| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Pes equinovarus

(?)
[<<Předchozích 280] Názory 281290 z 14951  [Dalších 14661 >>]
Sara33(Eliška 07, Petr 09) 6948
1.10.2014 12:59:53
Irco,
staceni ovlivnuje sval m.tibialis anterior. Najdi si na Google odkud kam vede. Zacina mezi holeni a lytkovou kosti (je hluboko a blbe se tejpuje) a jde pod vnitrnim kontikem k prvnim dvema prstum.

K nize popsanemu cviku jsem dosla sama, konzultovala jsem to s rehabkama, ale je to cvik, ktery jsem si vymyslela a dosla k nemu tak nejak postupne, protoze me zaujaly ruzne metody (metoda dr.Smiska) nebo myslenky (myslenka, ze svaly se ovlivunji a navazuji na sebe ve sporale). Aplikuju to na sve dite. CHci jen upozornit, ze to neni nic oficialniho, kdybys to chtela zkusit.

Jde o pochopeni principu staceni a jak ten sval vede. Jednoduse receno jde o protazeni nohy do spicky, do plantarni flexe. Jednu ruku mam na holeni na spdoni casti, druhou na nartu. Zvysim mirne tlak, tak aby pohyb ktery nasledne provedu nebyl jen po kuzi ale dostal se az na svaly pod tim. 1./ protahuju prednozi do plantarky, drzím víc jak 30 sec. tak aby citila tlak - to ze to je dobre se pozna tim, ze dite "pali" na holeni kousek pod kolenem, takze vubec ne, tam kde by clovke ocekaval. 2./ jde o stejny cvik ale pridavam jeste rotaci (opet ne po kuzi) jako bych zdimala, ruka na holeni smerem ke koleni a ruka na nartu jako by dolu a dostrany 3./ na konci nekdy i na zacatku jeste protahauju, masiruju, natahuju chodidlo mezi palcem a patou.

Dělám to ted asi 3 mesíce a mám pocit znatelného zlepšení. Na protetice, kdyz jsem nechala dela vlozky mi prvně řekli, že nepotřebujeme zadnou korekci /krome vycpavky pred prsty, má kratsí chodidlo/. K docentovi jdeme az po Vánocích, ale i kdyby zase hrozil operaci, nenecham ji udelat.

A ted mu soukromý názor: sundat sádru a hned se rozbehnout...je nesmysl. Nejen ze to bolí, ale svaly jsou ochablé a dítě se bojí. Nám to trvalo než se vertikalizovala 3 týdny a vylozene se rozchodila s kulhanim az tak kolem 5 tydne. Bylu ji 4 roky. Starší dítko se naucí na berlích, je to pak mnohem jedodussi vertikalizovat. A pak jsem si vydupala lazne - dle meho nejlepsi vec co jsem mohla udelat. Jela jsem celkem 3x a dalo to Else i me vic nez jakakoliv rehabilitace predtim. Kdybychom meli jít na operaci, jakoukoliv, vubec o laznich nepochybuju. Tu hruzu co jsme si prozili po sundani sadry, ze se nerozchodi, tu bolest co doma musela snest, protoze jsme nevedeli jak ji rozcvicit...to uz nikdy.

Ale ja jsem rebel, jak s cviceni, tak s nazory na doktory. Berte me s rezervou a udelejte to tak jak to citis sama.
IrcaM 94805
30.9.2014 9:41:44
Ahoj všem,

po půlroční odmlce Vás všechny opět zdravím:-)

Bohužel oproti předešlým pozitivním informacím z každé kontroly u docenta, kdy bylo vše v pořádku, tentokrát nemám zrovna povzbuzující zprávy.

Syn(5 let, oboustr. PEC, 5xsádra, tenotomie)začíná stáčet levou nohu přednožím dovnitř. Zatím je to na hraně co se týče malíkového svalu (reakce na pošimrání na hraně nohy) a i achilovka je dostačující, ale pravá noha je o dost lepší a docent už si nás předběžně napsal na operaci MTA (přehození šlach + pro jistotu při jednom prodl. achilovky) v lednu. V prosinci se máme ještě přijít ukázat, jestli se nám to podaří/nepodaří rozcvičit.

Vím, že už se to tady jistě za ty leta několikrát probíralo, ale chtěla bych Vás moc poprosit, jestli nemáte nějaké tipy na cvičení...
(Dosud nebylo třeba nic jiného, než 2x denně protáhnout achilovku a cvičit reakci malíkového svalu/šlachy. Kluk je strašně živej a sportovní typ, takže věčně někde běhá, jezdí na kole, skáče na trampolíně a chodí, tedy aktivně procvičuje sám.)

Zároveň bych ty z Vás, které tuto operaci u dítka v podobném věku zažily, chtěla požádat, jestli byste mi napsaly pár informací, jak probíhal čas v nemocnici, doma se sádrou a po sundání, kdy se dítko rozchodí (dr. říkal, že po sundání prý hned může začít chodit), jestli se pak musí jet do lázní (dle doc.u těchto "lehkých" operací ne) apod.

Taky mě zajímá, jak jste to dítěti, které se cítí naprosto zdravé a nic ho nebolí, vysvětlili, že bude muset na operaci a nebude pak dlouho chodit...
Po doktorech lítáme pořád, má z nich hysterické záchvaty, když mu mají píchnout injekci a šahat na něj, jinak se to proti dřívějšku už zlepšilo.

Díky moc za pomoc a info.~;((
Všem přeji hodně zdravíčka~s~
Irča
marketa80 103039
29.9.2014 18:10:34
Ahoj,
opravdu je to tak, nejprve budeš mít po dobu pobytu v nemocnici napsanou neschopenku z nemocnice,jakmile nemocnici opustíš, tak ti jí ukončí a ty následující den půjdeš ke svému pediatrovi a ten ti napíše očr, jako omluvenka do práce může být na jakoukoliv dobu, placeno budeš mít od sociálky ale jen 9 dní, pak budeš holt doma zadarmo. Já to řešila následovně se synem, když měl operaci přehození šlach a obě nohy na 6 týdnů v sádře, nejdřív neschopenka, pak 9 dní očr, pak nějaký den dovolené, "pak mi nebylo dobře", takže jsem měla neschopenku na sebe, pak měla dcera rýmu, tak si vzal na ní manžel očr zase na 9 dní a hlídal oba a pak už hlídala babička, pak manžel nějaký den dovolené a tak jsme to nějak pytlíkovali... abychom přišli o co nejmíň peněz... nejdůležitější je, aby to nějak zkousli v práci ;-) nové očr ( tedy po 9 dnech)se může opakovaně napsat u stejného dítěte pouze u změny diagnozy, tedy nejdřív operace pec, pak třeba průjem, pak nachlazení, ale na to by musel pediatr přistoupit, na to já si netroufla ~a~ rodiče se prostřídat mohou, ale dohromady je placeno zase jen 9 dní
Jordana 64316
29.9.2014 14:49:00
Ahoj,mám pocit,že Inka má pravdu-očr je placené jen 9 dní-pak se můžeš s někým vystřídat na očr či si nechat napsat očr na jinou diagnozu-to ale nevím přesně,jak se dělá...Po těch 9 dnech asi opravdu není placené.
Stejně tak s pobytem v nemocnici si má rodič nechat vypsat nemocenskou či dovolenou-ne očr.
Jinak botky schein už moc ortopedi na pes eq. nedoporučují-ale o tom se tu už taky psalo vícekrát...

Ostatní zdravím!~3~
Iva
  • 
26.9.2014 19:52:05
to se mi nezdá, nemá tady někdo osobní zkušenost?
Inka ..|-.|-.-|.- 141843
26.9.2014 19:34:43
Myslím, že ošetřovačka trvá tak dlouho, jak je potřeba, akorát 9 dní je placená a pak neplacená.
Iva
  • 
26.9.2014 19:33:08
ale na jak dlouho? Ošetřovačka je jen na 9 dní...a my budeme doma měsíc? Může se ošetřovačka znovuvystavit, na jak dlouho, na stejnou diagnózu, musí to schvalovat revizní dr.????
Iva
  • 
26.9.2014 19:27:47
nám proplácí VZP botky 3x ročně 2000
Iva
  • 
26.9.2014 19:25:44
Ahoj,
tak my používáme scheiny od té doby co chodí, spokojenost. Kupujeme modré hero, 3 pásky na suché zipy. Dokupujeme je postupně ve všech velikostech a kombinujeme tak, jak mu nožky rostou...takže na zdravé má třeba 28 a na nemocné 27. Nyní je nosí do školky dovnitř místo bačkor (nejlépe totiž sednou. bačkory či uzavřené na ven...z toho se rychle vyroste, navíc než přijdou od objednání, tak mu nožky povyrostou a moc je nevyužije). První botky jsme zkoušeli v prodejně v Teplicích u paní Ledenové. Lecjaké tipy mu také nesedly, protože má ke všemu vyšší nárt.
Jen ta cena! Nárok u VZP je 3x ročně, což je dost málo. Platí nám 2000 jednorázově a my zbytek doplácíme, s poštovným apod. to je tak 2500 Kč, což je dost, ale boty pevné, funkční, dlouho vydrží. Kombinujeme je s Pegres - česká výroba, ale nyní je hodně ničí, když jezdí na dětské motorce. Jiné typy jako Fare či žirafka nám bohužel nejdou.
Inka ..|-.|-.-|.- 141843
26.9.2014 19:19:08
Je to tak, když jsi s dítětem v nemocnici, necháš si napsat neschopenku, když doma, ošetřovačku.
[<<Předchozích 280] Názory 281290 z 14951  [Dalších 14661 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.