviště a zvířátka a jinak si vystačím s Lili a Vili, protože ta pestrost úkolů je dostačující. Ostatně sloupečky neznám ani z matiky Nové školy, SPN a Didaktisu, jediný, kdo je používá ve velké míře, je Alter. Plus jsou pak v těch malých procvičovacích sešitech (minutovky, rozcvičky), ale zase je spousta těch, kdo tam má kromě sloupečků různé rozšiřující úlohy... V čem je Hejný jiný a super, je přístup ke geometrii. Jen mě naštvala geodeska, stála dost peněz a v reálu vypadá ještě hůř než na obrázku. Tak alespoň vím, že spíš zkusím požádat nějakého šikovného tatínka...Pak se mi moc líbí krychlové stavby, na ty si musím taky někde udělat místo. |
| kotrmelka | 58142 |
|
|
13.9.2015 22:26:53
Mě spíš přišlo,že v té první,druhé třídě, je ten Hejný víc o tom "hraní", logice a v té třetí třídě rychle dohánějí to,co v klasické matice už mají děti v první,druhé třídě navíc jsou tam ta prostředí už mnohem náročnější než v předchozích letech, takže celkově se to nahromadí a je toho prostě dost. Je možné,že dítě přecházející z běžné matiky problém mít nebude. Dostatečný dril už asi bude mít,počítání pod sebou, závorky už taky bude ovládat (Hejný to má až v té 3.třídě),takže se v klidu může věnovat těm prostředím.
My už ve třetí nestíhali ta prostředí + to běžné počítání,které opravdu potřeboval "dostat do krve" (není možné,aby si při sčítání do 1000 počítal po jedné, jednak je to zdlouhavé a dělá při tom chyby). Takže jsme teď ve čtvrté s Hejným skončili a děláme klasiku. Logické "hejnovské" přiklady dělá jen občas. |
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1
Labyrintem Malostranských dvorkůPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.