| susu. | 129001 |
|
4.4.2024 11:25:20
Přemýšlím, co napsat. Dřív lidi byli rádi, že vůbec něco k jídlu mají.
V mém mládí se řešilo, co je zdravé, ve smyslu mléko, ovoce a zelenina a pod. Teď řešíme složení jednotlivých potravin a podobné číčoviny. Jo, není dobré založit veškeré jídlo na chemických doplňcích, cukru, mouce,... Ale řešit, jestli je mouka zdravá a jaký druh je zdravější, je podle mě už ujeté. |
| Tatramelka+3 | 66284 |
|
|
4.4.2024 10:22:21
Buřte,
už dávno to neřeším a neobhajuji před ostatními. Nekomentuji, proč nechodím do závodní jídelny a proč vyrábím dětem takové svačiny a kolik mě to stojí času a že to musí stát peněz. Někomu kdo vydrží hledat celý den v letácích slevy a lítat mezi Lidlem a Kauflandem kvůli 5,-Kč to nevysvětlím, nepochopí to ani někdo kdo nerad vaří a už se ani nesnažím. Je to každého osobní nastavení. Ač jsem tomu chvíli nevěřila i děti, teda dnes už puboši kopírují a chutná jim to co doma jíme. Odzvonilo mekáčům a kinderbuenům a jiným. Neříkám, že si nedají když jedou s partou ze závodů nebo si nekoupí v sámošce sušenku. Taky se normálně najím, když jdeme na pracovní oběd nebo večeři. Naučilo nás okolí, že zpravidla ti co např. o veganství dlouho vypráví a poučují, tak to vydržím max. půl roku a nebo si v restauraci dají omáčku a vyndají si z ní maso a nezavřou po celou dobu klapačku, aby tě ubezpečili že se právě zabíjíš svým burgerem . Čas od času upečeme doma bučíček a uzené zalejeme černým pivkem. ...máme to rádi. Máme rádi klasické omáčky svíčkovou nebo kuře na paprice. Ale všechno tohle se dá dělat s potravinami od místních dodavatelů a víme, jak to připravované. Omáčky zahustit zeleninou, podlévat kvalitními vývary. Chvilku asi trvá než se to člověk naučí a vymyslí, jak na to, ale já už dneska třeba - ano - strávím jeden den v týdnu 4 hod. u plotny, ale po zbytek týdne už jen šup, šup, přijdu domů v 18:30 a v 19 hod. už máme teplou večeři. Základ se tetelí v lednici a dokrájím jen zeleninu nebo nějakou přílohu. Mám ráda jídlo, ráda vařím, peču a čtu o jídle. Jídlo prokládáme sportem. Nejsem už ani nejmladší ani nejhubenější a třeba s váhou a s chutěmi poslední tři roky bojuji. Jsem ale zdravá já i můj muž. Ani cholesterol, ani cukr, nemocní býváme zřídka. Nejsme žádní hubeňouři, ale ani nejsme silní, vlastně děláme to co jsme vždy dělali. Chodíme po horách i po městě, popoběhneme, zatím nás nebolí žádné klouby nebo záda. |
| Anadar | 27930 |
|
|
4.4.2024 9:54:20
Buřte,já bych řekla všeho s mírou. Základní potraviny jsou nezpracované.Vždycky je lepší si doma uvařit a upéct,minimálně kvůli tomu,že víš,co do toho dáváš. Kdysi jsem četla,že nemáme kupovat potraviny,které mají ve složení látky,které nemáme doma v kuchyni.
Rozdíl mezi pytlíkem těstovin a jejich instatní variantou s "polévkou" v malém sáčku je z hlediska zpracovanosti nebetyčný,to je vcelku známo. Mě osobně jsou podezřelé výrobky s příliš dlouhou trvanlivostí,protože konzervanty stejně jako mikroby v guláši likvidují mikroby ve střevě. Vařím dost,peču domácí chleba a nejrůznější koláče.Troufnu si i na narozeninový dort.Jednak mi to všechno víc chutná,jednak se snažím cíleně neplevelit domácí jídelníček průmyslově zpracovanými potravinami. Ale jestli si chlapi dají párek a já zhřeším nějakou sladkou prasárnou,to vážně neřeším. |
| Len | 108740 |
|
|
3.4.2024 22:35:52
Ja se ridim jen chutovymi poharky, nejsem ochotna jist neco jen proto, ze je to zdrave. Cukru do babovky davam presne podle receptu, protoze tak mi chutna a pridam cerstve mletou celozrnnou mouku, protoze mi chutna a zaroven je zdrava, plus mlete orechy nebo mandle, protoze mi chutnaji a mozna jsou zdrave. Pokud najdu variantu jidla, ktera je zdravejsi a stejne chutna jako dosud varena varianta, tak ji uprednostnim, ale chut je to nejdulezitejsi. Blby je, ze varim pro velmi ruznochutovou domacnost, musim to vse zkombinovat, to je na tom to nejtezsi.
|
| TaJ | 81121 |
|
|
3.4.2024 22:29:31
Buřte, já s tebou taky naprosto souhlasím, jen u nás je to s tím experimentováním trochu složitější, no...ale možná něco z toho zkusím, syn se teď tváří, že je docela přístupný novým věcem, tak třeba... Nedávno snědl mandarinku. Poprvé v životě, když nepočítám mandarinky z plechovky. Ovšem jak už to u nás tak bývá, tak to vypadá, že mandarinka rozebraná na měsíčky, představuje svačinu jen na výlety. Na svačinu do školy chce pořád jen to svoje navyklé jablko
![]() |
| Len | 108740 |
|
|
3.4.2024 22:29:04
To nevim, zeny, jak eliminuji pripadne nezadouci rostliny. V tom Skotsku, kde pestuji sve druhy obili, uz jen tak neco neroste, tam je to krajina hodne nevstricna. Prodavaji to obili uz dlouhou dobu, kdyby byl nejaky problem, tak uz by to bylo rozmazle a dohledatelne.
Ted jsem cetla, jake se chystaji dovozni tarify na jidlo z Evropy, takze asi budu jeste vic mlit a mene jist bilou mouku. |
| Půlka psa | 24064 |
|
|
3.4.2024 22:20:50
Kdysi mi koriandr chutnal jak mýdlo s ropou, ale už ho miluju. Geny se přitom nezměnily ani mně, ani tomu koriandru.
![]() |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
3.4.2024 22:13:59
Buřte, já s tebou vřele souhlasím
![]() Samozřejmě, že občasná střídmá konzumace čehokoliv není "smrtelná", ale jak píšeš, proč nezvyšovat výživovou hodnotu pokrmů a pestrost jídelníčku, když to navíc může být i chutné. |
| babi_ | 48341 |
|
|
3.4.2024 21:41:31
Čočka je zdravá. Výživový extremismus tu reprezentuji tuším zcela osamoceně, ředit mouku moukou má do nějakých extrémů určitě daleko
![]() |
| Rodinová | 140078 |
|
|
3.4.2024 21:40:19
Jj, kyprici prasek s vinnym kamenem je super vynalez
![]() |
Rybářský denČeské Budějovice
Povídání o bylinkáchChrudim
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.