| 
 Nutriční hodnoty pohanky
 1 332 KJ/100g, 11,5% bílkovin, 2,3% tuků, 65% sacharidů, 28 Ca, 98 Mg (32% DDD), 82 P, 112 K, 0,005 rutinu (mg/100g). 
 
 
 
 Kuřecí polévka s pohankovými noky
 1 l vody, 300 g kuřecích drůbků, 1 cibule, 1 tenčí mrkev, 1/4 menší kapusty, 200 g zeleného hrášku, 100 g pohankové mouky, 50 g pohankové krupice, 3 vejce, sůl, bazalka (bio), vegeta, zelená petrželka 
 Do osolené vody dáme vařit společně kuřecí drůbky, na čtvrtky rozkrájenou cibuli a kapustu. Pohankovou a pšeničnou mouku smícháme s vejci, přidáme vegetu, sůl, drobně nasekanou petrželku, případně trochu vody a vypracujeme na těsto. Uvařené kuřecí maso a zeleninu vybereme a necháme chvíli vychladnout. Do vývaru přidáme hrášek. Mezitím z masa odstraníme kosti, nakrájíme ho na kousky, kapustu nakrájíme na tenké kratší nudličky a mrkev na tenká kolečka. Připravené těsto protřeme přes síto (na halušky) a uvaříme ve vývaru s hráškem. Nakonec přidáme maso a zeleninu. Hotovu polévku posypeme nasekanou petrželkou. 
 Levné pohankové palačinky  
 250 g mouky, 600 ml vody, špetka soli, 1-2 vejce (1 lžíce moučkového cukru) 
 Mouku se solí dobře rozmícháme ve vodě na hladké těsto. Můžeme přidat vejce, ale není to nutné. Chceme-li připravovat jen sladké palačinky (se zavařeninou, šlehačkou, sladkým krémem, apod.), mužeme těsto trochu osladit cukrem. Necháme chvíli odstát (15 - 20 minut). Teflonovou pánev pokapeme jemně olejem a po obou stranách pečeme menší palačinky (průměr cca 15 cm). Ještě teplé (ale i studené) mužeme potřít zavařeninou (posypeme sekanými ořechy), stočíme a klademe na talíře. Těsně před podáváním postříkáme šlehačkou a posypeme kakaem nebo skořicí. 
 Palačinky je možné plnit zeleninovou, masovou či jinou náplní a posypané strouhaným sýrem zapékat v troubě. Výborné jsou plněné plátky šunky, sýra, listu hlávkového salátu (čínského zelí) a čerstvých krájených rajčat a paprik. Efektní a netradiční jednohubku k vínu připravíte, když takto naplněné a dobře vychlazené palačinky nakrájíte na tenčí (1,5 cm široké) plátky, ozdobíte (petrželkou, barevnou paprikou, koktejlovými rajčaty, příp. kuličkou rybízu) a propícháte párátky. |