Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| Martina, 07, 10 | 42149 |
|
|
21.11.2008 14:25:12
Kaculdo, u nas od rana docela fouka a ted se rozprselo - ale po snehu ani pamatky
![]() |
|
|
21.11.2008 14:23:06
Sarcao, ja mam docela cerstvou zkusenost s vyplacenim rodicovskeho prispevku.
Jelikoz jsem stale zamestnana v CR (nyni na materske dovolene), tak jsem 6 mesicu po porodu dostavala materskou. Pak jsem byla na OSSZ, kde jsem se vyptavala, co a jak a bylo mi receno, ze dostanu rodicovsky prispevek z CR. Ten jsem dostavala od srpna do prosince lonskeho roku, ale od ledna 2008 se zmenil zakon a bylo nutne znovu vyplnit formulare. Nedalo mi to a znovu jsem se ptala, tentokrat jsem narazila na jinou zenstinu za prepazkou a ta mi rekla, ze pokud je otec ditete cizinec, tak musim o rodicovskou zadam nejdrive v te zemi, kde je to vyhodnejsi. Coz v Nemecku je, takze zacala anabaze po nemeckych uradech,kde na me nejdrive koukali jako na blazna - musim podotknout, ze mi to prislo dost pritazeny za vlasy, protoze v Nemecku jsem nepracovala a tudiz jsem nechapala, proc mam od nich dostavat nejake davky. Ptala jsem se, jak je to v pripade, ze se tohoto zvyhodneni vzdam a budu chtit nadale dostavat z CR a na to mi odpovedeli, ze je NESMIM pobirat, dokud nevycerpam ty nemecke ![]() Nakonec jsem musela dodat potvrzeni z ceske socialky, ze jsem pobirala rodicovsky prispevek od-do a v jake vysi, pak dolozit prijmy od meho ceskeho zamestnavatele, potvrzeni od gynekologa, ze jsem byla v pracovni neschopnosti z duvodu rizikoveho tehotenstvi - to vse prelozit do nemciny se soudnim overenim a po dobu 5 mesicu jsem dostavala tzv. Elterngeld. Nasledne jsem jeste zasilala odvolani, protoze mi pri prepocitavani prijmu z Kc na Euro brali kurz kolem 30 Kc, coz mi uznali a prepocitali s kurzem 28,15 - bere se rocni prumer, takze i kdyz kurz v te dobe spadl na nejakych 24-25 Kc, tak jsem mela smulu. Jeste mi odecetli tzv. Werbungskosten celkem 920 Euro a v tomto pripade odvolani zamitli![]() V kvetnu me pak cekala cela anabaze zase na ceske socialce, ale nastesti jim stacilo jenom potvrzeni z Nemecka, ze jsem pobirala rodicak a dokonce to ani nechteli prelozene s razitkem - coz me dost prekvapilo, spokojili se s mym prekladem Ale uz jsem to neresila dal, zadost uznali a od cervence tedy dostavam zase rodicovsky prispevek v korunach. Ufff, to je roman, co, ale s tema uradama a EU je to nekdy jak u blbejch v kuchyni ![]() ![]() Tak snad jsem Ti trosku pomohla ![]() |
| Andrea + 2 holky | 20023 |
|
|
21.11.2008 9:02:36
Sarcao,
na porodne je narok, staci jestli mas stale trvaly pobyt v CR - tudiz OP. Zadat muzes i bez ceskeho rodneho listu, musis mit nemecky rodny list overeny v Nemecku appostile a potom oficilne prelozeny - napr. firma Skrivanek. Tak to aspon bylo u mne - s timto jsem zadala, oni si udelali kopie a teprve pak to odeslala do Brna s dalsimi papiry na matriku kvuli rodnymu listu. Rodicovskej prispevek. Nejdriv musis zadat v zemi kde zijes - tudis v Nemecku, tady ted je myslim min. 300e mesicne po dobu jednoho roku bez ohledu na prijmy a jestli si nekdy pracovala. K zadosti o rodicovsky prispevek v CR tudiz musis dokladat, ze ti nevznikl narok v Nemecku. Znam i pripad holku ktera pobira Eltern Geld, ale je mensi nez RP v CR a oni ji v CR ten rozdil doplaci... Jinak to se vyplaci max. 3 mesice dozadu. Kazdopadne na urade - zvlast na mensich mestech - nejlepe rovnou mluvit s vedouci... |
| kaculda | 17148 |
|
|
20.11.2008 18:21:52
Saarco, na porodny mas stoprocentne narok. Akorat je tam podminka jeden rok, aby Ti byla vyplacena, proto hned jak se Ti mimi narodi, musis zacit vybehavat cesky rodny list:). S rodicakem Ti neporadim, myslim, ze ho pobirat muzes, ale jenom v jedne zemi, proto se musis rozhodnout, jestli tady nebo v CR.
Anreo, taky diky za popis:), uz jsem se o tom jednou zajimala, i mluvila v CEchach s chlapikem, kterej to dela:), ale pak nam nedovolili satelit a nemohla jsem. Brzy se stehujem, tak o tom znovu premyslim:). Jake mate pocasi? K nam se to uz zene, fuci jak blazen a zitra ma byt bilo . |
| Sarcaa+Christinka 6/09 | 87242 |
|
|
20.11.2008 17:13:23
Ahoj holky, nakuju po delsi dobe a chtela bych se na neco zeptat. Nektere z vas maji male deti. Ja jsem ted tehotna tp 6/09. Nekde jsem se docetla, ze pokud mam trvaly pobyt v CR tak mam narok na porodny a pak i na rodicovskou. Mate s tim nektera zkusennosti?
|
|
|
17.11.2008 22:56:07
Martino,
urcite v Cechach, ono by to vlastne nemelo byt mimo hranice CR ani pouzite, proto se vsechno musi udelat na jmeno nekoho kdo plati v CR koncesionarske poplatky. |
|
|
17.11.2008 13:20:01
Andreo, diky za podrobnou odpoved
![]() Jen se chci jeste zeptat, ta karta se da koupit i tady nebo musim v Cechach? Jinak ziju kousek od Frankfurtu, takze nejakych 300 km na hranice, ale to by snad nemel byt tak velky problem ![]() |
|
|
10.11.2008 22:13:09
Martino,
neco se da sledovat na internetu. Ale pokud chces prijimat normalne televizi, tak musis mit dostatecne velky satelit- my mame myslim 80cm. Nevim, mozna dneska staci i mensi, taky bude zalezet na tom kde jste. Potom tu "bednicku" dovnitr ktera musi mit otvor do ktere se da strcit karta. No a pak si v nejakem obchode v CR koupis kartu na satelitni prijimani programu - aby tam bylo okrem jineho CT1, CT2, Prima a Nova. Stoji to kolem 3-4tisic. S tim dostanes papir na registraci, ktery vyplnis na nekoho kdo plati v CR koncesionarske poplatky, odesles a je hotovo. Pak teda je jeste potreba to doma vsechno spravne nastelovat. My si na to pozvali pana - protoze jsme chteli najit cesky, nemecky a anglicky satelit a manza by u toho stravil cely vikend. I pan odbornik to delal asi 2 hodiny. Snad je to srozumitelne ![]() |
|
|
10.11.2008 13:05:49
Holky, mam dotaz - rada bych se obcas koukla i na ceske programy, ale nevim, jak na to
![]() Ptala jsem se u nas ve specializovanem obchode s tv, ale bohuzel mi ohledne ceske tv nedokazali nic poradit ![]() Budu rada, jestli mate nektera nejaky tip ![]() A jinak preji hezky vikend, i kdyz asi nejspis hodne mrazivy! |
| JankaP | 4793 |
|
|
7.11.2008 0:30:03
Jinak vás, holky, všechny zdravím. Občas sem nakukuju. V Německu sice nežiju, Němce za manžela nemám, ale překládám "se štemplem" a pomáhám svým klientkám leccos vyřizovat i na českých úřadech. Tak sem občas nakouknu, abych věděla, co vás trápí a co řešíte
![]() |
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1
Labyrintem Malostranských dvorkůPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.