Hypoalergenní výživa se od běžné kojenecké výživy liší tím, že se jednotlivé složky zavádějí do jídelníčku důsledně postupně, během tří týdnů (viz kapitolu „Třístupňový způsob zavádění nemléčných příkrmů u dětí ohrožených alergiemi“), abychom rozpoznali případnou nesnášenlivost některé potraviny. Hypoalergenní výživa rovněž předpokládá vyvarovat se kravskému mléku, případně ho nahradit mlékem hypoalergenním a nepoužívat potraviny, na které jsou známy časté alergické reakce (viz kapitolu „Potraviny vhodné pro přípravu nemléčných příkrmů, které obvykle nevyvolávají alergické reakce“).
RÝŽOVÁ KAŠE S HYPOALERGENNÍM MLÉKEMIngredience: 70 g rýže 70 ml vody 200 ml hypoalergenního mléka (označeného HA), připraveného podle návodu na obalu 1 kávová lžička rostlinného oleje 1/2 kávové lžičky hroznového cukru
Postup přípravy: Rýži vsypeme do horké vody a vaříme asi 5 minut. Pak přilijeme horké HA mléko a dovaříme na kaši. Kaši můžeme přisladit hroznovým cukrem, dobře promícháme a po ochlazení vmícháme lžičku oleje. K přípravě rýžové kaše můžeme použít také instantní rýžovou kaši bezmléčnou.
Kaši můžeme zkombinovat například s brokolicí nebo mrkví, jak je uvedeno v předchozích receptech. Jen mléko musí být hypoalergenní.
KRUPIČNÁ KAŠE S HYPOALERGENNÍM MLÉKEMIngredience: 20 g dětské krupičky 200 ml hypoalergenního mléka (označeného HA), připraveného podle návodu na obalu 1 kávová lžička rostlinného oleje 1/2 kávové lžičky hroznového cukru
Postup přípravy: Do vařícího mléka přisypáváme krupici za stálého míchání. Přivedeme k varu a krátce povaříme. Ochladíme a vmícháme lžičku oleje. Kaši můžeme případně přisladit 1/2 kávové lžičky hroznového cukru.
OBILNÁ BEZMLÉČNÁ KAŠEIngredience: 20 g prosných vloček nebo jemných ovesných 150 ml vody 1 kávová lžička rostlinného oleje případně 1/2 lžičky hroznového cukru
Postup přípravy: Ohřejeme vodu, vmícháme obilné vločky, přivedeme k varu za stálého míchání, uvaříme na kaši a po ochlazení vmícháme lžičku oleje. Případně doslazujeme hroznovým cukrem (1/2 lžičky).
|