500 g hladké mouky 
 500 g medu (cca ½ sklenice – klasické zavařovačky) 
 Med rozehřejeme na mírném ohni a když začne pěnit ochladíme 2 lžícemi vody a nalijeme do mouky. 
 Vypracujeme těsto, které dáme do igelitového sáčku a vložíme nejméně na 1 den do lednice. Toto těsto lze uchovávat až 1 rok. 
 
 
 Následující den (…až rok) necháme zahřát na pokojovou teplotu a přidáme: 
 4 žloutky 
 250 g moučkového cukru 
 perníkové koření (hřebíček, nové koření, skořice, badyán…, já dávám již připravené kořenící směsi na perník, který lze koupit v každém obchodě) 
 8 g ( 1 vrchovatá lžička) uhličitanu amonného (jedlá soda) 
 
 
 Vše důkladně zpracujeme a těsto vyválíme na cca 0,5cm silné pláty. 
 Při „vyválení“ vždy důkladně a hodně podsypáváme. 
 Pečeme v mírně vyhřáté troubě a pečeme dozlatova. Spíše méně než více. 
 Upečené – ještě teplé perníčky potíráme žloutky. 
 Tyto perníčky jsou spíše světlé, pokud chcete tmavě hnědé perníčky, přidejte lžíci kakaa. 
 
 
 
 
 Poleva: 
 1 bílek 
 250 g moučkového cukru (musí být bez hrudek, raději prosyjeme nejméně 2x) 
 1 lžička solamylu 
 pár kapek citronu 
 Poleva nesmí „téct“ musí být spíše tužší. 
 
 
 Výhodou těchto perníčků je, že jsou ihned měkké, tudíž se dají ihned jíst J. 
 Pokud chcete perníčky zdobit stromeček, vybírejte si spíše menší kusy perníčku a otvory na zavěšení nedělejte hned u kraje. Jinak se vám při zavěšení na stuhu budou trhat. 
 
 
    |