Tohle je recept z časopisu Rodiče 01/4. Možná to využijete až budou děti větší.
Přísady na dva plechy:
500 g mouky
1 balíček sušeného droždí
asi 200ml mléka
3 lžíce medu
1/2 lžičky soli
2 vejce
na ozdobu: mák, sezam, hrubý krystal, barevný cukrový máček....
150g mouky smícháme se sušeným droždím, zahřejeme mléko, ve kterém rozpustíme med a vše smícháme. Kvásek přikryjeme a na teplém místě necháme 20 minut kynout. Máslo rozpustíme a umícháme v něm jedno vejce. Kvásek zaděláme se zbylou moukou, solí, směsí másla a vejce a s takovým množstvím vlažného mléka, aby se těsto dobgře hnětlo. Rukama těsto vypracujeme až se nelepí a je vláčné. Vytvarujeme kulaté bochánky o vel. vlůašského ořechu a poklademe je v odstupu na plech. Druhé vejce rozmícháme s vodou, bochánky jím potřeme a uprostřed uděláme vryp. Necháme je na plechu kynout dokud nezdvojnásobí svojí velikost. Pak je posypeme mákem,sezamem a pod. Pečeme při 180 stupních do světlehněda asi 15 minut.
Asi si říkáte,že housky mají v každém obchodě,ale já tady mám knihu "Víme co jíme aneb éčka v potravinách" a tam jsem se teda dočetla věci co se dávají do chleba. Tak domácí je domácí... to jen tak pro spestření :-) |