Větší část sacharidů obsažených v přípravku ČAJánek tvoří laktóza. Je to disacharid složený z glukózy a galaktózy, s nímž se kojenec setkává záhy po narození, protože je přirozenou součástí mateřského mléka. Lidské mateřské mléko obsahuje 7% laktózy, což je 2x více než kravské mléko. Trávicí trakt malého miminka je ke štěpení laktózy většinou dostatečně vybaven a pokud dítě netrpí vrozeným deficitem laktázy nebo jinou laktózovou intolerancí, nemá s trávením mléčného cukru žádné problémy.
Štěpení disacharidů je regulováno substrátově, tj. čím více je disacharidů v potravě, tím více se tvoří příslušného specifického enzymu (sacharázy).
Laktóza má pouze 30 - 60% sladivosti sacharózy. Nevytváří proto u kojenců předčasně nežádoucí návyk na sladkou chuť, který vede později ke vzniku obezity a dalších civilizačních chorob. Některé studie dokonce uvádějí souvislost mezi zvýšenou konzumací sacharózy (dochází k překyselení vnitřního prostředí organismu) a vznikem atopického ekzému. Vzhledem k tomu, že ČAJánky, v nichž je obsažena pouze laktóza, mají pro starší kojence již trochu nevýraznou chuť i barvu, byla řada ČAJánků určených pro děti od ukončeného 6. měsíce věku doplněna o přípravky s malým přídavkem sacharózy. I tak však tvoří laktóza více než 50% obsahu sacharidů.
Laktóza je pro kojence lépe stravitelná než sacharóza a má i další prospěšné účinky. Zejména upravuje pH střevního obsahu a napomáhá tak rozvoji užitečných střevních mikroorganismů, které nejen pomáhají štěpit živiny, ale syntetizují také řadu vitaminů a jsou velmi důležité pro rozvoj imunitního systému.
Energetický obsah obou sacharidů (laktózy a sacharózy) je shodný - 17kJ/1g.
Nesnášenlivost laktózy
Přestože většina kojenců přijímá ČAJánky s obsahem laktózy velmi dobře a bez obtíží, je třeba se v zájmu objektivity zmínit i o případech nesnášenlivosti laktózy.
Laktózová intolerance je nejčastěji se vyskytující porucha trávení disacharidů. Trpí jí asi 10% bělochů a až 70% černochů. Porucha se však manifestuje většinou až ve věku 4 - 6 let, proto u kojenců potíže nebývají.
Naproti tomu deficit sacharázy, který postihuje jen asi 0,2% populace se projevuje již v kojeneckém věku. Při poklesu aktivit disacharidáz zůstanou disacharidy v tenkém střevě nerozštěpeny a vlivem osmózy přitahují vody z krevní plasmy do lumen střeva. Nestrávené disacharidy se potom stanou v tlustém střevě živnou půdou pro střevní bakterie, jejichž metabolickou činností vznikají z cukrů různé nízkomolekulární látky, které dále zvyšují osmotický efekt. Tyto látky mohou být i plynné povahy, nezřídka dráždí střevo a vyvolávají další obtíže - nadýmání, plynatost, vodnaté průjmy, poruchy vstřebávání dalších živin v důsledku zrychlené pasáže střevem. Uvádí se, že 50 g nestrávených disacharidů na sebe váže až 1 litr vody.
Velmi vzácným onemocněním je porucha metabolismu galaktózy (galaktóza a glukóza tvoři molekulu laktózy) - galaktosémie. Je způsobena deficitem enzymů především galaktokinázy a galaktózo-1-fosfát uridyl transferázy, které přeměňují galaktózu v krvi. Klinicky se tato porucha projevuje již v prvních dnech po narození, když dítě začne přijímat mateřské mléko. Začne zvracet, ubývá na váze, zhorší se kojenecká žloutenka, zvětší se játra a slezina, je hypoglykemické. Galaktóza se neodbourává, přeměňuje se na galaktikol, který vede k vážným orgánovým změnám. Pro tyto pacienty je řešením pouze celoživotní vyloučení laktózy z potravy. Jedná se nejen o mléko a většinu mléčných výrobků, ale i o některé farmaceutické přípravky (tablety) v nichž se laktóza běžně užívá jako vehikulum.
Obsahově mnohem menší, zato z hlediska účinku významnější součástí ČAJánků jsou rostlinné a ovocné extrakty. Jsou vyráběny za mimořádně přísných podmínek, s použitím mnohonásobné filtrace, aby neobsahovaly žádné nežádoucí příměsi (pyl, ostré zbytky rostlin). Jsou použity pouze takové rostliny, které neobsahují ani silně účinné látky, ani možné alergeny (např. aromatické ovoce). Všechny rostliny vyhovují našim platným zákonům a vyhláškám, které se týkají použití léčivých rostlin v čajích a potravinách pro zvláštní výživu.