Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

PERNÍČKY

ňamka i ozdoba

Autor: JanaaaaaM , 16.11.2005

500 g hladké mouky


500 g medu (cca ½ sklenice – klasické zavařovačky)


Med rozehřejeme na mírném ohni a když začne pěnit ochladíme 2 lžícemi vody a nalijeme do mouky.


Vypracujeme těsto, které dáme do igelitového sáčku a vložíme nejméně na 1 den do lednice. Toto těsto lze uchovávat až 1 rok.



Následující den (…až rok) necháme zahřát na pokojovou teplotu a přidáme:


4 žloutky


250 g moučkového cukru


perníkové koření (hřebíček, nové koření, skořice, badyán…, já dávám již připravené kořenící směsi na perník, který lze koupit v každém obchodě)


8 g ( 1 vrchovatá lžička) uhličitanu amonného (jedlá soda)



Vše důkladně zpracujeme a těsto vyválíme na cca 0,5cm silné pláty.


Při „vyválení“ vždy důkladně a hodně podsypáváme.


Pečeme v mírně vyhřáté troubě a pečeme dozlatova. Spíše méně než více.


Upečené – ještě teplé perníčky potíráme žloutky.


Tyto perníčky jsou spíše světlé, pokud chcete tmavě hnědé perníčky, přidejte lžíci kakaa.




Poleva:


1 bílek


250 g moučkového cukru (musí být bez hrudek, raději prosyjeme nejméně 2x)


1 lžička solamylu


pár kapek citronu


Poleva nesmí „téct“ musí být spíše tužší.



Výhodou těchto perníčků je, že jsou ihned měkké, tudíž se dají ihned jíst J.


Pokud chcete perníčky zdobit stromeček, vybírejte si spíše menší kusy perníčku a otvory na zavěšení nedělejte hned u kraje. Jinak se vám při zavěšení na stuhu budou trhat.



 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 307 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.