Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Recepty líné kuchařky

Autor: sally , 7.9.2006

Mám dvě děti, není čas na hrdinství.


Maso - v hrnci trošku obdělám na másle nebo olivovém oleji porek, přidám maso, pak vodu, podusím, nakonec zeleninu (mrkev, cuketa, případně brokolice). Co nepoužiju okamžitě - zamrazím. Do téhle směsi se dá přidat pak různých ingrediencí a udělat z toho pokaždé jiné jídlo. Někdy trochu sýra, někdy lžičku zakysané smetany, jindy ostatní zeleninu (hrášek, kukuřice), nebo dolít trochu vody a zahustit nemléčnou ovesnou nebo rýžovou kaší a udělat takovou hustší polívku.  Z koření používám hodně bylinky - oregano, bazalku, tymián, taragon, rozmarýn... třeba do hovězí polívky se výborně hodí máta (vietnamský recept).


těstoviny - milují obě děti. Nejraději asi mají když k tomu v mikrovlnce uvařím zeleninu (hrášek, kukuřice, brokolice) a udělám sýrovou omáčku (trochu sýra rozpuštěného v mléce). TOmovi občas dělám to, že osmahnu na másle kostičky šunky, přidám rajčata (když se spaří, jdou oloupat), nakonec trošku zakysané smetany a posypat oreganem. Se smetanou a oreganem se dá udělat i tuňák, ale toho dětem nedávám.


Zapékání - cokoliv sesypu do malé skleněné mističky (třeba zbylé vařené brambory, kousek květáku či brokolice, pár kostiček šunky, hrášek, kukuřici....) a zapeču s vajíčkem a se sýrem.


Rýže - uvařím s hráškem a kukuřicí, přidám čerstvé rajče, trochu strouhaného sýra, lžičku jogurtu nebo zakysané smetany, případně šunku - zase co dům dá... je to něco mezi salátem a rizotem - děti milují (Lise zatím vynechávám ta rajčata, i když ta jsou tam nejlepší).


 


Tipy - maso chutná lépe s pórkem. Solím málo, spíš dochutím bylinkami. Omáčky a polívky se místo jíšky dají zahustit nemléčnou kaší. Lžička zakysané smetany udělá ze včerejšího oběda nové zajímavé jídlo. Místo majonézy se dá (třeba do salátu) pro mimčo použít bílý jogurt.

Zobrazeno doposud 344 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.