Do jídelníčku hypoalergenní výživy patří samozřejmě všechny již zmíněné kaše, přesnídávky, pyré, nákypy, polévky a vůbec všechna jídla, která neobsahují kravské mléko nebo je k jejich přípravě použito speciálně upravené tzv. hypoalergenní mléko (HA) a neobsahují potraviny, které mohou způsobovat alergické reakce (jsou uvedeny v samostatné kapitole).
RÝŽOVÁ KAŠE S MRKVÍIngredience: 8 polévkových lžic nemléčné rýžové kaše 140 ml kojenecké vody 5 odměrek HA mléka 2 středně velké mrkve
Postup přípravy: Do převařené vody vmícháme mléko a rýžovou kaši. Uvařenou mrkev rozmačkáme vidličkou a důkladně vmícháme do kaše.
RÝŽOVÁ KAŠE S OVOCEMIngredience: 100 g rýžové kaše z hypoalergenního mléka (označené na obalu HA) 20 g hruškového, jablečného nebo banánového pyré
Postup přípravy: Uvařenou rýžovou kaši smícháme s ovocným pyré.
Starším kojencům od devíti měsíců můžeme přidat do kaše kousky ovoce, aby si procvičili žvýkání. Kaši můžeme postupně kombinovat s více druhy ovoce, ale vždy tak, že jednotlivé druhy ovoce zavádíme postupně, abychom rozpoznali případnou alergii.
KRUPIČNÁ KAŠE S OVOCEMIngredience: 100 g krupičné kaše připravené z hypoalergenního mléka (na obalu označené HA) 40 g ovocného pyré (hruškového, jablečného, banánového, meruňkového)
Postup přípravy: Uvařenou krupičnou kaši smícháme s ovocným pyré, případně ovocnými kousky, jako u rýžové kaše s ovocem. Můžeme přidat lžičku rostlinného oleje.
OBILNÁ BEZMLÉČNÁ KAŠE S OVOCEMIngredience: 100 g obilné kaše bezmléčné 40 g ovocného pyré (hruškového, jablečného, banánového, meruňkového)
Postup přípravy: Uvařenou kaši smícháme s ovocem jako u rýžové kaše. Kaše můžeme místo ovocem ochutit ovocnou šťávou (hroznovou, jablečnou, hruškovou).
|