Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Lasagne

Autor: Cecill + Natálie 13.10.07 , 28.2.2005
1 balíček těstovin lasagne - široké pláty (u některých značek spotřebujete celý, u jiných ne, záleží na velikosti vašeho pekáčku a počtu strávníků)
1 mražená zelenina (různé varianty – např. hrášek, mrkev, kukuřice nebo jindy s houbami, brokolicí, špenátem , prostě co dům dá)
1-2 rajčata nakrájené na kostičky
Cca 20 dkg anglické slaniny pro vůni masíčka (když budete dělat masové, tak mleté maso)
Cca 20 dkg nivy + 15 dkg eidamu nebo cca 30 dkg jakéhokoliv tvrdého sýra na strouhání
1 sladká smetana
1 kostka slepičího bujónu
Provensálské koření, sůl, pepř, když jsou se špenátem tak i sušený česnek.

Začneme tak, že do menšího hrnce dáme vařit asi 0,5 l vody s kostkou bujonu, v bodu varu přilijeme sladkou smetanu a přisypeme provensálské koření a necháme chvíli provařit a do této tekutiny dáme nastrouhanou nivu nebo jiný sýr který máme, ale ne všechen, necháme si trochu na posypání navrch.
Vedle v pánvi, nejlépe woku rozehřejeme trochu olivového nebo jiného oleje, přihodíme na kostičky nakrájenou slaninu, kdo rád tak i cibulku a zpěníme dozlatova, pak přihodíme veškerou zeleninu co máme a necháme pěkně prohřát, ochutíme kořením, odstavíme a začneme s vrstvením.
Vrstvení: připravíme si pekáček, nejlépe obdélníkový ať nemusíme lasagne lámat, dno poklademe plátky těstovin, na ně po celé ploše rozprostřeme zeleninovou směs, přikryjeme zase těstovinami a přiměřeně polijeme tou hmotu z bujonu a smetany se sýrem, to samé opakujeme dokud máme v pekáčku místo a máme směs, zakončíme vrstvou těstovin, trošku uplácneme rukou a celé zalijeme zbytkem smetany s bujonem, posypeme zbylým sýrem, přiklopíme víkem a dáme péct do trouby na cca 150-180 dokud se nám tekutina neodpaří a pak necháme krátce zapéct bez víka pro zlatou barvičku.
Pokud děláte lasagne s masem, použijte směs mletého masa, které orestujete jako bolognes, tj. s cibulkou česnekem, majoránkou a pokrájenými rajčaty a pepřem.
To samé lze udělat s caneloni - dlouhé duté trubky, které směsí plníme, dáváme do pekáčku na sebe a zalijeme.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 364 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.