Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Hypoalergenní dieta

Autor: Tracy+Domi 06/07+Alenka 12/10 , 7.6.2006

Hypoalergenní výživa
se od běžné kojenecké výživy liší tím, že se jednotlivé složky zavádějí do jídelníčku důsledně postupně, během tří týdnů (viz kapitolu „Třístupňový způsob zavádění nemléčných příkrmů u dětí ohrožených alergiemi“), abychom rozpoznali případnou nesnášenlivost některé potraviny. Hypoalergenní výživa rovněž předpokládá vyvarovat se kravskému mléku, případně ho nahradit mlékem hypoalergenním a nepoužívat potraviny, na které jsou známy časté alergické reakce (viz kapitolu „Potraviny vhodné pro přípravu nemléčných příkrmů, které obvykle nevyvolávají alergické reakce“).





RÝŽOVÁ KAŠE S HYPOALERGENNÍM MLÉKEM

Ingredience:
70 g rýže
70 ml vody
200 ml hypoalergenního mléka (označeného HA), připraveného podle návodu na obalu
1 kávová lžička rostlinného oleje
1/2 kávové lžičky hroznového cukru


Postup přípravy:
Rýži vsypeme do horké vody a vaříme asi 5 minut. Pak přilijeme horké HA mléko a dovaříme na kaši. Kaši můžeme přisladit hroznovým cukrem, dobře promícháme a po ochlazení vmícháme lžičku oleje. K přípravě rýžové kaše můžeme použít také instantní rýžovou kaši bezmléčnou.

Kaši můžeme zkombinovat například s brokolicí nebo mrkví, jak je uvedeno v předchozích receptech. Jen mléko musí být hypoalergenní.








KRUPIČNÁ KAŠE S HYPOALERGENNÍM MLÉKEM

Ingredience:
20 g dětské krupičky
200 ml hypoalergenního mléka (označeného HA), připraveného podle návodu na obalu
1 kávová lžička rostlinného oleje
1/2 kávové lžičky hroznového cukru


Postup přípravy:
Do vařícího mléka přisypáváme krupici za stálého míchání. Přivedeme k varu a krátce povaříme. Ochladíme a vmícháme lžičku oleje. Kaši můžeme případně přisladit 1/2 kávové lžičky hroznového cukru.








OBILNÁ BEZMLÉČNÁ KAŠE

Ingredience:
20 g prosných vloček nebo jemných ovesných
150 ml vody
1 kávová lžička rostlinného oleje
případně 1/2 lžičky hroznového cukru


Postup přípravy:
Ohřejeme vodu, vmícháme obilné vločky, přivedeme k varu za stálého míchání, uvaříme na kaši a po ochlazení vmícháme lžičku oleje. Případně doslazujeme hroznovým cukrem (1/2 lžičky).




Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 397 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.