200 g hladké mouky špetka soli špetka jedlé sody ... nedávala jsem, neboť jsem doma neměla : ) 1 vejce 100 g másla 2 lžíce vody
Na náplň: 2 lžíce másla 2 jarní cibulky 300 g směsi hub 200 sýra (např. blaťácké zlato) ...já jsem použila goudu 250 ml husté zakysané smetany 2 vejce sůl a pepř 1/2 lžičky tymiánu ...já jsme doma neměla : ) použila jsem kmín a tymián
1. Mouku, sůl a sodu prosijte do mísy, uprostřed vytvořte důlek a rozklepněte do něj vejce, přidejte máslo, vodu a zpracujte na hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte aspoň půl hodiny odpočívat v lednici.
2. Mezitím připravte houbovou náplň. V pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm nakrájenou cibulku. Až změkne a zesklovatí, přisypte pokrájené houby a za pravidelného míchání poduste doměkka; stačí deset minut. Osolte, opepřete, přidejte tymián a stáhněte z ohně. Ve větší misce smíchejte strouhaný sýr se zakysanou smetanou, vejci a zchladlými houbami.
3. Těsto rozválejte na tenký plát (dobře to jde mezi dvěma potravinářskými fóliemi) (...já jsem to normálně namačkala do formy prsty, to těsto je dost měkké), jen okraje ponechte trochu vyšší. Položte ho na plech a potřete houbovou směsí. Při 180°C pečte asi půl hodiny, aby náplň ztuhla a okraje zezlátly. |