| vánočka (mazanec) 
 500g hladké nebo polohrubé mouky
 40g droždí
 100g pískového cukru
 100g tuku
 sůl
 asi 2 dl mléka
 2 žloutky
 rozinky, mandle, vejce na potření
 
 do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a mouky a trochu vlažného mléka, rozetřeme a necháme přikryté vykynout
 do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, rozehřátý vlahý tuk, žloutky, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto
 dobře propracujeme a promícháme se spařenými mandlemi a opláchnutými rozinkami
 těsto poprášíme moukou a necháme přikryté kynout
 během kynutí ještě jednou propracujeme
 pak rozdělíme těsto na 9 dílů a upleteme vánočku, zpevníme na plechu špejlemi a necháme ještě chvíli kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme rozsekanými mandlemi a pečeme asi 50 minut v mírně vyhřáté troubě
 
 |