| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Pes equinovarus

(?)
[<<Předchozích 370] Názory 371380 z 14951  [Dalších 14571 >>]
mili86 112852
2.5.2014 19:41:59
Dobrý den, jsem tu nováček a přečíst přes 14 000 stránek se mi nějak ještě nepodařilo, tak je možné, že bych tu našla odpověď, ale stejně se zeptám. Mám půlročního syna-oboustranný PEC, velmi rigidní. Od narození v Motole sádrovaný, nožky nepovolují jak by měly. NEJSME asi jako většina tady léčeni dle Ponsetiho. Tak bych se chtěla zeptat, zda tu není někdo kdo měl také hodně sáder, my už jich měly 16, a čeká nás v červnu určitě tenotomie a kapsulotomie. Máte někdo zkušenosti s takovouto operací v Motole? Malý je statečný, sádry nesádra, vělký pohodář, sádrování prosměje nebo prospí :-), ale už je to dlouhé.
marketa80 103039
2.5.2014 13:55:33
Ahoj Pájo,
u nás je to takhle, Tomášek (duben 2010), oboustranný PEC, jak moc těžký, nevím, měl 6 sáder, nohy se pěkně srovnaly, pak přetnutí achilovek, pak dlahy DB, pak JM jsme nosili do 2,9 let, pak už je odmítal, na RHB nechodíme, jen jsme protahovali. Rok nožky vydržely pěkné do necelých 4 let, pak se jedna začala stáčet při chůzi, vidět to bylo jen naboso. V lednu na kontrole doc. Chomiak konstatoval, že by udělal transpozici šlach na přednoží oboustranně, že achilovky má pěkné, ale vidí, že jedna se stáčí při chůzi a druhá k tomu má nakročeno. Prý je to ještě dle Ponsetiho protokolu, opravdu se o tom Ponseti zmiňuje. Prý bychom to mohli ještě nějakou dobu udržet a vycvičit ale nejspíš by nás čekala pak větší operace. Tak a je to 3 neděle co máme po operaci, nechci tu rozepisovat, co mě to stálo nervů v nemocnici, víckrát bych to nechtěla opakovat, Tomášek víceméně pobyt v nemocnici prokřičel, doma už je v pohodě. Nosím ho, půjčila jsem vozík za kolo a používám ho jako kočárek. V pondělí se po 3 týdnech vracím do práce a neskutečně se těším, manžel mě vystřídá. Mám toho plný brejle. Jsem zvědavá, zda se Tomášek rozchodí po sundání sáder, tak rychle jak tvrdí docent, který mi nechce napsat ani rehabilitaci, nicméně jsem požádala naší dětskou a na rhb budem chodit hned po sundání. Sádry má nízké asi 8 cm pod kolena, a je pravda že se plazí, leze a dělá s nima neskutečný věci, kdyby mohl, tak v nich i chodí, musím ho hlídat... ale i tak ty nohy budou oslabené, no jsem na to zvědavá.
Být vámi tak určitě bych do Vídně jela, minimálně na konzultaci, já vše chtěla konzultovat s Frydrychovou, ale nakonec sama jsem viděla jak se noha stáčí a navíc, když se o této operaci hovoří i u Ponsetiho, šli jsme do toho. Nicméně ale ještě nevíš jak jsem pochopila názor Poula, tak bych si ho poslechla, co navrhuje on. S Frydrychovou to můžete konzultovat taky, má přece soukromou ambulanci, znáš ji ze srazu. Držím palce, ať vám když tak taky stačí jak říká náš docent malá operace, tedy transpozice. Ahoj M.
Pája82 99524
1.5.2014 14:18:14
Přeji krásný 1. májový den. Obracím se zejména na ty z Vás, kdo jezdíváte k Dr. Radlerovi do Vídně.

S naším Kubíkem (nar. 2009, oboustranný těžký PEC, léčený od narození u Prof. Poula v Brně) řešíme dost zásadní problém. Je to právě rok, co nám bylo doporučeno ukončit noční ortézoterapii (měli jsme JM dlahy) a jsme zděšení, jak se nožky začaly zhoršovat (vtáčí se dovnitř, občas si o ně už i zakopne). Podotýkám, že jsme dlahy nosili 3,5 roku, každý den cvičíme, sportujeme (brusle, kolo, fotbal, procházky), takže děláme maximum, ale nohy se zhoršují. Prof. Poul nás chtěl vidět až po roce, ale my se vzhledem ke zhoršojícímu stavu objednali už po půl roce. Obávám se ale, že nám řekne, že je vše v pořádku, že je to jen "klinický" obraz PEC. Jenže nějak se s tím nejsme schopni smířit, protože víme, jak nožky vypadaly, ještě když se dlahovalo. Proto zvažujeme, zda-li nezajet za Dr. Radlerem do Vídně.

Nechci být uštěpačná, ale mám prostě pocit, že náš pan doktor Ponsetiho metodu trochu upravil po svém a stále je spíše zastáncem operativních řešení, že má pocit, že konzervativní způsob pomůže, ale zcela nevyřeší. Když jsem pročítala příběhy dětí ze stránek peckari.sk, tak řada lidí právě do Vídně jezdí a ten přístup k léčení a využívání Ponsetiho metody je prostě značně odlišný, než se praktikuje v ČR. Ale nechci nikomu křivdit, možná je to jen můj momentálně nešťastný pocit.

Prosím, napište mi, zda-li byste na mém místě do Vídně jeli a hlavně co můžeme očekávat. Jak se také objednat, na co se připravit atd. Moc Vám předem děkuji a přeji Vám, aby nožičky Vašich "drobečků" byly spokojené a bez komplikací! ~;((
Sara33(Eliška 07, Petr 09) 6948
25.4.2014 22:38:35
Eliška v podstate zadne omezeni nema, ale je videt za na neco sikovna nebude, napr. beh. Ale vedu ji k tomu zkusit vsechno. Vi, ze lezeni ji dela dobre a ten den nemusi doma cvicit, tak leze rada. Kolo, brusle, lyze....
Zatim bez bolesti.
ALE ona vi, ze neni uplne zdrava (vidi i tatinka jak na tom je). Je od malicka desne uvedomela, takze cvici dobrovolne, "aby mela zdravou nozicku". Ja se k ni nemuzu chovat uplne jako ze ji nic neni. Zazila jsem 2x, kdy ji nekdo slap na nohu, nebo jinekdo shodil neco na nohu tak nesikovne,ze ji to oteklo na prednozi...zacala pajdat, stacet nohu, ulevovat ji a vypadalo to uplne jako recidiva, coz me dost vydesilo. Takze ji nabadam k tomu, aby na sebe davala pozor.
A ja ji rikam otevrene co ji je a co ji ceka. Napr. to ze nejspis nebude nosit podpatky - uz skemra ted, kdyz vidi nektere holcicky ve strevickach. Taky to, ze bude muset cvicit cely zivot a tak.
Jeste nejsme ve skole, takze se s posmechem jeste nesetkala. Nosi brejlicky a divny boty /Schein/, ale my mame skvelou skolku a stesti na deti, takze zatim dobry.

Jinak ostatnim to taky rikam, pokud na to dojde rec. Omezeni urcita mame, vnekterych vecech jsem obezretnejsi /boty, viz opatrnost na nohu../, jezdime kazdy temer kazdy tyden na RHB a jeste zvlast k soukrome fyzioterapeutce. Tejpuju, takze to je i videt, lidi se ptaji.
Jordana 64316
25.4.2014 21:26:25
Ahoj,asi nejsme ten správný příklad-Honza o trošinku starší než tvoje holky-září-už léčen Ponsetovkou byl-ale ne úplně dle protokolu. Tenotomie byla až na 14m-a trošku jiným řezem-než se dělá dnes-2 cca 1,5cm jizvy na každé noze. Dlahy nosil cca do 8m. korýtka-pak do 3let DB.
Necítí určitě žádné omezení,žádné ani nemá-sportuje jak ďas,chodí tůry,lyžuje,běhá(velmi slušně sprinty),jezdí na kole,bruslích-dělá judo-vše bez potíží. Svaly na lýtku ani pohublé nemá-opravdu.Jen si myslím,že má menší chodidla díky vadě-má boty 34vel.na 143cm výšky-myslím,že by měl tak 36-37-být úplně fit.
Dokonce je nadprůměrný v urč. sportech-právě sprinty.Na bolesti žádné netrpí.
Bojujem tedy stále s kratšími achilovkami-cvičí a preventivně na záda taky...
Jediné co neudělá je dřep na plných chodidlech-achilovka ho nepustí...
Ve škole se mu nikdo nesměje-neb to sposuta lidí neví a nepozná.Prostě zdravý kluk-omezení nemá vůbec žádná.
Bylo by fajn,kdyby se ozvala Renča-ale zase si myslím,že záleží,jak rozsáhlou vadu kt, dítě má.....
Jana Martinová 45757
25.4.2014 20:01:57
Myslím si, že dět is touto vadou by měly všechno co mohou dělat jako zdraví lidé. Měli by být vychovávané jako zdravé děti, jak jen je to možné.
Lucilka*, Berušky 12/05 13529
25.4.2014 9:10:51
Ale zkusím se zeptat, asi spíš maminek starších dětí, co nebyly léčené Ponsettiho metodou - vnímají vaše děti nějak své postižení, případně následky operací? Vychováváte je tak, že jsou jiní, že mají nějakou vadu? Jak vnímají rozdílná chodidla, slabší lýtka, posmívají se jim děti ve škole?
maluko 137798
21.4.2014 17:35:39
Ahoj, zitra pry bude v poradu sama doma docent Chomiak...asi to nebude primo o equinovarech, ale treba to bude i tak zajimave
achilleus
  • 
12.4.2014 20:21:54
Milý přátelé a rodiče, které jsme dnes osobně poznaly DĚKUJEME VÁM. Za hojnou účast, za vaše zkušenosti, za vaše členství v o.s. Doufáme, že vám osobně přineslo dnešní setkání dostatek informací a odpovědi na otázky. Těšíme se na budoucí spolupráci a další setkání. Máte-li jakékoliv nápady nebo postřehy, vítáme každou radu. Všem dětičkám přejeme, ať jsou jejich nožky brzy srovnané!
Alena996 89106
9.4.2014 19:29:52
Gratuluju k narození princezny. Začátky jsou těžké, ale děti jsou úžasní a zvládají to lépe než my rodiče. A o tom co se dělo první měsíce nikdy nebudou mít ani nepatrnou vzpomínku. Hlavně aby nožky byli srovnané a krom pravidelného cvičení vás v životě nic dalšího nepotkalo. Držím palce ať vše zvládnete a užívejte každý den, kdy jste spolu. On ten čas tak rychle letí...a za chvílí budete řešit první botičky.~6~
[<<Předchozích 370] Názory 371380 z 14951  [Dalších 14571 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.