vánočka (mazanec)
500g hladké nebo polohrubé mouky 40g droždí 100g pískového cukru 100g tuku sůl asi 2 dl mléka 2 žloutky rozinky, mandle, vejce na potření
do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a mouky a trochu vlažného mléka, rozetřeme a necháme přikryté vykynout do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, rozehřátý vlahý tuk, žloutky, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto dobře propracujeme a promícháme se spařenými mandlemi a opláchnutými rozinkami těsto poprášíme moukou a necháme přikryté kynout během kynutí ještě jednou propracujeme pak rozdělíme těsto na 9 dílů a upleteme vánočku, zpevníme na plechu špejlemi a necháme ještě chvíli kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme rozsekanými mandlemi a pečeme asi 50 minut v mírně vyhřáté troubě
|