| 
 Nutriční hodnoty pohanky
 1 332 KJ/100g, 11,5% bílkovin, 2,3% tuků, 65% sacharidů, 3,8% vlákniny, 28 Ca, 98 Mg (32% DDD), 82 P, 112 K(mg/100g). 
 Obecné zásady přípravy
 Před přípravou propláchneme studenou vodou. Na vaření používáme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Nikdy nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 2-3 minuty a 15 minut necháme stát, nemícháme. 
 Použití pohanky
 Pohanka je vhodná do polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizot, k zapékání. 
 
 
 
 Bleskový štrúdl s pohankovou náplní  
 1 balíček listového těsta, pohanková lámanka, 1 tvaroh, sůl, nastrouhané jablko nebo kompotované ovoce, cukr, skořice, olej, 1 vejce na potření 
 Listové těsto rozválíme na tenký plát. Tvaroh utřeme se solí, přidáme cukr a vanilku a natřeme na plát těsta. Posypeme pohankovou lámankou (suchou), rovnoměrně přidáme ovoce, ještě posypeme cukrem a skořicí, pokapeme olejem a opatrně stočíme. Konce zatlačíme, dáme na suchý plech, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme. Náplně mužeme měnit. Místo tvarohu mužeme podle fantazie použit směs mletých ořechů s lámankou nebo máku s lámankou aj. U těchto sušších směsí je však potřeba přidat více ovocného podílu a oleje, aby štrúdl byl dostatečně štavnatý. 
 Cibule plněné pohankovou náplní
 5 velkých cibulí, 200 g mletého masa (nebo zeleniny), 100 g pohankové lámanky, 3 stroužky česneku, olej, mletý pepř, petrželka, majoránka, 2 vejce, sýr na posypání, lžíce oleje, 2 lžicky škrobu, větší paprika 
 Předem uvaříme lámanku. Oloupané cibule vaříme asi 20 minut v osolené vodě, necháme je okapat. Pak seřízneme vršek a vnitřek vydlabeme tak, aby nám zůstaly jen dvě vnější vrstvy. Vybranou cibuli jemně pokrájíme (1 lžíci oddělíme na omáčku) a osmahneme na oleji, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme česnek a opékáme do odpaření vody. Přidáme uvařenou lámanku, společně krátce podusíme, necháme vychladnout a vmícháme sekanou petrželku, majoránku, vejce. Připravenou směsí plníme cibule. Posypeme strouhaným sýrem, přiklopíme cibulovými kloboučky a pečeme asi půl hodiny. Občas podlijeme vodou. Na oleji osmahneme lžíci sekané cibule, přidáme kostičky paprik, krátce opečeme, podlijeme trochou vody, povaříme, zahustíme škrobem, osolíme, opepříme a necháme projít varem. Podáváme s bramborami, výborná příloha je špaldová rýže. 
 Pohankové karbanátky se zeleninou
 250 g pohankové lámanky, středně velká kapusta, 3 cibule, olej, 3 vejce, majoránka, muškátový oříšek, vegeta, petrželka 
 V osolené vodě uvaříme kapustu. Pohankovou lámanku zalijeme vřící osolenou vodou (vývarem z kapusty) a necháme vychladnout. Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme nadrobno posekanou uvařenou kapustu, krátce podusíme. Po vychlazení smícháme s pohankovou lámankou, přidáme vejce, majoránku, dochutíme vegetou, solí, pepřem. V případě potřeby zahustíme strouhankou. Formujeme malé karbanátky, které smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme polité kečupem nebo jogurtovou omáčkou s bramborovou kaší nebo chlebem a zeleninovým salátem. 
 Zapékaná pohanková lámanka
 250 g pohankové lámanky, 420 ml vody (vývaru), sůl, 120 g nakrájené cibule, 300 g mletého masa (nebo nahradíme zeleninou), olej, pepř, kmín, 100 g kapusty, 80 g celeru, 170 ml vývaru, plátky másla (olej) 
 Pohankovou lámanku zalijeme vřící vodou nebo vývarem, přikryjeme a necháme vychladnout. Kapustu uvaříme. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme maso, které orestujeme, přidáme pepř, kmín, rozetřený česnek, podle potřeby podlijeme a trochu povaříme. Přidáme nakrájenou kapustu, nastrouhaný celer a podle potřeby masovou směs dochutíme. V případě vynechání masa podobně připravíme jakoukoli zeleninu. Zapékací mísu potřeme olejem, rozetřeme polovinu lámanky, navrstvíme masovou (zeleninovou) směs, ukončíme zbylou částí lámanky a zalijeme 170 ml vývaru (z kapusty). Povrch pokapeme olejem nebo poklademe plátky másla a dáme zapékat do vyhřáté trouby (cca 40 min. při teplotě 200°C - podle velikosti mísy). Před koncem pečení mužeme posypat strouhaným sýrem. Upečené necháme trochu vychladit a podáváme s kečupem a se zeleninovým salátem. Studené se muže krájet na plátky podobně jako sekaná. |