| 
 
 | 
	|  |  | 
| Medové perníčky |  |  |  | Autor: Senedra , 23.11.2005 |  |  |  |  | Medové perníčky 
 
 
 Těsto:
 
 5 dkg másla nebo Hery
 
 25 dkg cukru
 
 10 dkg rozpuštěného medu
 
 4 vejce
 
 65 dkg hladké mouky
 
 Perníkové koření – 2 zarovnané lžičky ( anýz, fenykl, skořice, hřebíček)
 
 2 rovné lžičky jedlé sody – čím je čerstvější, tím budou perníčky  měkčí!!!!
 
 
 Postup: Máslo, cukr, med a vejce smícháme a utřeme v míse. Pak přidáme jedlou sodu a koření. Na závěr přimícháme hladkou mouku.Přidáváme tak dlouho, až nebude těsto lepit. Pokud chceme perníčky tmavší, můžeme přidat i trochu potravinářského kakaa. Můžeme nechat v chladu odpočinout, ale nemusíme.
 
 Na pomoučeném vále vždy z části těsta vyválíme placku silnou 3-5mm, ze které vypichujeme jednotlivé tvary. Pečeme na plechu potřeném tukem nebo voskem, lze použít i pečící papír. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Hned po upečení je třeba potřít perníčky rozšlehaným vejcem.
 
 
 
 Poleva:
 
 1 bílek
 
 14 dkg moučkového cukru ( je nutno alespoň dvakrát prosít)
 
 dle potřeby citronová šťáva
 
 Postup:Nejprve bílek procedíme skrz jemné sítko nebo silonovou punčochu. Bílek s cukrem utřeme v misce, dle potřeby přidáme cukr nebo citr. šťávu.Poleva se musí lesknout. Nalijeme jí do mikroténového sáčku, kterému jsme odstřihli růžek a zdobíme. Správná poleva se neroztéká ( málo cukru) ani z perníčků neodpadá ( přidat citr. šťávu). Také lze použít potravinářské barvivo na její obarvení.
 
 |  |  Zobrazeno doposud 368 x. |  |