| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
19.11.2024 21:59:48
Ošuntělost, špína, nepořádek... kdo v tom žil, nevnímal to, byla to norma, ale srovnání s civilizovaným světem pak bylo jako facka.
Dodnes si pamatuji, jak v roce 90 stojím v Pasově v centru města, užasle hledím na úhledné barevné domy, na pestrobarevná auta s nápisy, na ulice a chodníky čisté, jako by tam někdo vytíral, na lidi v oblečení, které všechno vypadá jako nové, a přestože stojím v rušném centru, nevidím čmoud a necítím smrad. Zázrak, svět ze snu. A dneska všichni žijeme v tomtéž (téměř), považujeme to za samozřejmost a část lidí se hloupě rouhá plky o tom, že před rokem 89 bylo cosi lepší. |
| Stará husa | 154854 |
|
19.11.2024 21:58:09
Vlastně řeky byly barevný, zelený, oranžový, fialový. Akorát že smrděly a nebyly v nich ryby.
|
| Rodinová | 140078 |
|
|
19.11.2024 21:57:26
Ja tu sedivou atmosferu taky vnimala, zrovna v Parizsky a na Starem Meste, jeste v 80. letech kazdy den cestou do skoly.
A do toho usmevavi, pozitivni, hezky obleceni cizinci… Ale teda stara Praha mela uzasne magickou atmosferu, tu uz nema ![]() Nicmene nemenila bych ![]() |
| Čumča. | 160024 |
|
|
19.11.2024 21:50:45
do toho to ovzduší v průmyslových oblastech, často se topilo uhlím (a různým odpadem) a při inverzích všechny emise zůstávaly dole, opravdu i ten vzduch byl hroznej
|
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
19.11.2024 21:50:14
Rose, nevím, kde jsi žila v osmdesátých letech, já jsem žila ve městě, kde jediná výraznější barva fasády byla oranžová barva cihel v místech, kde fasáda opadala.
Truhlíky květin za okny? Nebo dokonce na veřejných místech? Nepamatuješ si ten úžas, když jsi poprvé šla po ulici někde v západoevropském městě? Tolik k šedi veřejného prostoru. (Rudé hvězdy na plakátech nepočítám.) Jinak ano, barvy existovaly, předměty denní potřeby měly barvy, nicméně oblíbenou aktivitou nás dívek bylo nakupování drogistických barev na textil značky Duha, s jejichž pomocí jsme barvily na růžovo nebo fialovo bílá pracovní trika nebo bílé tenisky, abychom si vyrobily kus módy, který se nedal běžně koupit v obchodě. |
| Beat | 107867 |
|
|
19.11.2024 21:49:37
Nezapomenu na pohled do Pařížské ulice někdy v 70.letech. Prakticky souvislá, šedivá lešení po obou stranách od Vltavy až ke Staromáku
|
| Beat | 107867 |
|
|
19.11.2024 21:47:54
Rose, byla šedivá. To je fakt. Je to i častý, nezávislý pohled lidi, co sem tehdy přijeli ze západu.
|
| Čumča. | 160024 |
|
|
19.11.2024 21:47:22
no jasně, neexistoval žádnej opravdu pěkně zrekonstruovanej barák, všechno se flikovalo, maximálně se stará nádherná fasáda prostě obouchala do jednoduchých linií, anebo líp, kolem baráku bylo lešení (aby na nikoho omítka nespadla, ne kvůli nové fasádě)
památky chátraly neuvěřitelným způsobem - porovnejte si to se dneškem ![]() kolem obcí a měst černé skládky odpadu |
| Evelyn1968,2děti | 6269 |
|
|
19.11.2024 21:43:28
"Ani jsem nevěděla,že bych třeba měla po čem toužit. Neviděla jsem to."
U nás čas od času někdo přišel s něčím ze západu nebo z Tuzexu, o papírově bundě se mi i zdálo, někdy v 10 letech, měl ji spolužák, úplně jako ušitá z novin. Občas se v médiích mihla západní hudba, kdyby bylo tehdy aspoň YouTube, byla bych šťastné dítě .Kamarádka pobývala na západě, otec byl odborník v místní Kolbence, a tam dohlížel na vývoz místního zboží. Co ta měla nedostupných věcí. |
| Stará husa | 154854 |
|
19.11.2024 21:39:57
Rose, já si pamatuju ty šedivé omlácene domy v ulicích, všechny ještě měly na sobě díry po kulkách z války, na vesnicích šedivé domky obklopené zahradami plnými různého železného šrotu a jiného bordelu. Když u nás ve městě v 80. letech opravili jeden činžák a natřeli ho světle růžovou barvou, chodili jsme se na něj dívat jako na zjevení. Takže ano, já si pamatuju šedivou dobu.
|
Rybářský denČeské Budějovice
Povídání o bylinkáchChrudim
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.