| Yuki 00,03,07 | 49504 |
|
|
2.1.2019 11:23:53
Přemýšlím, proč lidi hledají rady na netu, u neodborníků. Jestli ono to nebude tím, že odborníci na laiky z řad pacientů, rodičů, klientů... nemají málo času, trpělivosti, empatie, jestli náhodou nemluví nesrozumitelně a nevnucují svou jedinou pravdu, bez možnosti alternativ nebo aspoň možnosti, že nejsou všichni stejní a stejně tabulkoví.
Když mi před skoro 16 lety tvrdil ortoped, že syn nikdy nebude v pořádku, že když se s problémem narodil, tak už ho prostě bude mít, bylo jedině dobře, že jsem mu nevěřila, a právě kvůli takovým hledáme jiný názory. kdo může vědět, jestli trefil na skutečnýho odborníka, nebo na blbce? |
| sovice | 18997 |
|
|
2.1.2019 10:42:50
Mapat,
jako ve všech podobných diskusích se volně směšují dva problémy: 1) doktoři jsou lidé, nejsou neomylní a pochopitelně se mezi nimi najde určitý podíl těch, kteří z nejrůznějších příčin dělají svou práci špatně. To nikdo nepopírá. Ani to, že naše medicína má mezery v celkovém pohledu na pacienta. Otázka je, jak z toho ven, obávám se, že rady středně poučených laiků, kteří dokáží na první pohled působit kompetentně, ale na podrobnější už tolik ne, jsou spíš riziko než pomoc. 2) nabízené rady na netu mají nezřídka nevalnou kvalitu a jejich poskytovatelé za ně nenesou žádnou odpovědnost, přitom mohou být plné faktických chyb, které případnému příjemci můžou celé pochopení a řešení situace velmi zkomplikovat. Odborník, který se na to nemůže dívat, trpí fest a v případě doktorů jde o hodně, jsem ráda, když uvádějí vyslovené omyly na pravou míru, což třeba ten Pam-pelin popis funkce štítné žlázy byl přinejmenším zavádějící (i já jsem to z něho jako laik pochopila jako že štítná žláza reaguje na změny promptně). Tohle se netýká jen lékařů, ale třeba i právníků (ti tu musí často mlátit hlavou do zdi), učitelů... Ostatně i já už jsem (nikoliv tady, ale v reálu) narazila v sobě blízkém oboru na vysoce "kompetentní" rady třeba k výpočtu DPH - část lidí má třeba problém pochopit, že opravdu když celková cena zboží je 100 Kč a sazba DPH 21%, cena bez DPH není 79 Kč... Jenže u těchto laických rad obvykle nejde o život. |
| Vaitea | 114076 |
|
|
2.1.2019 9:44:06
Promiň Kat, ale já mám hloupost a její podsouvání za pravdu za aroganci.
Nemohu zapomenout na její rady k vážně nemocným ohledně jejich vztahů s dětmi, které kdyby byly v pořádku i zdraví by bylo. Strašlivá nehoráznost vůči nemocnému. A zase je pravda, že některý byly i veselý. Třeba kterak příčina jakýchkoliv obtíží byla Pampelou shledávána v nestejně dlouhých nohou, které ona hravě narovnala. Ad. moje arogance, Pampela není moje pacientka.A protože Pam-pela není můj pacient, tak mohu být předpojatá 😉 a neakceptoval další kolečko blbinek. |
| K_at | 121378 |
|
2.1.2019 9:12:49
Vitaeo, arogance neni na strane Pampely.
|
| Mapat | 109192 |
|
|
2.1.2019 7:51:35
Vaiteo: jak správně píšeš, Pam-pela NABÍZÍ svoje rady. Nevnucuje je jako univerzální pravdu. Pro mne je to rozhodně přijatelnější, než výkřik: já jsem doktor, takže já mám pravdu. Doktor je taky jen člověk, co člověk, to názor, jsou dobří doktoři, špatní doktoři a na stejný zdravotní problém může mít pět lékařů pět různých názorů, často i protichůdných. Jsou lékaři, co sledují trendy a vzdělávají se, jiní se drží toho, co se před x lety naučili ve škole. Viz třeba aktuálně trend LCHF stravování, který už je podpořený i studiemi o prospěšnosti pro pacienty s DM2, zatímco lékařka v diabetické ambulanci předá novému pacientovi instrukce s doporučenou dietou s asi 200 g sacharidů (osobní zážitek před pár měsíci s mým rodinným příslušníkem).
Nemluvě o tom, že i pacient je člověk, originál, a nemusí vždy pasovat do tabulek. Jsem také po TTE, pro Ca, na plné substituci. Prvních minimálně pět let po operaci mi opravdu hodně nebylo dobře, ale tabulkové hodnoty byly OK, takže jsem celou dobu pořád jen poslouchala, že není důvod, abych se necítila výborně. To mi akorát přihoršilo, přitom by úplně stačilo, kdyby doktorka třeba řekla, že si to časem sedne nebo že to zkrátká má každý jinak. Místo toho jsem se cítila akorát vinu, jak jsem nemožná, když jsem pořád zpocená, rychle se unavím a přes veškerou snahu nemůžu zhubnout, zatímco všichni ostatní po operaci fungují bez problémů. |
| Vaitea | 114076 |
|
|
2.1.2019 4:35:39
Podívej, Tvoje zde již tolikrát nabízené postupy a rady jsou nezapomenutelný.
A to je arogance. S jakou drzostí tu už po léta nabízíš svoje hloupé a často nebezpečné řady. |
| Pam-pela | 97353 |
|
|
2.1.2019 0:44:18
vaiteo, vím, že jsi doktorka. Pro mne opravdu velmi arogantní, nechtěla bych se s tebou setkat.
Ano, možná jsem špatně pochopila svou doktorku, byla to ta stejná, co mi tvrdila, ať se s tím smířím, že budu na substituci do konce života. Nevím, co tě štve. Kdybych byla hnusná, řeknu, že bych se nechtěla nechat léčit od lékaře, který sám není v pořádku a neví si rady se svými problémy. Je vidět, že jdeš cestou klasické medicíny a že ti to stačí. Já se snažím věci u sebe řešit tak, aby se mi žilo dobře, ne, nevychází to vždycky, svou mamku jsem taky "nezachránila", ale doktoři taky ne. Absolvovala jsem i operaci, mám svou praktickou doktorku, svého zubaře, gynekologa atd. Nejsem žádný exot a tak povýšená a pyšná, abych si na sebe brala zodpovědnost za zdraví jiných lidí. Pokud sis všimla, většinou píšu o sobě nebo o blízkých lidech kolem mě. Víš, ty jsi vzdělaná, inteligentní, to ano, ale jestli jsi moudrá, nevím, vlastně nevím, proč na tebe vůbec reaguju, když se tak naprosto míjíme. Soudíš lidi, které neznáš, snažíš se často druhé ztrapnit, a to nejen mě. Zameť si ale nejdřív před svým prahem. A pokud TOBĚ bylo a je při substituci dobře, buď ráda...nemají to všichni jako ty, to si zkus uvědomit, že lidi nejsou jen jména a hodnoty na papíře. Setkávám se s lidmi, kteří jsou bezradní, co dál. Doktor jim sdělí, že pro něj jsou v pořádku a a´t vyhledají psychologa, psychiatra. Že je to v hlavě. Nemusí být. NEMUSÍ. Tohle je taky arogance. Říct někomu, komu je den za dnem zle, že je to v hlavě. Tohle slyšela moje maminka, bylo jí 51, když se ocitla po 16 uvězněná v těle na lůžku bez možnosti pohybu, řeči, polykacího reflexu atd. po chronické borelióze, když jí doktoři tvrdili, že je v pořádku a ať jde za psychiatrem, že její problémy jsou v hlavě. Až tenkrát jsem začala hledat určité životní souvislosti, příčiny, důvody atd...předtím mě to taky netrápilo. tak si laskavě tyhle kecy nech pro sebe, na tyhle řeči typu "hlava" jsem zas alergická já. |
| Yuki 00,03,07 | 49504 |
|
|
2.1.2019 0:19:07
vzít kapesné je blbost
zjistit, proč přibírá, vyloučit aktuálně, i kdyby po 4 měsících, problém se štítnou žlázou, upozornit na tloustnutí endokrinologa, podle výsledků teprve řešit pokud není problém zdravotní, ale jenom v hlavě, pak spolu začít pomalu měnit jídelníček i pohyb, chválit za cokoliv, co nejmíň ale mluvit o tloušťce, aby z toho nebyla bulimie nebo anorexie, v tomto věku jsou holky hodně náchylný |
| ivaxx | 44192 |
|
|
1.1.2019 21:25:27
Sportovat s ní, jíst s ní, koupit rotoped, zapsat do Sokola. Poradit se s doktorkou o velikostí porcí. A hlavně slečně vysvětlit, že dokud roste, bude se jí hubnout snadno - stačí, když nebude přibírat, prostě z toho vyroste. Pak bude hůř. Ukázat jí fotky z tanečních, kde se nějaká "baculka" najde a trochu ji namotivovat.
Také bych jí prostě vzala kapesné a jestliže mají jídelníček ve škole na webu, tak ho s ní prošla a dohodla se, co který den bude jíst (mají-li na výběr). Sladkosti bych jí zcela nevzala, ale značně omezila. |
| Vaitea | 114076 |
|
|
1.1.2019 9:10:23
Ano, mám zkušenost.
Jsem po TTE, pro Ca, jsem na plné substituci. Navíc jsem lékař. Po tom všem, co jsi sem byla schopná už napsat,kdykoliv předtím, Ti nevěřím ani slovo. Tedy včetně toho , že jsi dostala takovou informaci od lékaře. Nebo jsi ji možná nepochopila. Pochopitelně při nízkých hladinách thyroxinu pociťuje člověk řadu příznaků. Ale kolísání hladin v závislosti na zátěži apod.v žádném případě není pružné, takhle to u šťítnice nefunguje. Při dlouhodobé zátěži (např. růst) jistě ano. Navíc ano, hormony šťítnice ovlivňují celý intermediarni metabolismus. Ale při vhodné substituci (hladiny jsou stále a v normě)trvá adaptace na substituci cca 3 měsíce. Zbytek je v hlavě . |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.