 
	
	| susu. | 129001 | 
| 4.4.2024 12:32:06 Rose, jo, jen mi přijde, že teď se to přehání na druhou stranu - cukr je špatně, bílá mouka je špatně, mouka sama je taky špatně, mléko zahleňuje, z vajíčka jíst jen , hmm, teď nevím, jen bílek nebo jen žloutek, to druhé je taky špatně, vodu jen za studánky, ....  | 
| Stará husa | 154854 | 
| 4.4.2024 12:28:53 Já mám obavy, že my si tu zdravou stravu našich předků hodně idealizujeme. Většina předků snídala černé kafe, případně meltu s namočeným tvrdým chlebem, obědvala zasmaženou polévku s nějakým sladkým moučným jídlem, případně knedlík s omáčkou a večeřela zas meltu s chlebem. Syrová zelenina ani ovoce se moc nejedlo, ještě babička mého BM vyprávěla, že syrová rajčata nikdo nejedl, používala se jen do omáčky a i tak to byla za první republiky žhavá novinka. Ovoce se jedlo zavařené jako kompot, syrové ovoce bylo pro děti, okurky jen naložené. Zkažené maso se nakládalo do hypermanganu a jedlo se, plesnivé nebo nahnilé části potravin se odkrojily a zbytek se snědl. Jídlo bylo vzácnost, takže se všechno spotřebovalo. Ano, neměli tehdy éčka a polotovary, ale jinak to nebyla žádná sláva.  | 
| Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 | 39806 | 
|   | 4.4.2024 12:27:25 susu, no jenže musíš ještě započítat, že běžně lidé v té době neměli informace o dlouhodobých dopadech na zdraví... řešili tedy jen ty zjevné, do očí bijící a okamžité následky... tedy třeba plíseň byla jen "kosmetická" záležitost... ale když už to víš, tak to prostě řešíš   stejně tak museli poměrně složitě dojít k nutnosti kanalizace, k mytí rukou a podobně  byla to odpověď především na to, že takové věci člověk řeší až dnes... | 
| susu. | 129001 | 
| 4.4.2024 12:25:30 tatramelko, jen je dobré si někdy přečíst i něco jiného než stále stejná ideologická dogmata o zhoubnosti současných potravin. | 
| susu. | 129001 | 
| 4.4.2024 12:22:50 nejde mi to najít, byl to velmi zajímavý článek o potravinách dříve, Že i tehdy se dodávala barva i chuť a ty látky byly mnohem horší než ty současné. Do chleba se dávaly piliny, aby mimo jiné, pekař ušetřil. Voda se nedala pít, protože byla znečištěná bakteriemi - nulová kanalizace i vědomí o tom, že není dobré brát vodu z řeky pod městem nebo ze studny u hřbitova,... Mléko se samozřejmě ředilo vodou...Fakt to byl hezký článek plný plesnivé mouky s myšími bobky v ůnoru, kdy se nic jiného nedalo sehnat a skaldování nebylo na dnešní úrovni. | 
| Tatramelka+3 | 66284 | 
|   | 4.4.2024 12:20:46 Ano, jsme lidé různí. Každá z nás chápe koloběh života jinak.  Přidala jsem se k diskusi Vysoce průmyslově zpracované potraviny v sekci Jíme zdravě, protože mě to zajímá a přidala jsem svou trošku do mlýna. Určitě nehodlám své postoje obhajovat a už jsem to tu psala někde níž. Vlastně je mi jedno co kdo jí, ale mám radost, že je pořád dost lidí, kteří to mají podobně jako já a farmáři a domácí produkce má kdo podporovat a my máme kde kupovat  . | 
| susu. | 129001 | 
| 4.4.2024 12:15:45 Rose, já četla, jak naši předkové pro pěknou barvu kyselých okurek používali arsen.  už hodně dávno... | 
| susu. | 129001 | 
| 4.4.2024 12:14:14 "Mě přijde zase ujeté, čím vším nám nadnárodní korporace to jídlo vylepšují, proč a za jakým účelem." No, protože to někde vyrobí a někam vezou a tam to nějakou dobu skladují a prodávají, a když to bude tvrdé, plesnivé, zkažené, tak si to nikdo nekoupí.  A když si to koupí ještě před zkažením, tak chce aby mu to i doma ještě vydrželo. ...Fakt se musíš takto ptát? "Proč skupují podniky, které zavřou a nevytěží jejich know how a nebo je nepoužíjí pro místní trh?" Tuším, že know how využijí, je-li jaké. pro místní trh použijí, co se jim hodí, co se nehodí, nevyužijí. "Proč máme jíst jablka z opačného konce světa, když nám tu také rostou?" Protože je, překvapivě, někde jsem četla, levnější a ekologičtější je dovézt než celou zimu skladovat. A ta od nás si můžeš koupit na trhu nebo od farmáře, tak sije tam kup. "Přijde mi ujeté, že i zdravě vypadající, štíhlí lidé kolem mne berou kdejaké léky na klouby, srdce, cukr, cholesterol a ještě si v tom notují "Tak ty už taky?" ...vlastně si připadám těmito lidmi obkolopená. Nerozumím tomu,proč to berou a proč třeba nehledají příčinu ve stravě? " Protože tam nemusí být? Protože jsme lidé různí? "Nebo věří, že tu budou věčně? - to co jíš se odráží na kůži, pleti, klubech, aktivitě srdce atd.." No, tomu asi nevěří nikdo. Znám lidi, jeden má náběh na cukrovku a dnu, ale je dlouhé roky vegetarián a jí jen ovoce, žádné sladkosti. Jiná je štíhlá a aktivní a dostala nemoc, co jí "požírá svaly", nepamatuju si název. V její stravě to určitě nebylo a nemá to jak stravou změnit. "Dřív jsme nedováželi tolik potravin ze zahraničí ." Jo, to je globalizace. Zase máme mango a papáju a avokádo a pizzu, a citrusy nejen o vánocích. A taky milion dalších věcí, které můžeš a nemusíš využít. "a naše mámy (teda možná spíš babičky) určitě vařili ze základních surovin více než my" Jo a taky nechodily do práce, teda před komunisty. A ty suroviny, no v mouce byla bio vajíčka bio červíků, ve vajíčkách bývala salmonelóza a někdo měl holt smůlu, plesnivá marmeláda bez konzervantů se jen odkrojila a zbytek se jedl, o rakovinotvorných zbytcích plísně nic nevěděli. Nahnilé ovoce se běžně vykrajovalo a dál jedlo. Jo, byla to pohoda. | 
| Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 | 39806 | 
|   | 4.4.2024 12:04:24 "Dřív lidi byli rádi, že vůbec něco k jídlu mají." No ano, dřív lidé jedli opravdu jen jídlo ze základních surovin, vrcholem "konzervace" bylo sušení či fermentování, výjimečně nakládání do oleje (tuku). Vrcholem slazení bylo ovoce či med. Mouka byla celozrnná, bílá byla jen "prémiová". Maso bylo nedostatkové, tedy spíše sváteční. "V mém mládí se řešilo, co je zdravé, ve smyslu mléko, ovoce a zelenina a pod." To ještě pořád mluvíme o době, kdy potravinářský průmysl byl spíš o potravinách než o průmyslu. Chemie se začala vkrádat do potravin, ale jednak to bylo dost drahé a především ještě lidé neřešili případný dopad na lidské zdraví. Právě v té době jsme si na sebe upletli bič různých přídatných látek, vylepšovadel ať už jde o trvanlivost, vůni, chuť či barvu. Daň za to platíme dnes všichni a budou ji platit i ještě naše děti. "Teď řešíme složení jednotlivých potravin a podobné číčoviny." Dnes teprve zjišťujeme, jak velký dopad má na naše zdraví ta hezká modrá barvička na lentilkách, jak moc se na našem zdraví odrazí všechna ta éčka, už máme dostatek studií a potvrzení, že ty báječné barvy, chutě a konzervanty nám neprospívají. Taky jsme se dobrovolně vzdali spousty dobrých potravinářských norem, pod dojmem svobody a "skvělého" potravinářského průmyslu ze západu. No a s dostatkem informací přichází potřeba začít chránit sebe i své děti a zároveň ještě bojujeme s našimi návyky z dob, kdy se podobná témata řešit ještě nemusela. | 
| Tatramelka+3 | 66284 | 
|   | 4.4.2024 11:51:53 Mě přijde zase ujeté, čím vším nám nadnárodní korporace to jídlo vylepšují, proč a za jakým účelem. Proč skupují podniky, které zavřou a nevytěží jejich know how a nebo je nepoužíjí pro místní trh? Proč máme jíst jablka z opačného konce světa, když nám tu také rostou?  Přijde mi ujeté, že i zdravě vypadající, štíhlí lidé kolem mne berou kdejaké léky na klouby, srdce, cukr, cholesterol a ještě si v tom notují "Tak ty už taky?" ...vlastně si připadám těmito lidmi obkolopená. Nerozumím tomu,proč to berou a proč třeba nehledají příčinu ve stravě? Nebo věří, že tu budou věčně? - to co jíš se odráží na kůži, pleti, klubech, aktivitě srdce atd.. Dřív jsme nedováželi tolik potravin ze zahraničí a naše mámy (teda možná spíš babičky) určitě vařily ze základních surovin více než my. | 
 Rybářský denČeské Budějovice
Rybářský denČeské Budějovice   Povídání o bylinkáchChrudim
Povídání o bylinkáchChrudim   Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou   Vítání sv. MartinaBlansko
Vítání sv. MartinaBlansko   Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město  Další akce nalezte zde
 Bramborová roláda s masem/Simča, dcery *1988 a 1997
Bramborová roláda s masem/Simča, dcery *1988 a 1997 Košíčky Mon Cheri/Simča, dcery *1988 a 1997
Košíčky Mon Cheri/Simča, dcery *1988 a 1997 Čokoládový krém/Simča, dcery *1988 a 1997
Čokoládový krém/Simča, dcery *1988 a 1997 Churros/Simča, dcery *1988 a 1997
Churros/Simča, dcery *1988 a 1997 Banánové omeletky/Simča, dcery *1988 a 1997
Banánové omeletky/Simča, dcery *1988 a 1997 Brusinkový punč/Simča, dcery *1988 a 1997
Brusinkový punč/Simča, dcery *1988 a 1997 Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/ Citronový gel a krém (Lemon curd)/Simča, dcery *1988 a 1997
Citronový gel a krém (Lemon curd)/Simča, dcery *1988 a 1997 Tvarohový chesecake/Simča, dcery *1988 a 1997
Tvarohový chesecake/Simča, dcery *1988 a 1997 Dýňoví šneci/Simča, dcery *1988 a 1997
Dýňoví šneci/Simča, dcery *1988 a 1997Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.