| Hani a deti |
| • |
5.12.2011 12:20:42
|
| Hani a deti |
| • |
5.12.2011 10:57:49
Evi,
dosel ti mailik? Nemas fotku chaloupky pro predstavu - a inspiraci? Ja jsem chtela vloni na Vanoce delat chaloupky s detma v centru - ale z kupovaneho perniku, jinak by trouba nestacila pect a bylo by to nadlouho (nektere tam travi jen 3 hodiny dopoledne, tak aby si kazde ditko mohlo odnest tu svou chaloupku domu)... jenze ten pernik je mekky a detem to spatne drzelo (ja to predtim zkusila doma a slo to, ale bylo to pracne). A tak jsem to zjednodusila na takove horske "chaticky" s trojuhelnikovym tvarem, ktere se daji delat i s 3 letymi prcky. A jak se u toho bavili! Mozna nekde vystracham fotku, nase Centre Social ji dokonce dalo na novorocni pranicko, jak se jim to libilo! My o Mikulasi a certech mluvime, tato tradice mi moc chybi (a Tobik obcas potrebuje certy pripomenout, aby nezlobil a poslouchal)... leda ze bych koupila nebo pujcila kostym a premluvila kolegyne z centra, aby prisly... ![]() A tak stejne jako u vas najde Tobik za oknem proutenou osatku s dobrutkama... a vloni jsem tam pridala i brambory a mrkev (moc dobre vedel proc), dodnes si to pamatuje! ;-)) |
| Everell | 54071 |
|
|
5.12.2011 9:29:23
Pavli, ja normalne zalezet nenechavam a dobry, tentokrat jsem ho zalezet nechala a musela jsem ho spravovat (i kdyz to asi nebylo tim odpocivanim). a jinak velika gratulace!
ja jsem udelala holkam na mikulase pernikovou chaloupku, dovnitr dame svicku a bude krasna a vecer dneska budem "zdobit" pernicky vubec, slavite mikulase? My jo, akorat jim obvykle reknu, ze utikal nekam jinam a nechal jim jenom balicky za oknem ![]() |
| pavla + tobi (04/2007) | 62155 |
|
|
3.12.2011 16:51:18
ahojka, diky Hani za recept, tak ho asi zitra vyzkousim. A vy to testo nenechavate vubec zalezet (treba pres noc v lednici) ?? Nam tady trhy zacnou az pristi nedeli, atmoska se jeste tedy nekona... hekzy vikend !
|
| Everell | 54071 |
|
|
3.12.2011 13:53:47
ha, nahodou pecu ze stejneho receptu, uz nevim, odkud ho mam.
Ja vyrabim pernikove svitici chaloupky (prinese mikulas), s holkama uz jsem pekly linecke i pernicky, hrozne je to bavi, davaji ingredience do testa a pak vykrajuji, slepuji marmeladou. Takova fajn aktivitka na vanoce. Pernikove koreni si vozim z Cech, tady jsem ho neobjevila, ale nas pernik ma vuni jako pain d""epices, tak jestli je neco do toho, tak by to mohlo byt ono. vcera jsme byli na vanocnim trhu u nas ve meste, bylo to s conte noel pyrotechnique, dnes jdeme s kamaradama na velky toulousky trh, to je nase vanocni tradice, takuz se tesim. |
| Hani |
| • |
1.12.2011 22:37:24
Prave jsem na jine diskuzi narazila na recept na pernicky (pry vyborny):
Tak, holky, zasteram a chutovym poharkum zdar! Perníčky (měkké ihned po upečení) Suroviny: 140g moučk.cukru, 2 vejce (+ 1 na potření), 100g Hery, 2 lžíce rozpuštěného medu, 2 lžičky perník.koření, 1 lžička jedlé sody, 400g hl.mouky V míse utřeme cukr se 2 vejci a změklou Herou, přidáme med a koření. Do hmoty vmícháme prosátou mouku. Vypracujeme těsto, které na válu hodně prohněteme. Vyválíme s něho placku (ne moc slabou) a vykrajujeme tvary. Ty přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Perníčky potřeme rozšlehaným vejcem, aby se leskly. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova na 180st. |
| Hani a deti (dve spici, treti na schuzi) |
| • |
1.12.2011 21:58:16
Ahojky holky,
no vidis, Pavli, na "quatre epices" jsem tady jeste nenarazila (uprimne jsem ho ani nehledala, ceska smes to jisti)! Ale neco musi urcite existovat, kdyz se tady da sehnat i pernik! A v Alsasku se taky pece... Clou de girofle opravdu neni ze zirafy! ;-) Ten muj ho nesnasi, protoze mu to pripomina dezinfekci u zubare (je pravda, ze se pouziva na bolesti zubu a leceni zanetu...) Tady bylo dnes psi pocasi, vylezla jsem na pudu a prinesla krabice s vanocni vyzdobou. Tobi byl nadsenej, zdobil a zdobil a vymyslel co kam mam dat... a zdobil tak, az vahu retezu a ozdob jeho malej vanocni stromecek nevydrzel a porad se mu poroucel k zemi... a tak do dal dolu a zacal znova. Jinak si pry "Pere Noel" rekne, ze "tohle nedelal velky kluk a nebude se mu to libit"! Strasne roztomily, jak si daval zalezet a s jakou trpelivosti vesel ozdoby!!! Drevene jeslicky jsme dali do krbu, jelikoz je letos jeste nefunkcni (bojime se, aby byl bezpecny a dobre izolovany), osvitili ho, povesili svetelny "zaves", retezy, ponozky, adventni kalendar... pustili si k tomu koledy, zpivali a tancovali... no a jak nam bylo krasne!!!!!!!!!!!!!!!!! Tatinek se vratil z prace, mel jit na schuzi a ani se mu nechtelo, jak u nas panovala predvanoci atmosfera! ;-) Vy uz pecete? Krome pernicku se mi to zda jeste brzy... Poslechnu mamku, pry tak 10 dni pred Vanoci, aby bylo cukrovi cerstve... Jinak by to kluci stihli do Vanoc snist!!! ;-) V sobotu pujdeme na vanocni trh, uz se mooooooc tesim! Teprve tam do sebe clovek nasaje tu pravou svatecni atmosferu! ;-) Jsou tady nadherne vyzdobene "caves" a "arenes", stoji to za to! A budu si muset zase pripravit penezenku (copak penezenku, hlavne hodne eur v ni) na nekonecne "tours de manege" Tobika (zlodeji zlodejsky, takhle vydelavat na detech pred Vanoci)!!! Jdu se pomazlit s kralickem (tim opravdovym, nemyslim toho meho velkeho Playboye a uzit klidu ... zitra tu bude mit Tobik na noc 9leteho kamarada... to bude, dostat je do postele!Mejte se krasne! |
| pavla + tobi (04/2007) | 62155 |
|
|
30.11.2011 21:22:39
ahoja holky, diky moc za gratulace !
clou de girofle je nas hrebicek, ze zirafy asi nebude a zrovna dneska jsem objevila, ze mam doma koreni, ktere se jmenuje "quatre épices" a je tam prave vsechno co psala Hani, jen ten anyz tam chybi.Tak aspon vim, ze to mam doma a uz bych mela zadelavat na pernicky, at hezky do vanoc zmeknou. Zkusim letos zapojit i tobika s tim zdobenim. To ale delate s detma jen nejake lehke pomasteni polevou a posypani cukrovyma kulickama ? Protoze klasicky zdobit pytlikem a kreslit ornamenty, to asi ten nas nezvladne. Ivi a jak dopadlo linecke ? Hani, to ma Tobik teda kompletni seznam, nebude problem trampolinu nahradit. Tak to bude kupa darku vanoce + narozky !!! To ma bohaty prosinec. A za chvili jeste Mikulas ! Na ty playmobili je ten nas taky ulitly, mame uz kde co. Ted chtel ZOO, ale vymluvila jsem mu to. Uz ma 2 plne krabice vselijakych zvirat, tak jsme pro ne svepomoci udelali ZOO. Koupila jsem papir se zelenou travou (urcene pro modelare). Nalepili jsme ho na prkno a udelali plno domecku z ruznych krabicek a venku nasbirali vetve a sisky, ktere slouzi jako ploty a ted si s tim hezky vyhraje. Vzdycky predelava ohrady a zvirata... no akorat nam to zabira cely stul v obyvaku. Tak peceni zdar ! |
| iva |
| • |
30.11.2011 18:58:27
že to poslední neznamená že to je ze žirafy :) při letmém prohlédnutí mi to tak přišlo :)
|
| iva |
| • |
30.11.2011 18:57:39
.. tak to vracející se z práce už chápu bez problémů :)
děkuju moc za info.. pain d´epices jsem myslela že je něco úplně jinýho; a to poslední z těch koření jsem nikdy neslyšela. Tak ještě jednou moc díky.. zase jsem se upgradovala.. asimilovala.. a jdu pomalu ukládat příšerky, at si taky užiju tu volnou noc co mám před sebou! |
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.